Cuma, Nisan 19, 2024

Döner bariyer teknolojisi artık otoyollarda kullanılmaya başlandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Otoyollarda her gün yüzlerce hatta binlerce trafik kazaları meydana geliyor ve kimi zaman sonuçları çok ağır olabiliyor. Yollarda kullanılan bariyerlerin ise kazalara katkısı büyük. Geçtiğimiz aylarda bir etkinlikte tanıtılan yeni döner bariyer sistemi ise trafik kazalarını bir nebze de olsa düşürmesi bekleniyor.

Döner bariyer sistemi için ilk çalışmalar resmi anlamda tamamlanmış oldu. Rolling Barrier adı verilen sistemin ilk testleri de Malezya’da yapıldı. Subang havalimanına giden otoyol üzerinde pilot bölge olarak ayrılan alan ilk kez kullanıma açıldı. Çelikten oluşan bu sistem, içerisinde yer alan boruların yanı sıra, dışında bulunan plastik silindirin darbe anında dönerek ilerlemesini ve aracın vurduğu yerden az hasar alarak darbeyi emmesi bekleniyor.

doner bariyer sistemi
Sosyal medya üzerinde ise yeni geliştirilen bu bariyer sistemi için “çarptığında aracı daha da hızlandırır” gibi yorumlar yapılmıştı. Ancak firma bu bariyerlerin freni patlamış araçlar için değil, ani bir trafik kazasında meydana gelebilecek ölümleri azaltmak amaçlı olduğunu söylemişti. Test aşamaları başarılı bir şekilde sonuçlandığı gibi, elde edilen teknoloji ile birlikte ölüm oranlarında azalmalar bekleniyor.

Sistem gerçek test çalışmalarının yapıldığı Malezya‘dan sonra dünya genelinde de otoyollara koyulacak. Eğer söylenenlere göre gerçekten dönen bariyer sistemi başarılı olursa, Türkiye’de de görebiliriz. Dönen bariyer sisteminin test videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler