Perşembe, Nisan 25, 2024

GIGABYTE RTX 2060 Super Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, GIGABYTE RTX 2060 Super ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz. 

Bildiğiniz gibi NVIDIA, geçtiğimiz ay içerisinde yeni serisi RTX ailesine yeni bir yükseltme sunmuş ve serinin daha gelişmiş modellerini içeren RTX Super ailesini tanıtmıştı. Bu bağlamda PC donanımı üreticileri de yeni seriye ait ekran kartı modellerini piyasaya sunmaya başladı. Bizlerde PC donanım pazarının güçlü oyuncusu GIGABYTE’ın yeni ekran kartını temin ettik ve inceleme masamıza yatırdık. Dilerseniz gelin, hem yeni seriye hem de GIGABYTE RTX 2060 Super ekran kartına yakından bakalım.

NVIDIA RTX ve RTX Super Serisi

Geçtiğimiz yıl adını sıklıkla duyduğumuz RTX serisi, artık pek çok PC kullanıcısı tarafından benimsenmiş bir aile oldu. NVIDIA’nın uzun yıllar boyunca üzerinde araştırma ve geliştirme yaptığı bu yeni aile, esasen ışın izleme ve yapay zeka teknolojilerinin ilk örneğini bizlere sunuyor.

Yeni seri, GTX serisine kıyasla grafik çekirdeklerinin haricinde ışın izleme ve yapay zeka kabiliyeti bulunan ve sadece bu işler için çalışan RT ve Tensor çekirdeklerini içerisinde barındırıyor. Önceki nesile göre çekirdekleri içeren yeni kartlar, destek sunan herhangi bir oyun ya da video uygulamada gerçek dünya ile aynı ışık yansıma ve fiziklerini sunuyor. Önceden tüm oyunlarda bu yansımalar, üretici firmalar tarafından çeşitli hesaplamalar ile sınırlı şekilde kullanılabiliyordu. RTX serisi ile bu tamamen değişti ve her ışığın her hareketi ekran kartının gücü ölçüsünde en gerçekçi şeklini almaya başladı.

Gigabyte RTX 2060 SUPER

Geçtiğimiz yıl piyasaya sunulması ile dikkat çeken bu kartlar, destek sunan oyunlarda etkileyici görsellere imza atıyor. Peki bu sene duyurulan ve incelemesini gerçekleştireceğimiz GIGABYTE RTX 2060 Super kartının adında bulunan Super, tam olarak ne oluyor?

Bir önceki GTX serisinde bilindiği gibi NVIDIA, 10 serisi ekran kartlarını duyurmuş ve aradan geçen bir yıl sonrasında da Ti adı verdiği yeni GTX 10 serisini tanıtmıştı. Bu yeni seri, önceki serinin biraz daha güçlendirilmiş hali olarak karşımıza çıkmıştı. Yeni RTX Super serisi de, GTX Ti serisinde gördüğümüz mantık ile geliştirildi ve RTX serisinin biraz daha geliştirilmiş hali olarak bizlere sunuldu.

GIGABYTE RTX 2060 Super 

GIGABYTE, yeni ekran kartı RTX 2060 Super ile kendi ekran kartı ailesindeki sıralamayı değiştiriyor. Bu noktada yeni ekran kartı, RTX 2060 ile RTX 2070 arasında konumlanıyor. Ti modellerinde gördüğümüz gibi bir ara çözüm olan bu yeni kart, sunduğu performans ile RTX 2060’ı geride bırakırken yerine göre RTX 2070’i geçiyor ya da çok yakın sonuç elde ediyor. 

Gigabyte RTX 2060 SUPER 010

Ekran kartının tasarımına baktığımızda, bir önceki RTX 2060 ile aynı tasarıma sahip olduklarını görüyoruz. Yine tamamen siyah olarak hazırlanmış üçlü fan dizilimi ve arka plaka, RGB aydınlatma sunan GIGABYTE logosu ve üst kısımda bulunan güç girişleri ile yeni RTX 2060 Super, bir önceki modelin birebir aynısı durumda.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 003

Tasarım tabii ki dış görüntüden ibaret değil zira görünenin altında güçlü bir GIGABYTE mühendisliği mevcut. GIGABYTE, RTX serisi ile Windforce 3X soğutma sistemini kullanmaya başladı. Bu noktada yeni soğutma çözümü, daha güçlü ve daha gelişmiş bir tasarım getiriyor.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 008

Soğutma tarafında ilk olarak genişletilmiş üçlü fan yapısı dikkat çekiyor. 80mm boyutundaki bu üçlü fan yapısı, ‘Alternatif Eğirme’ ile kendini gösteriyor. Bu noktada bir önceki seride (GTX) kullanılan aynı yönlü dönen fanlar, yeni RTX serisi ile değişikliğe uğruyor. Ortada bulunan fan, sağında ve solunda bulunan iki fandan farklı olarak sola dönüyor. Böylelikle üç fan çalıştığında ortaya çıkan hava akışı, daha türbülanssız ve daha net akışkan oluyor. Ayrıca fan kanatlarında bulunan kesikler de hava akışına ekstra yönlendirme sunarak soğutmanın daha isabetli olmasına olanak tanıyor.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 007

Diğer tarafta GIGABYTE, kartın bütününü oluşturan parçalarında soğutmaya ek destek sunacak şekilde düzenlemiş. Bu noktada yüksek dayanıklı PCB üzerine gelen ve VRAM ile mofsetleri kapsayan soğutma plakası, içerisinden dört farklı bakır boru geçen ızgara ile birebir temas kuruyor ısının en hızlı şekilde aktarılmasına yardımcı oluyor. Son olarak arka plaka da, PCB’nin pasif olarak soğutulmasına da imkan verecek şekilde şık bir birliktelik sunuyor.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 006

Tasarım noktasında dikkat çeken son nokta, elbette kartın sahip olduğu giriş ve çıkışlar. Eski nesil bağlantı arabirimlerinin terk edildiği RTX 2060 Super’de üç adet DisplayPort ve bir adet HDMI çıkışı bulunuyor. Ayrıca VR severler için de kart ile doğrudan bağlantı sunan ve haricen şarj edebilme yeteneğine sahip olan USB Type-C yuvası da ekran kartında mevcut.

Teknik Detaylar

GIGABYTE RTX 2060 Super, tasarım noktasında olduğu gibi önceki modele göre aynı özellikleri sunan bir kart değil. Zira yeni kartın farkını girişte de sizlere aktarmıştık. 

GIGABYTE’ın yeni ekran kartı RTX 2060 Super, teknik kısımda önceki modele göre dikkat çeken farklara sahip. Bunlardan ilki ve en önemlisi, 6GB’dan 8GB boyutuna yükseltilen VRAM yani video belleği. Her ne kadar 6GB VRAM’in günümüz için oldukça yeterli olsa da, yeni nesle daha fazla bellek boyutu ile geçiş yapmak, kullanılabilirlik noktasında daha uzun ömür anlamına geliyor.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 004

Öte tarafta RTX 2060 Super, grafik işlemci frekansı noktasında 1815MHz hız sunuyor. Bu oran, NVIDIA referans tasarımında 1650MHz iken, GIGABYTE RTX 2060 modelinde 1830MHz düzeyinde. İlk bakışta RTX 2060’a göre ufak bir düşüş gözlemlense de asıl artışın diğer birimlerde yaşandığını görüyoruz.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 009

RTX 2060 modelinde RTX-OPS oranı 39 iken yeni RTX 2060 Super modelinde bu oran 45’e yükseltilmiş. Aynı zamanda 1920 olan CUDA çekirdeği de, yeni modelde 2176 olarak güncellenmiş. Bellek hızında herhangi bir değişim yaşanmasa da yeni RTX 2060 Super, bellek veri yolunda artışa giderek 256-Bit olarak revize edilmiş. (Önceki: 192-Bit) Teknik tarafta dikkat çeken bir diğer nokta da TDP ve bağlantı girişleri.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 011

GIGABYTE RTX 2060 Super, daha yüksek performans sunduğu için daha yüksek güç tüketimine sahip. Dolayısı ile kullanılması önerilen PSU gücünde de bir miktar artış mevcut. RTX 2060 modelinde 500W olarak önerilen PSU gücü, yeni kartta 550W düzeyine yükseltilmiş. Aynı zamanda kartın güç girişleri de 8+6 pin olacak şekilde değiştirilmiş. (Önceki 6 pin). Şimdi gelin, yeni kartın bizlere sunduğu oyun içi FPS değerlerine göz atalım.

Oyun Performansı

Gigabyte RTX 2060 SUPER 1

Gigabyte RTX 2060 SUPER 2

Gigabyte RTX 2060 SUPER 3

Gigabyte RTX 2060 SUPER 5

Gigabyte RTX 2060 SUPER 4

Hocanın Yorumu

RTX serisi, çıkışı ile birlikte dikkatleri üzerine çekmiş ve ilk zamanlarda farklı tartışmalara sebebiyet vermişti. Yine de serinin ve teknolojinin, oyun ve video dünyasında önemli bir ilerleme kattığı aşikar. Bu noktada seriyi bir tık daha ileri taşımak amacı ile geliştirilen yeni RTX Super serisi de bekleneni sunmuş vaziyette.

Gigabyte RTX 2060 SUPER 005

İncelemesini gerçekleştirdiğimiz GIGABYTE RTX 2060 Super ekran kartı da, bu geliştirmeyi bizlere GIGABYTE mühendisliği ile daha güçlü şekilde sunuyor. Özellikle soğutma tarafındaki başarısı ile dikkat çeken kart, performans kanadında da beklentileri önemli ölçüde karşılamayı başarıyor. Oyunlar üst düzeyde akıcı, RTX efektleri ve yapay zeka oldukça başarılı. Dolayısı ile eski nesil bir ekran kartından RTX serisine geçiş yapacak kullanıcılar için GIGABYTE RTX 2060 Super modelini tercih etmemek için herhangi bir sebep yok. 

tasarım odulu editor tavsiyesi ustun performans odul

İncelememizi bitirirken ürüne ait FPS testlerini içeren video incelememize aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Görüş ve yorumlarınız bizim için değerli, fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın. Yeni bir incelemede görüşmek üzere ‘Super’ kalın!

GIGABYTE RTX 2060 Super Ekran Kartı İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler