Cuma, Nisan 19, 2024

Elektrikli Araç Üreticisi Tesla, Semi Modeli İle Kamyon Sektörüne De El Atıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Elektrikli araba üretimi ile çoğumuzun ismini duyduğu Tesla şirketi, bu kazandığı deneyim ile yeni bir elektrikli kamyon üretmeyi hedefliyor. Semi ismini taşıyan model, kamyon tutkusu olanları ve bu büyük vasıtaların şoförlerini oldukça heyecanlandırdı. Çünkü elektrikli kamyon modeli Tesla-Semi, kullanıcılarına hem ağır yükler taşıyabilmeyi, hem de uzun mesafeler alabilmeyi vaat ediyor.

Az Yakar, Çok Kaçar

Yüksüz olarak 0 km’den 100 km’ye  sadece 5 saniye gibi kısa bir sürede ulaşabilen Tesla-Semi, maksimum yük kapasitesi olan 40 ton yükü sırtladığında ise bu hıza 20 saniyede ulaşabiliyor. Yüklüyken de yüksüzken de yapılabilecek bu hızlanmalar gerçekten şaşırtıcı. Hele ki bu performansı elektrikli bir motorun verdiğini düşünürsek, hayran kalmamak elde değil.

Elektrikli Araç Üreticisi Tesla Semi Modeli İle Kamyon Sektörüne De El Atıyor İÇERİK png min

Bu performansı sadece düz, eğimsiz yollarda görmüyoruz. Tesla Semi, yokuş yukarı çıkışlarda da kendini kanıtlıyor. Kullanıcılar normal bir dizel kamyon ile %5 eğimli bir yokuşta saatte 72 km hızı geçemezken, bu durum Tesla Semi için değişiyor. Tesla şirketi; elektrikli kamyon modelleri Semi için, aynı eğime sahip yokuşu 105 km hız ile çıkabileceğini öne sürüyor.

Hem Hızlı, Hem Güçlü, Hem De Tasarruflu

Tesla CEO’su Elon Musk, Semi’nin tam şarjla 805 kilometre yol gidebileceğini iddia etti ve bu hesaplamanın 40 ton yük taşıma esnasında ve otoyol hızlarına göre gerçekleştirildiğini açıkladı. Tesla’nın elektrikli kamyonu, şirketin Semi için özel olarak üreteceği Tesla Megacharger ile şarj edilecek. Megacharger ile gerçekleştirilecek 30 dakikalık bir şarj işlemi, sürücülere 644 kilometre yol gitme imkanı verecek. Şirket CEO’su Musk, bunun 6-7 saatlik bir sürüş anlamına geldiğini ifade etti. Demek oluyor ki; kamyon şoförleri yemek molası verdiğinde, bu kısa süreli şarj işlemini de yapabilecek ve uzun yollar boyunca kafası rahat bir şekilde seyir halinde olabilecek.

Şirket, kamyonda bulunan dört bağımsız motorun minimum enerjiyle maksimum gücü ve hızı ürettiğini vurguluyor. Yani buna az yakar, çok kaçar da diyebiliriz. Tesla Semi için seri üretim 2019’da başlayacak. Şirket, aracın 2019 yılında üretilmesinin hedeflenmesine rağmen, müşteriler tarafından yapılacak olan rezervasyonları kabul ettiğini duyurdu. Ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde böyle elektrikli araçların kullanımı ne zaman artar, bilemeyiz. Ancak benzinin ve mazotun hızla zamlandığı ülkemizde, bu tür teknolojik gelişmeler gerçekten sevindirici. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler