Cumartesi, Nisan 20, 2024

GALAX Vivance 01 Oyuncu Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ekran kartı üreticileri arasında yakından tanıdığımız markalardan biri olan GALAX, bu kez farklı bir kategoride karşımıza çıkıyor. Marka, GALAX Vivance 01 modeliyle ülkemizde de oyuncu monitörü pazarında boy gösterecek.

Ekran kartlarında markayı kaliteli ürünleri ve iddialı serileriyle tanıyoruz ama aynı şeyi oyuncu monitörleri için de söylemek mümkün olacak mı? Bu sorunun cevabını verebilmek adına hemen yeni monitör için incelemeye geçiyorum. Gelin şu cihaza bir yakından bakalım.

GALAX Vivance 01 Oyuncu Monitör Tasarımı

Oyuncu monitör tasarımlarını en genelde iki ayrı şekilde gruplandırabiliriz. Kavisli ekranlar ve düz paneller. Vivance 01 modeli tamamen düz panel sunanlar grubunda yer alıyor. Ekranda herhangi bir kavis yok.

Ön kısımda markanın yazısı ve ince çerçevelerle tamamen düz bir panel sunulurken, arka kısımda ise hafif hareketlendirmeler yapıldığını söyleyebiliriz. Arka kapak üzerine G-SYNC tuşu eklenmiş ve giriş portları da aşağı bakacak şekilde sunulmuş.

GALAX Vivance 01

Çok abartı bir tasarım sunulmadığını ve genel olarak sade bir tasarım dilinin benimsendiğini de belirtelim. Herhangi bir RGB aydınlatmanın olmadığını da ekstra eklemek gerekiyor. Bu sade tasarım sizin için yeterli olur mu ya da RGB aydınlatmalara sahip olan daha gösterişli tasarıma sahip oyuncu monitörlerini mi seviyorsunuz artık orası sizin kararınız. 🙂

GALAX Vivance 01

Destek ayağı kısmına gelecek olursak, yine sade bir tasarım bizi karşılıyor diyebiliriz. Standart bir çatal ayak sistemi kullanılmış. Fakat burada ek olarak söylemek istediğim bir şey var. Destek ayağının montajı çok basitleştirilmiş. Tek kişinin rahatlıkla yapabileceği basit bir montajı var. Bunu da bir tasarım artısı olarak ekleyelim.

Pivot Özelliklerinde Durum Ne?

Bana göre ekranın eksiyi aldığı nokta burası. Düz panel ekranların kavisli ekranlara göre en büyük avantajı, çok çeşitli pivot özellikleri sunabiliyor olması. Genelde düz panellerde dik konuma getirme, sağa sola çevirme gibi pivot artıları var.

Fakat GALAX Vivance 01 modeli bu konuda biraz geri kalmış durumda. Ekran öne arkaya eğilme yapabiliyor ama bu kadar ile sınırlı.

Herhangi bir asansör hareketi ya da dik konuma getirme gibi pivot artıları yok. Bunu bir eksik yan olarak görebilir miyiz derseniz evet işlevsellik açısından bakacak olursanız eksik bir yan olarak görürüz.

Kullanıma ya da ekranın konumuna göre çevirme ya da ekranı biraz daha yukarı kaldırma gibi pivot hareketlerine ihtiyaç duyabilirsiniz.

GALAX Vivance 01

Kutu İçeriği

  • Ekranın kendisi
  • İki parça şeklinde destek ayağı
  • DisplayPort kablosu
  • Güç adaptörü
  • Belgeler

Portlar  (Arkada aşağı bakacak şekilde konumlandırılmış)

  • Güç girişi
  • 2 adet DisplayPort girişi
  • 2 adet HDMI girişi
  • 1 adet ses çıkışı
  • Herhangi bir USB portu yok. Bunu da değerlendirmede eksi bir nokta olarak yazabiliriz. Özellikle oyuncu monitörlerinde gözümüz USB portlarını arıyor.

GALAX Vivance 01

Ağırlık ve Ölçüler

  • Standlı Boyutlar: 614.1 mm X 457.6 mm X 182.5 mm
  • Standsız Boyutlar: 614.1 mm X 362.4 mm X 48.4 mm
  • Standlı Ağırlık: 4.9 kg
  • Standsız Ağırlık: 4.3 kg

RGB Işık Durumu: Aydınlatma bulunmuyor.

Tasarım bölümü için benim söyleyeceklerim bu kadar. Ekranın tasarımı noktasında sizin de yorumlarınızı merak ettiğimizi belirtelim ve hemen teknik özelliklere geçelim.

GALAX Vivance 01 Oyuncu Monitör Teknik Özellikleri ve Testler

Şimdi geldik asıl kritik kısma. Sonuçta bir oyuncu monitörden söz ediyoruz ve oyuncuların aradığı teknik özellikleri barındırmasını bekliyoruz. Özellikleri bu beklenti içerisinde değerlendirmek gerekecek.

Ekrana baktığımız zaman boyut olarak 27 inç ekran boyutunun tercih edildiğini görüyoruz. Panel kısmında ise yansımaların önüne geçen ve renk doygunluğu konusunda da tatmin edici sonuçlar sunan IPS LED tercihi yapılmış. Yansımasız ekran sayesinde 178 dereceye kadar görüş açısı elde edebiliyorsunuz.

GALAX Vivance 01

Çözünürlük değerinin de 2560 X 1440 piksel olarak belirlendiği ekranın, yenileme hızı olarak 165 Hz değerini sunduğunu ve bunu 1 ms MPRT tepkime süresiyle desteklediğini görmekteyiz.

Ekranın öne çıktığı asıl nokta ise sunduğu renk derinliği. Genelde monitörlerde 8 bit renk derinliğinin sunulduğunu ve bunun da 16.7 milyon renge denk geldiğini biliyoruz. GALAX Vivance 01 modelinde ise 10 bit değeri karşımıza çıkıyor. Yani 1.07 milyar renk görebiliyoruz ve bu da çok daha doyurucu ve doğru renklerin karşımıza çıkmasını sağlıyor.

GALAX Vivance 01

Bunun dışında ekranda %99 sRGB ve %95 DCI-P3 renk kapsamları da sunuluyor. Tüm bu özelliklerle beraber renk derinliği açısından genel bir değerlendirme yaptığımız zaman, bulunduğu sınıf düşünüldüğünde ekranın yüksek doğrulukta doyurucu renk gösterimi yaptığını söyleyebiliriz.

GALAX Vivance 01

Diğer Özellikler

Saydığımız ana teknik özellikler dışında, monitörün oyunculara avantaj sağlayacak başka özellikleri de var. Bunlardan da kısa kısa söz edelim.

Nvidia G-Sync Desteği

Nvidia G-Sync desteğinin olması ekranın, görüntülerde herhangi bir kesinti ya da kayma, karelenme gibi sorunlar olmadan oyun keyfi sunmasını sağlıyor. Oyun monitörü sınıfı açısından değerlendirecek olursak, aradığımız özelliklerden biri.

GALAX Vivance 01

Düşük Mavi Işık Özelliği

Bana soracak olursanız, kesinlikle ekranlarda aranan özelliklerden biri olmalı. Özellikle uzun süre oyun oynadığınız zaman, ekranın mavi ışıkları gözünüz üzerinde yorgunluğa ve hatta hasara neden olabiliyor.

Düşük mavi ışık özelliği bu noktada ek bir göz koruması sunmuş oluyor ve mavi ışığın etkisinin en aza indirilmesini sağlıyor.

GALAX Vivance 01

Flicker Free Özelliği

Yine göz sağlığını korumaya yardımcı olacak önemli teknolojilerden biri. Söz konusu teknoloji sayesinde görüntüdeki titreşimler ve dalgalanmaların önüne geçiliyor.

Bu sayede titreşimlerin ve dalgalanmaların zaman içerisinde gözde oluşturacağı olumsuz etkide ortadan kaldırılmış oluyor.

GALAX Vivance 01 Teknik Özellikler Özet

  • Boyut: 27 inç
  • Panel: IPS LED
  • Görüş Açısı: 178 derece
  • Çözünürlük: 2560 x 1440 piksel
  • Yenileme Hızı: 165 Hz
  • Tepki Süresi: 1 ms MPRT
  • Kontrast Oranı: 1000:1
  • En Boy Oranı: 16:9
  • Renk Uzayı: %95 DCI-P3 ve %99 sRGB
  • Renk Derinliği: 10 bit
  • Parlaklık: 350 cd/m²
  • HDR Modu: Var
  • Güç Tüketimi: 45W
  • Dahili Hoparlör: Var

Teknik özellikler konusunda merak ettiğiniz ek bir şey varsa, yine sizi yorumlara alalım diyeceğim. 🙂 Eğer aklınızda soru işareti kalmadıysa o zaman devam ediyoruz.

GALAX Vivance 01

GALAX Vivance 01 Oyuncu Monitör Ses Konusunda Nasıl?

GALAX Vivance 01 monitör, dahili hoparlörlere sahip bir monitör. Ekranda 2 adet 2W hoparlöre yer verilmiş. Tabii ki burada asıl merak edilen teknik olarak ne sunulduğu değil de uygulamada ne kadar başarılı olduğu.

Ekranın ses performansını göstermek adına bir test gerçekleştirdik. Yaptığımız testlerde hoparlörlerin maksimum ses seviyesinde 86.3 dB seviyesine kadar çıktığını gördük.

Diğer 2x2W hoparlör barındıran ekranlarla yaptığımız karşılaştırma sonrasında elde ettiğimiz sıralama sonucunu da hemen aşağı görsel olarak ekliyorum.

Ses için bir yorum yapmak istersek, evet tatmin edici ses seviyelerine ulaşılıyor. Ses, harici bir ses sistemine göre daha derinden geliyor ama genel kullanım için yeterli olacağını söyleyebilirim.

GALAX Vivance 01

GALAX Vivance 01 Performans Karşılaştırması

Ekranın rakiplerine karşı konumu nasıl görmek adına çeşitli performans testleri de yaptık. Renk dağılımları, siyah tekdüzelik, kalibrasyon, renk doğruluğu ve yansımalar gibi başlıklarda yaptığımız testler sonucunda monitörün rakiplerine göre sıralamasını hemen aşağıda yer alan tabloda bulabilirsiniz.

GALAX Vivance 01

Ayarlar Menüsü ve Türkçe Dil Desteği Durumu

Ayarlar menüsü için küçük bir eleştiri ile başlayacağım. Ayarlar menüsü için buton arkaya konumlandırılmış. Ulaşması çok zor değil ama daha iyi konumlandırılması da mümkün olabilirdi.

Onun dışında ayar menüsü oldukça detaylı bir şekilde tasarlanmış. En güzel kısmı Türkçe dil desteğinin olması.

Ayar menüsünden görünüm modları arasından seçim yapabiliyor, renk ve ses ayarlarını düzenleyebiliyor ve manuel olarak görüntü ayarı düzenlemelerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Detaylı ayarlamalara izin veren ve dil desteğiyle öne çıkan bir ayar menüsü var.

GALAX Vivance 01

Son Sözler ve Değerlendirme

GALAX Vivance 01 oyuncu monitör incelememiz için sona geldik. İncelemeyi bitirmeden önce şöyle genel bir değerlendirme de yapalım. Ekranın fiyatını şu an için bilmiyoruz ama renk doygunluğu, yüksek çözünürlük ve buna karşın yüksek yenileme hızı değerleri gayet iyi.

Eğer fiyat konusunda da rakiplerle rekabet edebilecek, pazarı olumlu yönde genişletebilecek bir fiyat politikası izlenecek olursa, GALAX oyuncuları kendine çekmeyi başarabilir.

pch odul tasarim

Artıları

  • Renk doğruluğu ve doygunluğu konusunda başarılı. 10 bit renk derinliği güzel bir artı olmuş.
  • Yüksek çözünürlük ve buna karşın 165 Hz gibi aranan yenileme hızı değerleri var.
  • Dahili hoparlörlerin ses seviyeleri tatmin edici düzeyde. Kusursuz değil ama harici bir hoparlöre olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Eksileri

  • Düz panelle geliyor olmasına karşın pivot özellikleri çok sınırlı. Sadece arkaya ve öne doğru eğilme hareketleri var. Önemli bir eksik.
  • Portlar arasında USB porta yer verilmemiş. İşlevsellik açısından yine ekran üzerinde de USB port aradığımız detaylardan.

Ufak bir Not: Görüntülerde KFA2 adını görebilirsiniz. Bir kafa karışıklığına yol açmamak adına bunu da açıklayalım. GALAX ile KFA2 aynı firmanın farklı şekilde isimlendirmeleri. Sadece bölgelere göre farklı isim kullanımı var. Yoksa markada ya da üründe bir fark yok.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler