Cuma, Nisan 19, 2024

Apple M1 Ultra Yongasına Yakından Bakıyoruz | Yeni Performans Canavarı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple’ı daha çok telefonlardan tanıyoruz ama dev şirket, bilgisayar teknolojileri konusunda da çok iyi. Artık bu konuda bir level üstte de çıktılar. Cihazlarında kendi işlemcilerini kullanmaya başladılar. Bugün konuğumuz da yeni işlemci modelleri Apple M1 Ultra.

Takip ettiniz mi bilmiyorum ama 8 Mart tarihinde mini bir tanıtım yapıldı. İşte markanın en güçlü, en yeni işlemcisini de bu etkinlikte gördük.

Yeni seri Mac Studio cihazında yer alan işlemci, dengeleri değiştirecek bir model gibi duruyor. Şimdi özelliklere baktığımız zaman siz de anlayacaksınız.

Apple M1 Ultra Tüm Özellikleri

En baştan başlayacağız. Ultra serisinin mimari yapısından söz ederek giriş yapalım. Daha önce M1 Max modeli tanıtılmıştı. Yine çok güçlü olan M1 Max modeli, tek bir kalıp üzerinden işliyordu.

Apple M1 Ultra ise çift kalıp yapıya sahip. M1 Max’in tek kalıbı, yeni paketleme mimarisi UltraFusion ile 2 adede çıkıyor. 2 adet M1 Max çip kalıbı bir araya getiriliyor ve uzun tek bir kalıp mimari elde ediliyor. Böylece performans katlanarak artıyor. “Ben ne demek istediğini anlamadım, daha açıklayıcı olabilir misin?” diyenler olacaktır. 🙂 Hemen görsel ekliyorum.

Apple M1 Ultra 

Görselde görebileceğiniz gibi M1 Ultra, 2 adet M1 Max kalıbında. Normalde şunu biliyoruz ki bu şekilde çipler anakart üzerinden birleştirilebiliyor. Ama anakart üzerinden birleşmeler, performansı olumsuz etkiliyor. Gecikme süreleri uzuyor.

Apple’ın UltraFusion sisteminde ise çipler özel bir silikon aracıyla direkt olarak bağlanıyor ve tek bir çipmiş gibi hareket ederek 2.5 TB/s’lik dev bir düşük gecikmeli bant genişliği sunuyor.

Yani yüksek gecikme süresi, yüksek enerji tüketimi ve performans kaybı yok. İyi bir iş başarmışlar diyebilirim.

Evet bu kısmı anladığımıza göre devam ediyorum. Apple M1 Ultra, bu yeni mimari yapısı sayesinde, çok iddialı bir transistör sayısıyla geliyor. İşlemci 114 milyar transistöre sahip. Son kullanıcı odaklı ürünler içerisinde en yüksek transistör sayısı deniyor. Bu bize ne kazandırıyor? Tabii ki daha iyi işlem performansı ve daha verimli bir kullanım.

Apple M1 Ultra

Çekirdek sayılarına geçtiğimiz zaman ise 16 + 4 şeklinde bir yapı görüyoruz. 16 adet yüksek performanslı çekirdek ve 4 adet verimlilik odaklı çekirdek var. Toplamda 20 çekirdek gibi yüksek bir çekirdek sayısı elde ediliyor.

Apple M1 Ultra

Gelelim seride yer alan dahili GPU birimine. Burada da işler abartılmış bir seviyede diyebiliriz. Zira dahili GPU biriminde 64 çekirdekli GPU kullanılmakta. Standart M1 ile karşılaştırma yapacak olursak, M1’in 8 katından söz ediyoruz. Evet Apple’ın bazı testleri var ve bunu birazdan paylaşacağım ama son kullanıcıların bu konuda yapacağı testleri de merakla bekliyorum.

Zira söz konusu GPU birimi, 21 teraflop değeriyle karşımıza çıkıyor. PS5’in GPU teraflop değeri 10.28 seviyelerinde gerisini siz düşünün. Unutmadan Apple M1 Ultra biriminin bellek bant genişliğinin de 800 GB/sn seviyesinde olduğu ekleyelim.

Apple M1 Ultra

Yapay Zeka Biriminde İşler Nasıl?

Geçelim yeni işlemcinin yapay zeka birimine. Yeni Neural Engine birimi, 32 çekirdekle beraber geliyor. Bir saniyede 22 trilyon kadar işlem yapabiliyor.  Medya ögelerinde 2 kata kadar daha iyi performans sunan bölüm, yapay zeka görevlerinden de maksimum performans elde edilmesini sağlamakta.

Apple M1 Ultra

Geçelim Apple’ın Paylaştığı Karşılaştırmalara

İşlem Gücü

Apple detaylı karşılaştırmalar da yapmış. Piyasadaki aynı güç seviyesinde bulunan en hızlı 16 çekirdekli masaüstü işlemci ile karşılaştırma yapıldığı söyleniyor. Paylaşılan grafiğin altında yer alan yazıda gördüğüm kadarıyla Intel core i9-12900K modelinden söz ediyoruz.

Yapılan karşılaştırma sonucunda ise Apple M1 Ultra, %90 daha iyi çok iş parçacıklı performansı ortaya koymuş. Asıl ilginç yan ise Apple M1 Ultra modeli için söz edilen güç değeri konusu. Apple M1 Ultra, karşılaştırmaya alınan PC çipinin en yüksek performans seviyesine, 100W daha az güç kullanarak ulaşabilmiş. Yani watt başına performans değeri çok daha iyi gibi gözüküyor.

Apple M1 Ultra cpu performance 02 Apple M1 Ultra

Grafik Konusunda Karşılaştırma

64 çekirdek GPU birimi de oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymuş. Piyasadaki en üst düzey PC modelinin elde ettiği grafik performansını geçen bir performansı, 200W daha az enerji ile elde ettiği söylenen GPU birimi, özellikle profesyonel odaklı kullanıcılar için oldukça yeterli gibi.

Apple M1 Ultra

Ne Eksik?

Apple her zaman olduğu gibi Apple M1 Ultra için saat hızları, maks min frekans değerleri gibi değerleri paylaşmadı. Sadece karşılaştırmalarımız var. Kağıt üzerinde ve Apple’ın yaptığı karşılaştırmalara göre yeni birim çok iyi. Ama son kullanıcı testlerini de görmek isteriz. TDP değerleri gibi bilgiler yok.

Apple M1 Ultra

Genel bir özetleme yapacak olursak Ultra serisi gerçekten başarılı duruyor. Bir Apple hayranı değilim ama Apple’ın bu tarz konularda çok başarılı bir grafik çizdiğini biliyorum. Özellikle render gibi profesyonel odaklı işlemlerde Apple M1 Ultra, rakiplerini ezecek gibi duruyor.

Ah keşke Max fiyatları da biraz daha ucuz olsa da M1 Ultra serisini daha yaygın olarak kullanabilsek. 🙂 Zira sadece bu işlemciyi seçtiğim zaman, temel özelliklerle yeni Mac Studio 87 bin TL gibi bir fiyata çıkıyor.

Apple M1 Ultra Teknik Detaylar

  • Mimari: 5 nm temelli Apple UltraFusion
  • Çipler arası Bant Genişliği: saniyede 2.5 TB
  • Çekirdek Sayısı: 16 performans ve 4 verimlilik çekirdeği
  • Transistör sayısı: 114 milyar
  • Bellek Desteği: 128 GB’a kadar
  • GPU Birimi: 64 çekirdek, 21 teraflop
  • Neural Engine: 32 Çekirdek, saniyede 22 trilyon işlem
  • Apple Teknolojileri: Thunderbolt 4 denetleyici, Secure Enclave özelliği, Donanımla güvenli başlatma, ProRes desteği

https://youtu.be/ku4hl6hzRPQ

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler