Cuma, Nisan 26, 2024

Android Nougat 7.0 İle Gelecek Olan 8 Özellik

Paylaş

silkroad gaminggentr

Android‘in en yeni sürümü olan Nougat 7.0‘ın çıkışına çok az bir süre kaldı. Biz de bu hafta Android‘in son sürümü ile ilgili son bilgileri derledik. Açıkçası beklenenden daha fazla merak uyandıran yeni sürümde pek çok özellik bizleri bekliyor olacak.

Koz Helvasının Tadına Bakacağız!

Hatırlayacak olursanız bundan bir kaç hafta önce Google ekibi Mountain View California‘daki merkezlerinde gerçekleştirilen tanıtım ile Android 7.0‘ın Nougat (Koz Helvası) olacağını duyurmuştu. Malumunuz yeni Android sürümüne çok az bir vakit kaldığı için, biz de Nougat ile birlikte gelecek olan yeni özelliklerin yanı sıra Android sürümünün ne zaman çıkacağı ve hangi telefonların Nougat güncellemesi alacağı konularına ağırlık verdik.

android-7-0-nougat
Android Nougat İle Gelecek Yenilikler

3D Touch Benzeri Özellik

Bu özellik Android Nougat için basınca duyarlı ekran teknolojisini destekleyecek. Bu şekilde iPhone 6S, iPhone 6S Plus ve Apple Watch cihazlarında bulunan 3D Touch benzeri özelliğin de Android’e geleceği anlamını taşıyor.

Android VR ve Google Daydream

Android N‘in geliştirici ön izleme sürümünde bir “VR Helper Services” (Sanal gerçeklik destek hizmeti) adı verilen menüsü bulunuyor. Ayrıca Unreal Engine 4.12 betasının sürüm notları arasında “Android VR” için de pek çok detaya ver verilmişti. Tüm bu bilgileri bir araya getirdiğimizde, Google’ın I/O etkinliğinde haber verdiği mobil sanal gerçeklik platformu Daydream’ın bir parçası olacağını düşünüyoruz.

Hızlı Ayarlar Menüsü

Neredeyse tüm Android cihazlardaki bildirim çubuğunda bulunan ve Wi-Fi, mobil veri, Bluetooth, GPS gibi özellikleri açıp kapatabildiğimiz hızlı ayarlar menüsü Android Nougat ile birlikte işletim sistemine entegreli olarak gelecek. Bu hızlı ayarlar menüsü ile birlikte bildirim çubuğu iki kere aşağı doğru çekilerek açılacak. Aynı zamanda hızlı ayarlar menüsündeki simgelerin yerleri de kullanıcının isteğine göre değiştirilebilecek.

Android-7.0-Nougat
Çoklu Görev Özelliği

Android Nougat 7.0 ile birlikte iki yeni çoklu görev özelliği işletim sistemine dahil edilmiş olacak. Bunlardan bir tanesi, zaten akıllı telefon üreticilerinin Android arayüzüne eklemiş olduğu çoklu görev ekranında bulunan “tümünü temizle” veya “tümünü kapat” butonu. Android kullanıcılarının zaten aşina olduğu bu buton tek tul ile birlikte arka planda çalışan tüm uygulamaları durdurarak kapatmış oluyor.

Diğer yeni çoklu görev özelliği ise; çoklu görev butonuna çift tıklayarak bir önceki uygulamaya geçiş yapabilmeyi sağlıyor.

Performans Nasıl ?

Android’in son sürümü Nougat’ta beklenen en önemli detay ise performansın nasıl olacağı konusu hiç şüphesiz. Google, yeni Android sürümünde Vulkan sayesisnde grafikler açısından işletim sisteminde müthiş farklar oluşturacağını söylüyor. Bunun dışında Nougat geliştirilirken, görev hızlarını Android Marshmallow’a göre %30 ile %600 arasında artıran optimizasyonlar yapıldı.

Doze Mode 2.0

Android kullanıcılarının alıştığı Doze modu ilk olarak karşımıza Marshmallow’da çıkmıştı. Pil tasarrufu sağlayan bu uygulama artık Nougat ile versiyon atlayarak Doze Mode 2.0 ile gelecek. Bu mod ile telefonun ekranı kapandığında arka plandaki görevleri sınırlandırarak telefonun çok daha az pil harcamasını sağlıyor.

Bölünmüş Ekran

Android Nougat 7.0 versiyonu ile birlikte gelecek olan önemli özelliklerden birisi de bölünmüş ekran hiç şüphesiz. Bir diğer ifade ile “çoklu pencere özelliği” sağlayan bu uygulama ile ekran ikiye bölünerek aynı anda iki uygulama birden kullanılması sağlanıyor. Ayrıca bölünmüş ekran özelliğinin gelecek olması, eş zamanlı çoklu görev desteği olacağı anlamına da gelmiyor.

android-nougat
Ne Zaman Göreceğiz Android 7.0 Versiyonunu ?

Bu konuda pek çok web sitesi yazdı, çizdi, kimisi salladı, kimisi inandırdı. Ancak geçtiğimiz günlerde sizlerle burada paylaştığımız haberde ilk Nougat 7.0 ile gelecek cihazın LG V20 olduğunu duyurmuştuk. Bu LG tarafından gönderilen resmi bir açıklama olduğu için dünyada ilk V20 son sürüm Android güncellemesi ile gelecek. LG V20’nin çıkış tarihi ise 20 Eylül 2016 olarak belirlendi. Ufak bir matematik problemini yaptığımızda Nougat 7.0‘ı en erken 20 Eylül tarihinden önce göremeyeceğiz.

NOT: Android Nougat 7.0 güncellemesini alacak cihazların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler