Cumartesi, Nisan 19, 2025

Entegre Ekran Kartı (APU) ile Harici Ekran Kartı Arasındaki Fark Nedir?

Sahip olduğumuz bilgisayarlarımızın birçok donanımı bulunuyor. Ancak ekran kartları hala en önemliler listesinin tepelerinde. Peki entegre (APU) ekran kartı ve harici ekran kartı olarak bildiğimiz bu iki tür arasındaki fark nedir? Yazımızda açıklıyoruz.

Gerek dizüstü bilgisayarlarda gerek masaüstü sistemlerde tercihimizi etkileyen birçok sebebimiz bulunuyor. Kimisi gündelik iş odaklı bir bilgisayar tercih ederken, kimimiz yüksek performans sunan bir sistem talep ediyoruz. Ancak bu tercihleri de sınırlayan bir donanım seçimi gerekiyor ve ekran kartları bu sınırlamanın en büyük aktörü.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 1 - PC Hocası

İki tür ekran kartı tercihimiz var. Birisi işlemci ile entegre olan ve APU olarak bildiğimiz dahili ekran kartı, bir diğeri ise kendi başına grafik işlemciye ve diğer yonga setine sahip harici ekran kartı. İlki birçok işte başarı gösterebilirken birçok yerde yetersiz kalır. İkinci türde ise yüksek performans alırken güç tüketiminiz artar. 

Peki her ikisi arasındaki belirgin farklar nelerdir?

Entegre Grafik Kartı (APU) Nedir?

Entegre grafik kartları, GPU yani grafik işlemci ile CPU yani işlemcinin tek bir yongada birleşmesi demektir. Bu birliktelik, düşük güç tüketimi ve maliyet bazında çeşitli avantajlar sunar. Bir zamanlar kesinlikle tavsiye edilmeyen ve bu alanda oldukça kötü ünlenen bu grafik kartları, gelişen teknoloji ile bu durumu düzeltmiş durumdalar.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 2 - PC Hocası

Yakın zamanda gördüğümüz birçok işlemcide bulunan grafik işlemciler yani entegre ekran kartları, artık 4K çözünürlükte birçok video oynatımına imkan sunarken ortalama birçok oyunu rahatlıkla oynatabiliyor. Ancak yüksek kaliteli oyun ve yoğun güç gerektiren uygulamalarda hala iyi değiller.

Entegre grafiklerle ilgili en önemli nokta, bu birimin dahili bir belleğe sahip olmamasıdır. İşlemci ile aynı ünitede birleştikleri için video belleği ihtiyacı, sistemde kurulu olan RAM’lerden karşılanır. Örneğin 4GB RAM’e sahip ve entegre grafik kartını içeren bir sisteme sahipseniz, sisteminizde görünen RAM miktarı 3GB dolaylarında olacaktır. Çünkü kalan 1GB boyutlu bellek, ekran kartına tahsis edilir.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 3 - PC Hocası

Güncel piyasada sunulan birçok işlemci, entegre grafik işlemciye sahip. Örneğin Ryzen 2400G işlemci alırsanız, ekstra bir ekran kartı almanıza gerek kalmaz. Zira içerisinde bu görevi kendi gücünce üstlenebilecek bir grafik işlemci bulunur. Harici ekran kartı kullandığınızda ise sistem, kullanılacak uygulamaya göre her iki birim arasında otomatik geçiş yapacaktır.

Entegre grafik kartları; dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar gibi boyutun önemli olduğu sistemlerde tercih edilir. Çoğu ekonomik masaüstü sistemlerde de bunu görebiliriz.

Harici Grafik Kartı Nedir?

Harici grafik kartı, adından da anlaşılacağı üzere kendi başına çalışan bir donanımdır. İçerisinde grafik işlemcisi, bellekleri ve soğutucu görevi gören fanları bulunduran bu donanım, grafik tarafında gerekli tüm işlemi işlemciden bağımsız olarak yürütebilir.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 4 - PC Hocası

Dolayısı ile sistemde bulunan mevcut RAM’den talep etmezler çünkü kendi içlerinde yeterli belleği taşırlar. Öte tarafta performans bazında da oldukça güçlüdürler ve yüksek kaliteli oyunlarda ve yoğun güç gerektiren uygulamalarda etkili sonuçlar sunar. 

BENZER:  Okullar açılıyor! İşte 9500 TL vergisiz alabileceğiniz bilgisayar modelleri

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 5 - PC Hocası

Negatif tarafta ise pahalıdırlar, büyüktürler ve oldukça fazla ısı yayarlar. Harici ekran kartlarını genellikle orta ve üst düzey sistemlerde görürüz. Dizüstü tarafında da üst segmentte kullanılan bu kartlar, orta segmentte kırpılmış olarak kullanılır.

Neden Entegre Grafik Kartı Tercih Etmeliyim?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi grafik kartı noktasında iki seçeneğimiz mevcut. Entegre grafik kartlarını tercih etmek için ise birçok sebebiniz olabilir. Bunlardan en önemlisi, kullanacağınız bilgisayarın hangi amaçla kullanılacak olması. Eğer bilgisayarınızı sadece film; müzik, internet ve ortalama işlerde kullanacaksanız, bu tercih sizin için isabetli olacaktır.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 6 - PC Hocası

Öte yandan bu durum sahip olacağınız bilgisayarın maliyetini de aşağıya çeker. Harici bir ekran kartına vereceğiniz paraya, içerisinde bir dahili bir grafik işlemci bulunan bir işlemci satın alabilirsiniz. Dolayısı ile tek bir donanım parasına iki donanıma sahip olursunuz ve yukarıda sayılan işlerinizi bu kurulumla halledebilirsiniz.

Diğer tarafta tercihiniz bir dizüstü bilgisayarsa ve seyahati çok seviyorsanız entegre grafik kartı tercihi, cihazınızın pil ömrünü arttırabilir. Oldukça tasarruflu olan bu grafik türü, çok düşük güç tüketimi sağlar ve priz bulmakla birlikte elektrik faturasında sizlere tasarruf sağlayabilir. 

Neden Harici Grafik Kartı Tercih Etmeliyim?

Ekran kartı tercihinde seçebileceğiniz ikinci tür, harici ekran kartları. Ucuz, tasarruflu ve hemen hemen tüm işleri halledebilen dahili bir ekran kartı almak varken neden harici ekran kartı tercih edesiniz? Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Bilgisayarınızdan daha fazla performans alabilmek için. Bu noktada performans, ekran kartsız olmaz demiyoruz ancak bazı noktalarda performans, ekran kartsız hiç oluyor.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 8 - PC Hocası

Eğer oyun oynamayı seven bir kullanıcıysanız, harici ekran kartı almak için güçlü bir sebebiniz var demektir. Harici ekran kartları, kendine ait güçlü grafik işlemcileri ve dahili bellekleri sayesinde en güçlü entegre grafik kartlarından bile daha iyi performans sunar. Bu yüzden güçlü bir kart seçimi ile oyun zevkinizden geri kalmazsınız.

İş tarafında eğer profesyonel olarak video ve görsel çizim programlarını kullanıyorsanız, tercihiniz yine harici ekran kartı olmalı. Zira içerdikleri farklı mimariler ile bu tür uygulamalarda çok daha fazla hesaplamalar yapabilen kartlar, render sürelerinden üç boyutlu aktarmalara kadar birçok işlemde size yardımcı olur.

entegre ekran kartı apu ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir 7 - PC Hocası

Üstelik harici ekran kartları bugün birçok orta-üst segment dizüstü bilgisayarlarda mevcut. Dolayısı ile masaüstü sistemlerde aldığınız performansı aynı şekilde taşınabilir olarak sürdürebilirsiniz. Her ne kadar pahalı ve güç gerektiren donanımlar olsa da bu kartlar, ihtiyaç dahilinde eliniz ayağınız olacaktır.

Özetleyecek olursak her iki ekran kartı türünün de kendine ait avantaj ve dezavantajları mevcut. Ancak genel olarak entegre grafik kartları, gündelik kullanımda iş görürken maliyet ve güç tüketiminde oldukça tasarruflu oluyorlar. Harici ekran kartlarında ise daha fazla performans alabilmek mümkün, tabii maliyet ve güç gereksinimlerini de karşılamak gerekiyor.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

silkroadgaminggentr

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    Ben mimarım, emekliyim. Eskiden beri fotoğraf ve film/video çekimi, işlenmesi işleri ile uğraşmayı severim. Dijitale geçildiğinde zorluklar da başladı. Tabii ki, benim yaştakiler için. Yine eskilerden kalma bir Premiere 2 işleme programım var, ancak yeni gereçlerle edinilen videoları işlemek mümkün olmuyor. İnternette bir takım yeni programlar var fakat onlar da güçlü ( sanırım ekran kartı ) yeni bilgisayar istiyorlar. Özetlersem benim Toshiba Satellite, i5, bilgisayarıma harici ekran kartı takılabilir mi? Takıldığında gerçekten bir işe yarar mı?
    Vaktinizi fazla almak istemiyorum.
    Bu merakımı, sorunumu yanıtlayabilirseniz sevineceğim …
    Saygıyla .

  2. Merhabalar PC programcılığı okuyorum kodlama uygulamalarını kaldıran ve RAM’ini ve HAFIZASINI sonradan değiştirebikeceğimiz bir Dizüstü PC önerebilirmisiniz
    Ve birde dizüstü PC’lerin işlemcilerini değiştirebiliyormuyuz TEŞEKKÜRLER.

  3. anakartta onboard ekran kartı var iken alınan işlemcinin entegre grafikli mi olması gerekiyor, bu durumda hem anakartın üstünde hemde işlemcinin üstünde toplamda 2 grafik işlemci olmuyor mu? sistem her iki grafik işlemciyi mi kullanacak yoksa sadece işlemcidekini mi kullanır?
    harici ekran kartını karıştırmadan bu konuyu açabilirmisiniz?

    • Merhabalar, GPU birimi iki şekilde olabilir. Ya harici olarak ayrı bir kart şeklinde ya da işlemci içerisinde entegre hali ile. Anakart üzerinde dahili bir GPU olmaz. Sadece işlemci ile gelen GPU yani APU’dan görüntü alabilmek için gerekli görüntü çıkışları bulunur (HDMI/VGA gibi). Dolayısı ile sisteminizde bir ekran kartı yoksa ve işlemciniz APU ise sadece bu GPu’yu kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler