Cuma, Mart 29, 2024

Chef’s Table’da ilk defa Türkiye’den Bir Şef Yer Alıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Netflix’in belgesel serisi Chef’s Table’ın 5. ve 6. sezonlarının yayın tarihi belli oldu. Dünyanın farklı ülkelerinde, ustalıkları ve yarattıkları lezzetlerle yemek tutkunlarını peşinden sürükleyen en iyi şeflerin gün yüzüne çıkmamış hikayelerini anlatan serinin 28 Eylül’de yayınlanacak 5. sezonunda ilk defa Türkiye’den bir şef de yer alıyor!

 

Gerçek Anadolu yemeklerinin lezzet durağı, İstanbul Kadıköy’deki Çiya Sofrası’nın kurucu aşçısı Musa Dağdeviren, Chef’s Table’ın kendisine ayrılan bölümünde geçmişi, başarıları ve yemek kültürüne katkılarını Netflix ile 190’dan fazla ülkede 130 milyon izleyiciye aktaracak, dünyanın dört bir yanındaki seyircilere geleneksel Türk yemeklerini tanıtacak.

Screenshot 15

Halkın şefi, tarihçi ve kültür elçisi

Clay Jeter yönetmenliğinde İstanbul’da çekilen bölümde Dağdeviren kendisini “halkın şefi, tarihçi ve kültür elçisi” restoranlarını ise “etnografik müze, kayıp kültürlerin ve unutulmuş tatların bahçesi” olarak tanımlıyor. Doğup büyüdüğü toprakların tüm bileşenlerini mutfağında harmanlayan Dağdeviren, Türkiye’nin kendine özgü hallerini hem besleyici hem leziz yemekler üzerinden anlatıyor.

Musa’nın yemek ile olan bağı çok derin ve eskiye dayanıyor. Daha beş yaşında, fırıncı dayısının yanına çırak olarak girdi; 12 yaşındayken babası vefat edince de ailesinin geçimine katkı sağlamak için tam zamanlı restoranlarda çalışmaya başladı. En çok annesinin elinden çıkan yemekler etkiledi onu. Ve göçüp giden her nesille Türkiye’yi Türkiye yapan değerlerin yok olmasına gönlü el vermedi.

Screenshot 16

Altı yıl bulaşıkçı olarak çalıştığı uzun bir çıraklık döneminin ardından 1987 yılında ilk restoranını açtı. İlk yaptığı yenilik, ülkenin her bir köşesinde pişen ev yemeklerini restoran menüsüne taşımak oldu. Böylece ev yemekleri ve restoran yemekleri arasındaki sınırı kaldırdı.

Bugün Musa Türkiye’yi karış karış gezerek yaşlıların kapılarını çalıyor, onlardan kadim gelenekleri, eski tarifleri öğreniyor. Türkiye’de restoran kültürü giderek Avrupa’ya, Batı’ya doğru kayarken, yerel tatların tarih sahnesinden silinmesine izin vermek istemeyen Musa mekanlarında Türkiye’nin ve civar coğrafyasının muazzam ama yok olmaya yüz tutmuş yemek kültürünü yaşatmak için farklı kültürlerden lezzet ustalarını bir araya getiriyor, pek çok ünlü meslektaşı gibi kendi topraklarının köklü mutfak kültürünü gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.

Chef’s Table’ın 5. sezonunda Musa Dağdeviren’in yanı sıra izleyeceğiniz şefler arasında Philadelphia’dan Cristine Martinez, Barselona’dan Albert Adria ve Bangkok’tan Bo Songvisava yer alıyor.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler