Cuma, Nisan 19, 2024

Apple M2 Özellikleri ve Performans Değerleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple’ın yeni ürünlerinin boy gösterdiği WWDC 2022 etkinliği kapsamında yeni seri işlemci modeli için de tanıtım yapıldı. Apple M2 serisinin saat hızları konusunda ek testleri beklememiz lazım ama Apple’ın tanıtım sırasında yeni işlemci için paylaştığı bazı önemli bilgiler var.

Apple’ın söylemleri üzerinden yeni işlemci modelinin özellikleri nelermiş ve Mac modellerine ne kazandıracak bakalım.

Apple M2 Özellikleri ve Teknik Detayları

Kendi işlemci serisini devam ettirmekte kararlı olan Apple bu modelde 8 adet CPU çekirdek birimi ve 10 adet GPU birimi ile karşımıza çıktı. 2. nesil 5 nm üretim sürecinden çıkan yeni işlemci mimari yapı açısından da hibrit bir yapı sunuyor.

Şöyle ki toplamda 8 çekirdeğin yer aldığı M2 biriminde 4+4 şeklinde bir sıralama olduğunu görüyoruz. 4 çekirdek verimlilik çekirdeği olarak karşımıza çıkarken, 4 çekirdek ise performans odaklı olarak karşımıza çıkıyor.

Apple M2

Intel’in son nesil hibrit mimari yapısı gibi düşünülebilir. Güncellenmiş olan bu mimari yapısıyla beraber transistör sayısının da artması sağlanmış.

M1 modelinde yer alan 16 milyar transistör yerine yeni seride 20 milyar transistör bulunmakta. Haliyle hem performans artırılmış hem de verimlilik arttırılmış oldu diyebiliriz.

Apple’ın söylemine göre yeni modelle beraber bir önceki nesle göre %18 oranında daha iyi performans ortaya konulması sağlanıyor.

Apple M2

Grafik Birimi ve Yapay Zeka Bölümü

Grafik birimine geçtiğimiz zaman bu kez 10 çekirdekli bir GPU biriminin kullanıldığını anlıyoruz. Tabii ki güncellenmiş olan üretim teknolojisiyle beraber grafik birimi için de yenilikler yapılmış.

ProRes çözme ve şifleme, 6K harici ekran desteği gibi artıları sunan Apple M2, grafik birimi konusunda eski nesle göre %35 oranında daha yüksek hızlar sunuyor.

Burada da 10 çekirdekli rakip PC laptoplarla karşılaştırma yapıldığını görüyoruz. Watt başına işlem performansı noktasında yapılan karşılaştırmada Apple’ın yeni işlemcisinin 2.3 kat daha iyi bir performans ortaya koyduğu söyleniyor. Tabii ki bu Apple’ın söylemi. Kullanıcı karşılaştırmalarını da bekleyeceğiz.

Apple M2

Devam ettiğimiz zaman bu kez karşımıza yeni yapay zeka birimi çıkıyor. 16 çekirdekli 15.8 TOPs değerinde yeni bir neural engine bölümü görüyoruz.

Yeni yapay zeka birimi çok daha güçlü ve Apple’ın söylediğine göre %40 daha hızlı ama neler yapabileceği konusunda biraz daha beklemek ve testleri görmek gerekecek.

24 GB’a kadar LPDDR5 bellek desteği, 100 GB/s toplam bant genişliği değeri gibi artıları da olan Apple M2 serisinin şimdilik yeni MacBook Air ve yeni MacBook Pro modellerinde yer aldığını gördük. Yakın zamanda sayı artacaktır ve M2 ile donatılmış daha birçok model tanıtılacaktır.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler