YouTube kanalımız üzerinden videolu olarak incelemesini gerçekleştirdiğimiz MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartını bu sefer yazılı olarak kaleme alıyoruz. Video içerisinde vakti olanlar zaten detaylı inceledi. Ancak ürün hakkında bilgisi olmayan dostlarımız da MSI RX 5600 XT ekran kartı hakkında bilgi sahibi olacaklar.
“Bir şeyler fark ettiniz mi?”
Ekran kartının büyüklüğü gerçekten göz dolduruyor. Şimdiye kadar MSI bu ekran kartı serilerine geçmeden önce kıyasladığımızda soğutma blokları ve ekran kartını kaplayan dış alanlar oldukça fazla genişletilmiş.
Bunun arkasında ise ne yazık ki AMD ekran kartı serilerinde bulunan “birazcık” ısınma durumu yatıyor. MSI bu ekran kartında kocaman bir soğutma bloğu kullanarak aslında çok iyi adım atmış. Zira videolu incelemeye de dikkatli göz atmanızı rica edeceğim; yük altında ekran kartı 60 DERECEYİ neredeyse geçmiyor.
Burada son kullanıcıların AMD‘den beklentisi de bu şekilde. MSI iştirakçisi olduğu AMD ile partner bir şekilde böyle bir ekran kartını piyasaya sunarken, bence herkes bu soğutmayı örnek almalı. Evet soğutma büyümüş, ekran kartının ağırlığı artmış, kasanızda çok yer kaplıyor ama “kafanız rahat” geziniyorsunuz.
Tasarım
MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartı iki adet büyük TorX 3.0 fanları ile birlikte gelirken, arka alüminyum plakası ve soğutma bloğunun büyüklüğü göze çarpıyor. Kutunun içerisinden kullanma klavuzu, garanti belgesi ve bir takım etiketler çıkıyor.
Kartı elinize aldığınızda o ağırlığı hissederek olaya başlayabilirsiniz. Gerçekten ilk sisteme takacağım zaman “acaba ağırlık konusunda sıkıntı çeker miyim?” diye kendi kendime sordum. Ancak kasa montajını gerçekleştirdikten sonra bir problem ile karşılaşmadım. Burada dikkat etmeniz gereken en büyük nokta, ekran kartının uzunluğuna göre “destekli” bir kasa almalısınız.
TDP değerleri ve güç girişleri
Kart 150W TDP değerine sahip olduğu gibi, tavsiye edilen minimum güç kaynağını 450W olarak girmişler. Ancak bu kartın stabil performansta ayarları yükselterek ULTRA bazında düşünürsek, minimum 550W PSU kullanmanızı tavsiye edeceğim. 80+ sertifikası da olursa, tadından yenmez.
Güç girişleri konusunda bu heybetli arkadaşımız 8+8=16 pinli güç girişine sahip durumda. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli soru işareti, güç kaynağı tercih ederken GPU pinlerinin 8+8 şeklinde olması. Eğer 8+6 alırsanız, kart elinizde patlar benden söylemesi.
Performans ve Sıcaklık testleri
MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartının aşağıdaki inceleme videosunda hem performans, hem oyun, hem de sıcaklık testlerini göreceksiniz. Vaktiniz varsa tüm incelemeyi baştan aşağıya izlemenizi tavsiye ederim. Zira soğutma tarafında çok önemli bilgiler vermeye çalıştık. Aynı zamanda kart ile soğutucu bloğu birbirinden ayırarak detaylı şekilde gösterdik. Performans ve sıcaklık testleri de önemli tabii ki.
Kartı test ederken ilk önce OCCT üzerinde 10 dakikalık yük bindirdik. GPU Benchmark alanında sistemi iyi zorlayan bu uygulama üzerinde kartımızın maksimum çıktığı sıcaklık değeri 51 derece oldu. İnanabiliyor musunuz? Sadece 51 derece. Bu gerçekten çok iyi sonuçlar.
Tarafsız olarak değerlendirmeleri yaparken, başta ne dedim? AMD ekran kartı bazında kendi stok modellerinde sıcaklık konusunda biraz sıkıntılar yaşayabiliyor. Fakat MSI öyle bir çözüm getirmiş ki, kart ne yaparsanız yapın bu stabilitede kalmaya devam ediyor.
Ayrıca MSI kartların en büyük özelliği 60 dereceye kadar fanların çalışmaması. RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartımız da da dikkat ederseniz 60 dereceye ulaşana kadar oyun içerisinde fanlar çalışmadı. Aşağıdaki test sonuçlarını detaylı incelemenizi tavsiye ederim.
Oyun Performansı
AMD RX 5600 ve 5700 serisi piyasaya ilk çıktığında driver sorunu yaşadı. Sonrasında AMD yeni bir driver sürümü yayınlayarak güncelleme yaptı ve durumu toparladı. Biz de MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartının oyun performans testlerini gerçekleştirirken 02.03.2020 tarihindeki Adrenalin Edition 20.2.1 sürümünü kullandık.
Test aşamasında driver kaynaklı herhangi bir soruna rastlanmadı. Ancak ilk çıkan driverlar sorunlu olduğundan dolayı aynı testi ilk driverlar ile gerçekleştirebilmek mümkün değildi.
Klasiktir; genelde ekran kartı ve işlemci üreticileri ürünlerini piyasaya ilk sunduğunda performans ve stabilite odaklı sorunlar yaşarlar. Ardından kullanıcılardan gelen feedbackler sayesinde yeni güncellemeler yayınlanır ve problemler çözülür.
Gelelim fasulyenin faydalarına: Oyun testi bölümü
Dakika 10:10’dan itibaren kartın oyun testlerini izlemeye başlayabilirsiniz. Yine oyun bölümü hakkında sormak istediklerinizi yorumlardan iletmeyi ihmal etmeyin.

Sonuçlar
Soğutmaya diyecek lafım yok gerçekten. MSI bu konuda çok iyi bir çözüm getirerek örnek alınması gereken bir tasarım ortaya çıkartmış. Fakat bu tasarımın arkasında ne yazık ki hantallık da yatıyor. Zira kart çok büyük, ağır ve kasanızda çok fazla yer kaplıyor. Ayrıca MSI 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartı için 8+8 16 pin güç girişi istemesi de kartın ne kadar fazla güç ihtiyacı duyduğunun da işaretçisi. En azından bir 8+6 pin maksimumu zorlar diye düşünüyorduk.
Öte yandan şuanda MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartı piyasada 3000 TL‘den başlayan fiyatlar ile satılıyor. Direkt rakibi olan NVIDIA RTX 2060 ekran kartları ise 2600 TL’den başlayan fiyatlar ile satılıyor. Aradaki muhasebeye yapmak size kalmış tamamen ama fiyat da biraz yüksek bulduk.
Ödüller
Evet sevgili dostlarım bu rehberimizde MSI RX 5600 XT Gaming X 6GB ekran kartının tüm performans, oyun testi, sıcaklık ve yük altındaki sonuçlarına birlikte göz attık. Bir sonraki inceleme rehberimizde görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın.
2500TL’lerde 5700 var, 3000 TL’lerde 5600XT ler var, 2060’larda 2400’lerden başlıyor, fiyatlandırma çok kötü bence de, incelemedeki son cümlelere katılıyorum.
Sıcaklık konusu o kadar önemli değil. 80 den sonra kafaya takılabilir 61 ya da 77 aynı.
+1 fakat aynı diyemeyiz hangi açıdan bakarsan bak 61 derece çok daha uzun ömürlü olacaktır.
Hocam 6gb bellek yakışmamış
Bence gayet iyi 6 GB. Yetmezse bile ramden 4 GB daha alır 10 GB süper kart
Pardon da Ram’den nasıl alıyor? 😀
Rtx2060’a laf yok ama dimi onun karşılığı bu kart.
NVIDIA kısmı ile fazla ilgilenmiyorum amd ciyim ben
@Can Atak aradığım cevap 😀
Bence Fiyat/Performans adına iyi bir ekran kartı. Herkese öneririm. TASARIM anlamında olsun Performans anlamında olsun. Süper bir ekran kartı. 2.500 TL fiyatı ile bütçe anlamında
tadından yenmez. Güncel oyunları bu arada en yüksek ayarlarda oynatabilen bir ekran kartı.
Daha fazlası için PC Hocası TV Kanalından Taner AYDOS abimi izleyebilirsiniz.