Cumartesi, Nisan 20, 2024

Dünyanın En Büyük Teleskopu Fast Çin’de Hizmete Giriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yapımına ilk olarak 2011 yılında başlanılan dünyanın en büyük teleskopu Fast, Çin’de inşa edildi. Hazır hale gelen teleskopun teknik özellikleri ve kullanım amacı hakkında detaylar haberimizde.

Dünyanın En Büyük Teleskopu Fast Ne İş Yapacak ?

5 yıldan beri yapımı süren ve 200 milyon dolardan fazla para harcandığı belirtilen dünyanın en büyük teleskopu tabii ki sadece gözcülük yapmayacak. Çin’de inşa edilen teleskop Amerika Birleşik Devletleri tarafından reddedilip, ülkelerin üzerinde kullanılabileceğini söylese de, Çin kaynaklı yetkililer sadece uzay araştırmalarında kullanacaklarını belirttiler. Ancak buna nedense bizim de pek inanasımız gelmedi.

Toplamda 30 futbol sahası büyüklüğüne sahip olan ve merceğin çapının 500 metre yüksekliği bulunduğu belirtilen teleskopta 4450 adet panel bulunuyor. Çin hükümetinin yakından takip ettiği inşa aşaması 5 yıl sonunda tamamlanırken, evrenin kökeninin ve uzayın başka bir yerinde yaşam olup olmadığını araştırmak için yapıldığı ve teleskopun bu potansiyele sahip olduğu söyleniyor.

Teleskop-Fast-Cin-3
“Garip Cisimler ve Hava Hareketleri Öncü”


Şimdiye kadar uzay araştırmalarında hep NASA‘yı öncü olarak bildik ve oradaki Bilim Adamları işlerini yaparken, hep ilkler NASA üzerinden çıkmıştı. Ancak Çin tarafından geliştirilen dünyanın en büyük teleskopu Fast sayesinde artık işler değişecek gibi görünüyor. Yapılacak araştırmalara göre, uzayda gerçekleşen hareketler ve tanımlanamayacan cisimler yakından incelenirken, özellikle hava hareketleri ve oksijen taramaları yapılacak.

Çevresinin 1.6 kilometre olduğu Fast isimli teleskop, bin ışık yılı ötesine kadar iletimleri algılayabilecek kapasiteye sahip. Başta oksijen, uzaydaki hareketler ve dünya dışı varlıkların aranmasında öncülük yapacak olan Fast’ın proje başkanı Nan Redong şu açıklamaları yaptı: “Radyo teleskop olarak tanımlanan Fast, evrenden gelen beyaz gürültü içerisindeki anlamlı radyo mesajlarını dinleyerek çevirebilecek hassas kulaklığa benzetilebilir. Bu durum, bir fırtına içerisinde ateş böceğinin sesini ayırt etmeye benziyor. İyi olan şey ise, daha tuhaf astronomik fenomenleri keşfedebileceğiniz örnekleri gözlemleme şansına sahip olacağız.” dedi.

Toplamda 30 futbol sahası büyüklüğündeki Fast dünyada bir ilk olarak tasarlandı. Bundan daha önce Portoriko‘da 300 metre genişliğe sahip olan teleskop böylece rekoru bırakmış oldu. 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Bu uzaya olan düşkünlüğümüz başımıza bela açabilir ve evet uzaylılar bencede var ama uzaylı demek yanlış olur beraber yaşayıp paylaştığımız bu evreni milyar hatta trilyonlarca yıllardır belkide bize zarar vermeyen canlılara bizden başka hiç bişeyden zarar gelmez

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler