AMD, çok kısa bir süre önce yeni işlemcilerini duyurdu ve yeni bir dönemi başlattı. Artık Intel ile AMD rekabetinde işler değişiyor. Ryzen 7000 serisi, yeni mimarisi ile beraber çok daha iddialı. Peki yeni işlemciler nasıl bir performans sunacak? AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X incelemesi ile bu soruya cevap bulacağız.
Hiç zaman kaybetmeyelim ve hem yeni soket yapısından hem yeni işlemcilerin performans testlerinden hem de rakiplerine karşı durumlarından söz edelim.
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X İncelemesi 1.Kısım – Önce Soket Yapısı
İşlemcilerin teknik özelliklerine ve performans testlerine geçmeden önce, yeni yapıdan ve yeni dönemden bir söz edelim istiyorum. Zira Ryzen 7000 serisi, önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi.
İlk Nokta İşlemcide Tasarım Değişikliği
Yeni işlemcilere baktığınız zaman boyut olarak çok büyük bir fark olmadığını görüyorsunuz. Fakat işlemcinin üst kısımda ciddi bir tasarım farkı var. Üst kısımda kesikli bir yapı kullanılmış. Peki bu tasarım neden değişti?
Yeni işlemcilerle beraber mimari değişiyor. Zen 4 mimarisi, TSMC 5nm FinFet sürecine dayanıyor. Haliyle çok daha fazla transistör barındıran işlemciler görüyoruz. İşlemcinin üzerindeki kesikli yapının amacı ise alandan kazanç sağlamak, yani yer açmak.
Tümleşik yapı yerine bu şekilde bir kesikli yapının kullanılması, bazı bileşenlerin üst kısma taşınmasını sağlıyor. Haliyle soketin ekstra olarak büyütülmesine yani işlemcinin boyutlarının değişmesine gerek kalmıyor. Bu da son kullanıcılar için önemli avantajlar sağlıyor. En büyük avantajı ise mevcut soğutucuları kullanabiliyor olmamız.
AM5 Soket Yapısı
Şimdi gelelim yeni soket yapısına. Evet yeni tasarım sayesinde işlemcide, haliyle sokette boyut olarak çok bir değişiklik yok ama soket yapısında yeni nesle geçiş yapıldı. Eski nesilde AM4 soketleri görüyorduk. Artık AM5 soketleri göreceğiz.
AM4 soket yapısında, işlemci üzerinde çok sayıda pin yer aldığını görüyorduk. Bu pinler kimi zaman montaj sırasında kimi zaman çıkarken yamulabiliyor ve sorun çıkarabiliyorlardı. Uzun bir süre işlemci üzerinde pinlerin yer aldığı soket yapısını kullanmak zorunda kaldık.
AM5 ile durum değişiyor. AMD Ryzen 7950X ve 7600X modellerinde de olduğu gibi artık Ryzen 7000 serisinde işlemci üzerinde pinler bulunmuyor.
LGA 1718 (AM5) soket yapısında olan AM5 ile pinler, işlemcide değil de anakart üzerinde. Yani rakip Intel’in uyguladığı strateji uygulanmış olacak. Anakartlar üzerinde kilit sistemleriyle beraber kolay montaj artısı da sağlanıyor.
Yeni yapının uzun süre destekleneceğini yani AMD’nin uzun süre bu soket yapısını kullanmayı hedeflediğini belirtelim. Tanıtımda 2025 yılına kadar destek planlandığı söylenmişti bir not olarak ekleyeyim.
2.Kısım: Yeni Mimarimiz ve DDR5 Gibi Artılar
İşlemcilerin tasarımının neden değiştiğini ve yeni soket yapısında nelerin yeni olduğunu ele aldığımıza göre, artık yeni mimarimizden ve diğer yeniliklerden söz edebiliriz.
Zen 4 Mimarisi ile Yeni Dönem
AMD, Ryzen 7000 serisi ile beraber uzun süredir kullandığı Zen 3 mimarisine veda etti. Devir Zen 4 mimarisinin devridir. 🙂
Çok daha verimli olduğu açıklanan Zen 4 mimarisi, tabii ki eski nesle göre birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Özellikle döngü başına komut performansının artıyor olması, önemli bir kazanım olarak gösterilebilir.
Zen 4, Zen 3 mimarisine göre döngü başına komut performansında (IPC) %13’lük bir artış sağlıyor. İşlemcilerin aynı watt değerlerinde daha iyi performans sunması, haliyle daha verimli çalışması sağlanmış.
Tabii ki yeni mimari performans konusunda da daha iyi bir işlemci serisinin sunulmasını sağlayacak. Bir kere saat hızları konusunda adeta bir sıçrama oldu. Eski amiral gemisi modelinde ( Ryzen 9 5950X) 4.9 GHz gibi hız değerleri görürken, artık yeni amiral gemisinde 5.7 GHz saat hızlarını görüyoruz.
Boost frekansları konusunda çok ciddi bir fark söz konusu. Bu durumun performansa nasıl etki ettiğini birazdan testlerde de göreceğiz.
Hemen tanıtım gününe döneceğim. Tanıtım günü AMD, Zen 4 ile Zen 3 mimarisinin performans karşılaştırmaları için ek veriler paylaşmıştı. Bu verilerde yeni mimari ile %35’e kadar daha iyi oyun performanslarının elde edildiğini ve %48’e kadar daha iyi render performanslarının elde edildiğini görmüştük.
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X incelememizin performans testleri kısmında, gerçekten bu kadar fark oluşuyor mu göreceğiz.
DDR5 Desteğinin Durumu
DDR5 dönemi zaten başladı. Intel elini çabuk tuttu ve desteği erken verdi. Şimdi AMD için de DDR5 dönemi resmen başlıyor. Çok daha hızlı belleklere destek verilecek. Ayrıca bir de AMD Expo artısı olacak.
Tanıtım sonrasında da AMD EXPO’nun ne olduğunu anlatmıştık. Şuraya yeni teknolojinin linkini ekliyorum. Kısaca özet geçmek gerekirse EXPO, destekli olan RAM’ler için kolay bir şekilde hız aşırtması yapılmasını sağlayacak. Intel’in XMP teknolojisine gelen yeni bir rakip olarak nitelendirebiliriz.
Evet artık AMD için de Intel için de DDR5 dönemi başladı ama bu piyasayı değiştirmiyor. Hala DDR5 RAM’ler için fiyatlar yüksek ve aradaki performans farkları hala fiyatlara değer seviyede değil.
Yani DDR5 desteğinin olması elbette güzel ama henüz fiyat performans dengesi kurulmuş değil. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak.
PCIe 5.0 Teknolojisi için Destek
AMD’nin yeni işlemcileri PCIe 5.0 desteğini de getiriyor. Yeni teknolojiyle beraber bant genişlikleri kat kat artacak. Hem SSD’ler hem de ekran kartları için çok daha yüksek hızlardan söz ediyoruz. Ama tabii ki şunu da eklemek lazım ki DDR5 kısmında olduğu gibi biraz daha yaygınlaşması gereken bir teknoloji.
Dilerseniz test sistemine ve performans testlerine geçmeden önce, işlemcilerin teknik özelliklerine de yakından bir bakalım. Zaten tanıtım gecesi paylaşmıştık ama yine kağıt üzerindeki teknik bilgileri yeniden vermek gerekecek.
AMD Ryzen 9 7950X Amiral Gemisi İşlemci
Şu an en güçlü Ryzen 7000 modeli 7950X. Zaten teknik özellikler açısından da baktığımız zaman, Zen 4 mimarisinin yeteneklerini ortaya koyduğunu görüyoruz. İşlemcide 16 çekirdek ve 32 izlek var. Turbo frekans değeri ise tam 5.7 GHz. Geçmiş nesil amiral gemisi ile aradaki farkı zaten dile getirmiştik. Bir sıçrama söz konusu.
Tabii ki bunda yeni işlemcilerin TSMC’nin 5nm sürecinden çıkmasının da etkisi büyük. DDR5 ve PCIe 5.0 desteğiyle beraber gelen amiral gemisi işlemci, grafik birimi olarak ise RDNA 2 temelli Radeon Graphics ile beraber geliyor. 2 GPU çekirdeği ve 2200 MHz grafik frekans değerlerini görüyoruz.
Tüm Teknik Özellikler
- Mimarisi: Zen 4
- Çekirdek Sayısı: 16
- İş Parçacığı Sayısı: 32
- Turbo Saat Hızı: 5.7 GHz
- Temel Saat Hızı: 4.5 GHz
- L3 Cache: 64 MB
- L2 Cache: 16 MB
- Temel TDP: 170W
- En yüksek Sıcaklık Değeri: 95 derece
- AMD EXPO Desteği: Var
AMD Ryzen 5 7600X İşlemcisi için Detaylar
İncelememize konuk olan ikinci işlemci ailenin daha mütevazi olan modeli. Yine özellikle tek çekirdek performanslarıyla öne çıkacak olan işlemci, Zen 4 mimarisinin de göz bebeklerinden.
Çekirdek sayısı olarak 6 çekirdek ve 12 iş parçacığı sunuluyor. Cache miktarı da amiral gemisi modeline göre daha geri planda. Buna karşın maksimum saat hızlarında yine zirveler zorlanıyor. Ayrıca yine bu işlemcide de aynı dahili grafik birimi yer alıyor.
Tüm Teknik Özellikler
- Mimarisi: Zen 4
- Çekirdek Sayısı: 6
- İş Parçacığı Sayısı: 12
- Turbo Saat Hızı: 5.3 GHz
- Temel Saat Hızı: 4.7 GHz
- L3 Cache: 32 MB
- L2 Cache: 6 MB
- Temel TDP: 105W
- En yüksek Sıcaklık Değeri: 95 derece
- AMD EXPO Desteği: Var
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X işlemcileri için teknik bilgiler bu şekilde. Hızla devam ediyoruz ve testler için kullandığımız sisteme bakıyoruz.
Test Sistemi
- Anakart: ROG Crosshair X670E Hero
- İşlemci: AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X
- RAM: Kingston Fury (2×16) 32GB 6000MHz DDR5
- Depolama: 1TB Gen4 NVMe + 10TB HDD
- Ekran kartı: NVIDIA RTX 3090 Ti
- Güç kaynağı: ASUS ROG Thor 1000W 80+ Platinum
- Sıvı soğutma: Asus ROG RYUJIN 360 RGB
Burada kocaman bir parantez açmak istiyorum. Yeni işlemciler ile beraber AM5 soket tipine geçildiğini söylemiştik. Haliyle anakart modellerinde de bir değişiklik oldu.
Yeni işlemciler için amiral gemisi olarak öne çıkan anakartlardan biri olan ASUS ROG Crosshair X670E Hero modeli de test sistemimizde yer verdiğimiz anakart modeli. Performans testlerine de geçmeden önce, yeni amiral gemisi anakart modelini yakından tanıyalım istiyorum.
3.Kısım: ASUS ROG Crosshair X670E Hero Anakart Özellikleri ve Tasarımı
ASUS’un ünlü ROG serisi anakart modelinin yeni versiyonuyla karşı karşıyayız. Başta da söylediğim gibi amiral gemisi bir modelden söz ediyoruz. İşlemcilerin artan güç ihtiyacını karşılayabilen ve DDR5 gibi yeni teknolojiler için destek sunan bir anakart. Dilerseniz kartın özelliklerini tek tek ele alalım.
Tasarım Konusu
Anakartın tasarımına çok önem vermiyor olabilirsiniz. Ama bana soracak olursanız bu seviyede anakart modellerinde de tasarımsal olarak fark yaratacak dokunuşlar olmalı.
ASUS ROG Crosshair X670E Hero bu dokunuşları sunan modeller arasında. Bir kere karta baktığınız zaman, direkt olarak geniş soğutucu bloklarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Soğutucu bloklar hem kartın daha şık gözükmesini sağlıyor hem de tabii ki soğutma performansına büyük ölçüde katkı sağlıyor.
Diğer taraftan sol kısımda Aura Sync destekli RGB aydınlatma bölümü görüyoruz. Bu kısımda farklı efektleri kullanarak aydınlatmanızı düzenleyebiliyorsunuz.
Tasarım konusunda bahsetmem gereken son bir nokta daha var. Kart üzerinde yoğun olarak soğutucu blokların kullanıldığından bahsettik. Özellikle üst kısımda SSD için konulan soğutucu blok, ekran kartını takacağımız PCIe x16 yuvasına ulaşmayı zorlaştırıyor. Daha doğrusu ekran kartını çıkarıp takarken kullandığımız mandala erişim zorlaşmış durumda.
ASUS bunun için güzel bir çözüm hazırlamış. Yana, çok rahat erişebileceğiniz bir buton eklenmiş. Butona bastığınız zaman mandalı açabiliyorsunuz. Yani o dar alana ulaşmak ve mandalı sorunsuz bir şekilde açmak için uğraş vermenize gerek yok. Güzel bir işlevsellik kazandıran önemli bir artı.
ASUS ROG Crosshair X670E Hero Teknik Özellikler Konusunda Nasıl?
Gelelim kartın teknik özellikleri kısmına. Zaten asıl merak ettiğiniz kısmın burası olduğunu biliyorum.
Güç Tasarımı
Yeni nesil işlemcilere kesintisiz güç sunmak adına 20+2 güç beslemesiyle beraber gelen ROG Crosshair X670E Hero, faz başına da 110A değerine sahip.
Bunun dışında güç mimarisinin yapısında da bir güncelleme söz konusu. Yeni nesil işlemciler, yük altında değilken daha az güç tüketiyor. İşlemci yük durumuna geçtiği zaman ise güç tüketimi de hızlı bir şekilde artıyor. Yani yük durumları arasında çok daha hızlı geçiş durumları yaşanıyor.
Bu hızlı değişimlere anakartların da uyum sağlaması ve gecikmeleri ortadan kaldırması gerekiyor. İşte bu ihtiyacı karşılamak ve yeni nesil işlemcilere uyum sağlamak adına ASUS, anakart üzerinde faz çiftleyici mimarisinde değişikliğe gitmiş.
Yeni anakart, faz başına daha yüksek ani akım sağlamak adına güç aşamalarını bir araya getiren bir mimari kullanıyor. Tabii ki bu değişiklik yapılırken termal performansın da korunması sağlanmış.
Bu arada kullanılan bileşenlerden de söz edelim. Her zaman olduğu gibi bileşenlerin kalitesi de yüksek tutulmuş.
MicroFine alaşımlı 45A yük geçirgenliği olan bobinler, yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanıklı polimer kapasitörler, güvenli ve pürüzsüz bir bağlantı sunan 8+8 pinli olarak karşımıza çıkan ProCool II güç konektörleri gibi dayanıklı ve yüksek kaliteli bileşenler kullanılmakta.
Bellek Desteği Kısmı
ASUS ROG Crosshair X670E Hero modelinde DDR5 bellekler için destek görüyoruz. Kart üzerinde 4 X DIMM slotlar var ve maksimum olarak 128 GB RAM kullanabiliyorsunuz.
Burada DDR4 desteğinin bulunmadığının altını çizmek istiyorum. AMD EXPO teknolojisini de destekleyen anakart, maksimum olarak 6400+ (OC) değerlerine ulaşılmasına izin veriyor.
Termal Çözümler (Soğutma)
Her zaman savunduğumuz bir nokta var. Yüksek güç, daha fazla ısıyı da beraberinde getirir. Haliyle yüksek güce imkan tanıyan bir anakart hazırlıyorsanız, soğutma çözümleri konusunda da daha iyi olmanız lazım. Yeni Hero anakart, bu konuda da elinden geleni yapmış.
Yük altında önemli bileşenlerin daha seri kalmasını sağlayan termal tasarımlara yer verilmiş. Burada ilk olarak MOSFET’ler ve bobinler üzerindeki VRM ısı bloğunu görüyoruz. Ayrıca soğutma performansını arttırmak için gömülü bir ısı borusu kullanıldığını da ekleyelim.
Yine soğutma performansını arttırmak adına yüksek iletkenliğe sahip olan özel termal pedlere de yer veren yeni Hero anakart, M.2’ler için de soğutucu bloklara sahip.
Son olarak yonga seti üzerinde de özel bir soğutucu blok kullanıldığını ekleyelim. Yonga setinin optimum çalışma sıcaklığını koruması amaçlanmış.
Zaten pasif soğutucuların dışında, ek olarak aktif soğutucuları da kullanabiliyorsunuz. Kart üzerinde 4 pinli PWM/DC fan başlıkları mevcut. Bağımsız olarak su soğutma kullanmak isteyenler için özel bir PWM/DC başlığına da yer verildiğini ekleyelim.
Bağlantı Konusu
Bu kısımda birkaç ayrı başlıkta ilerlemek gerekecek. Bir kere ilk dikkat çeken kısım PCIe 5.0 desteği.
Kart AMD’nin yeni nesil işlemcileri tarafından da desteklenen PCIe 5.0 için hazır olarak geliyor. Hem ekran kartları için hem de SSD’ler için çok daha iyi bant genişlikleri elde edilmesi mümkün.
Bu noktada kart üzerinde bulunan 4 yerleşik M.2 yuvasının 2 adedinin PCIe 5.0 destekli olduğunu belirtelim. Ek olarak anakartın PCIe 5.0 destekli bir M.2 kartı da bulunuyor. Ek bir PCIe 5.0 yuvası elde edilmesini sağlayan kart, soğutucu blokları sayesinde SSD’lerin ısınma sorununu da ortadan kaldırmak üzerine tasarlanmış.
Diğer taraftan grafik kartları için de PCIe 5.0 x16 genişletme yuvasının olduğunu belirttik. Burada dev grafik kartlarına karşı slotun dayanıklılığını sağlamak için slot kısmında Safeslot tutma braketi artısı olduğunu da eklemiş olalım.
Birinci kısım PCIe 5.0 ile ilgili olan artılardı. Bağlantı konusunda ikinci kısımda ise yeni USB bağlantı noktaları var. Yeni, anakartta arka kısma 2 adet USB 4 Type – C portu eklenmiş. Yeni portlar 40 Gbps veri aktarımına kadar izin veriyor. Bu da güzel artılar arasında.
Gelelim ağ bağlantısı kısmına. Yine burada da son teknolojilere destek var. WiFi 6E teknolojisini destekleyen yeni Hero, LAN kısmında da Intel 2.5G Ethernet sunuyor.
Diğer Tüm Teknik Detaylar
- Soket Yapısı: AM5
- Chipset: AMD X670
- Bellek: Çift kanal, 4 X DIMM 128 GB DDR5. 4800 MHz ile 6400 MHz seviyelerine kadar.
- Genişleme Yuvaları: AMD Ryzen serisi ile 2 adet PCIe 5.0 x16 yuvası,
- Depolama: 2 adet M.2 SSD PCIe 5.0 x4, 2 adet M.2 SSD PCIe 4.0 x4, ek olarak bir adet PCIe 5.0 M.2 kartı aracılığıyla M.2 SSD ve 6 adet 6 GB/s SATA.
- Kablosuz: Wi-Fi 6E ve Bluetooth v5.3
- Ethernet: 1 adet 2.5 Gb Ethernet
- Ses: ROG SupremeFX 7.1
- USB Portlar: 2 adet USB 4 Type C, 1 adet USB 3.2 Gen 2×2 Type C, 8 adet USB 3.2 Gen 2 Type A, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type C.
- Aura Sync Desteği: Var
- İşletim Sistemi Desteği: Windows 11 64 bit ve Windows 10 64 bit
- Boyutlar: 30.5 cm X 24.4 cm, ATX form
ASUS ROG Crosshair X670E Hero anakartı için benim söyleyeceğim ek bir özellik kalmadı. Yine merak ettikleriniz varsa yorumlara bekleriz. 🙂 Biz artık yavaştan yeni işlemcilerimiz için performans testlerine geçelim.
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X Performans ve Oyun Testleri – 4.Kısım
Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X incelemesi için en kritik noktaya geldik. Sizi uzun bir yolculuğa çıkaracağım. Hem yeni seri işlemcileri kendi arasında hem de rakipleri arasında kıyaslayacağız. Önce bir performans testlerine bakalım. Oyun testlerini sona bırakalım.
3DMark TimeSpy Extreme 4K
Yaklaşık 7 dakika kadar süren test sonrasında AMD’nin yeni amiral gemisinin zirveye taht kurduğunu gördük. AMD Ryzen 9 7950X modeli 12.988 skorunu elde ediyor. Burada en yakın rakip olan Ryzen 9 5950X modelinin 11.029 skorunu elde ettiğini görüyoruz.
Intel kısmına geçtiğimiz zaman ise Intel için ağır bir yenilgi var. Intel i9-12900K aynı testte 9.171 skoruna ulaşarak, AMD’nin yeni tepe modelinden bir hayli geri kalıyor.
Ryzen 5 7600X modeline geçtiğimiz zaman ise biraz altlara düşmemiz gerekiyor. Zira bu modelde elde edilen skor 5.133. Yine de Ryzen 7 5800X3D modelinin ilerisinde.
PassMark Test Sonuçları
Burada da yeni amiral gemisi modeli olan Ryzen 9 7950X’in ezici bir üstünlüğü var. Yeni amiral gemisi işlemci testten 12.053 skorunu alıyor. En yakın rakip Intel i9-12900K ise 9.171 skorunu elde ediyor.
Ryzen 5 7600X modeli ise yine biraz daha geri planda. Aldığı skor 8.418. Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X karşılaştırması açısından da sonuçlar dikkat çekici.
Blender BMW Render Testi
Bu testte bir BMW tasarımının render sürelerini değerlendirdik. Yine render sürelerinde Ryzen 9 7950X önde. Sadece 1 dakika 1 saniye içerisinde render almayı başarıyor. En yakın rakip Intel i9-12900K modeli ise 1 dakika 23 saniye içerisinde render alıyor.
Ryzen 5 7600X bu konuda da geri planda kalıyor. Aynı renderı 3 dakika 26 saniyede alıyor. Tepe model ile arasındaki farkı bir kez daha görüyoruz.
Blender Pavilion Kapsamlı Render Testi
Yine Blenderı kullanarak bu kez daha kapsamlı bir model için render aldık. Render sürelerinde ise çok ciddi bir fark oluştu.
Ryzen 9 7950X amiral gemisi modeli, renderı 2 saat 36 dakika içerisinde tamamladı. Rakip Intel i9-12900K modeli ise 4 saat 14 dakika içerisinde renderı tamamladı. Arada neredeyse yarı yarıya bir fark var.
Biraz daha mütevazi olan modelimiz Ryzen 5 7600X ise 6 saat 18 dakikalık render süresiyle geri planda kaldı.
Cinebench R20 Çoklu Çekirdek Testi
Burada makasın biraz daha açıldığını gördük. Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X ikilisi içerisinden amiral gemisi modeli 14.810 skorunu elde etti. Intel i9-12900K aynı testte 10.293 skorunu almayı başarıyor.
Ryzen 5 7600X modeli ise 5.863 skoruyla biraz daha geri plandan takip ediyor. Çoklu çekirdekte ezici üstünlük var.
Cinebench R20 Tek Çekirdek Testi
Gelelim tekli çekirdek performansı kısmına. Tek çekirdekte performans artışı yaşanacağı söylenmişti. Zen 4 mimarisi anlatılırken bunu izlemiştik. Evet testlerde de net olarak tek çekirdek performansının arttığını görüyoruz. Genelde Intel önde olurdu ama bu kez AMD önde.
Ryzen 9 7950X tek çekirdek testinde 812 puan alıyor ve zirveye yerleşiyor. Intel i9-12900K modeli ise onu arkadan takip ediyor ve 762 skorunu elde ediyor. Ryzen 5 7600X modeli için bir sıçrama söz konusu. İşlemci tek çekirdekte 756 puan alarak, neredeyse Intel amiral gemisini yakalıyor.
Cinebench R23 Çoklu Çekirdek Testi
Aradaki farkın daha da arttığı bir test oldu. Makas iyice açılmış. Ryzen 9 7950X amiral gemisi modeli testte 37.848 puan alarak zirvede.
Rakip Intel i9-12900K modeli ise 26.968 puan alarak 3.sıraya yerleşiyor. Ryzen 5 7600X ise 15.043 puan ile biraz geri planda kalıyor.
Cinebench R23 Tek Çekirdek Testi
İşte tek çekirdek performansının nasıl değiştiğini gördüğümüz ana test bu oldu. Ryzen 9 7950X testte zirvede. 2.080 puan ile liderliği koruyor. Asıl dikkat çeken ise Ryzen 5 7600X. Burada 7600X modelinin aldığı skor 1.960 olarak belirlendi. Intel i9-12900K aynı test sırasında 1.982 puan alarak aslında ne kadar yakın sonuçlar elde edildiğini de göstermiş oldu.
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X Oyun Testleri
Gelelim oyun testlerine. Yine Intel ve AMD arasında ciddi bir çarpışma olan bölümlerden biri oldu.
Forza Horizon 5 – 4K Ultra
Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint – 4K Ultra
God of War – 4K Ultra
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege – 4K Ultra
Sniper Elite 5 – 4K Ultra
Far Cry 6 – 4K Ultra
Doom Eternal – 4K Ultra
Deathloop – 4K Ultra
Valorant – 4K Ultra
Evet Ryzen 9 7950X ve Ryzen 5 7600X oyun testlerinde de yukarıdaki gibi sonuçlar aldı. O zaman değerlendirme zamanı geldi. Hadi son sözlere ve değerlendirmeye geçelim.
Son Sözler ve Genel Değerlendirme
Zen 4 mimarisiyle beraber yeni nesil AMD işlemciler, gerçek anlamda performans artışı sunuyor. Özellikle render gibi işlerde fark ciddi seviyede. Bunun yanında net olarak tek çekirdek performansının da yükseldiğini görüyoruz.
Söyleyeceğim şu ki Intel, biraz daha sıkışacak. AMD ciddi ataklar yapmaya başladı. Zen 4 mimarisi bir başlangıç olabilir.
Tüm bu incelemelere istinaden anakart ve işlemcilerin ödülleri şu şekilde;
Merak Edebileceğiniz Sorular
AM4 Sokete Uygun Soğutucuları AM5 Soketli İşlemcilerde Kullanabilir miyim?
- Evet kullanabilirsiniz. Tasarım kısmında da söyledik, yeni işlemcilerde boyut değişimi olmadı. Bu nedenle AM4 uyumlu olan soğutucuları kullanmaya devam edebileceksiniz.
Yeni İşlemciler için DDR5 RAM Almalı mısınız?
- Videoda da detayları görebileceğiniz gibi cevap evet.
AM4 Soketli Anakartlar Kullanılabilir mi?
- Hayır. İşlemcilerin boyutu değişmedi ama başta söylediğimiz gibi artık pinler yok. AM5 soketiyle beraber pinler anakarta taşınmış durumda. Bu nedenle eski anakartları kullanmak mümkün değil.