Perşembe, Mart 28, 2024

Giriş Seviyesi İşlemci Tavsiyeleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba pek kıymetli PC Hocası takipçileri. Yeni bir rehber ile birlikteyiz. Bu yazımızda yeni bir sistem toplamak isteyenlere ya da mevcut sistemindeki işlemciyi yenileyeceklere giriş seviyesi işlemci tavsiyeleri sunacağız.

Uzun süredir inmeyen dolar, ne yazık ki biz teknoloji severleri derinden vurmuş durumda. Yeni çıkan parça ve donanımlar aynı hızda ülkemize giriş yapsa da, aynı fiyat etiketi ile bizlere sunulmuyor. Daha doğrusu alım gücümüz aynı olmuyor. Bu nedenle son yıllarda ülkemiz PC kullanıcıları, daha çok giriş seviye sistemlere yönelmiş durumda.

Bizlerde bu doğrultuda sizlere kendi hazırladığımız sistemler haricinde giriş seviyesi işlemci tavsiyeleri vermek istedik. Eğer hazır bir giriş seviye sistem arıyorsanız da yazı sonunda vereceğimiz linkleri kullanarak PC Hocası tarafından hazırlanmış sistemlere göz atabilirsiniz.

CPU Seçiminde Önemli Noktalar

İşlemci seçimi, diğer parçalara nazaran hayati önem taşıyan kritik bir aşama. Farklı üretim teknolojileri, farklı çalışma hızları gibi birbirinden farklı özelliklere sahip olan işlemciler, doğru seçildiği taktirde baş ağrıtmayacak bir kullanım sunacaktır. İşte bir kaç öneri:

AMD ve Intel ayrımı: Aslında bu konuda tartışmalara girmek yersiz zira her iki üretici de birbirinden performanslı işlemciler üretiyor. Üstelik farklı bütçelere göre hazırlanmış olmaları da tercih konusunda önemli bir kriter. Intel işlemciler, harici bir ekran kartı ile daha iyi işler çıkartabilirken AMD işlemciler, sahip oldukları Raven Ridge APU’lar ile ekran kartına ihtiyaç duymadan birçok işi rahatlıkla halledebiliyor.

Çekirdek ve İşlemci Hızı: Her şeyden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu iki başlık. Yüksek frekans hızları yaptığınız işin hızını arttırmakla kalmaz daha akıcı bir deneyim sunar. Öte yandan çekirdek sayısı da artan iş gücü trafiğini rahatlatarak yüksek performans sunabilir.

En İyisi En Günceli: İşlemci tercihinde her ne kadar frekans ve çekirdek sayısı önemli olsa da yeni nesil bir işlemci daha düşük frekans ve çekirdek ile daha iyi performans sunabilir. Bu yüzden tercih edeceğiniz işlemci, mevcut olan nesilden en çok bir eksik olsun. 

Güç Dengesi: Sağlıklı ve performanslı bir sistem, gücünü dengeli olarak dağıtabilmiş bir kombinasyon ister. Örneğin yüksek seviye bir ekran kartı ile düşük seviye bir işlemci eşleştirirseniz, sistemden alacağınız performans oldukça düşük olacaktır. Bu yüzden tercih edeceğiniz işlemci, RAM, depolama ve en önemlisi ekran kartınız ile eş değer olmalı.

Overclock Şart Değil: Eğer profesyonel anlamda bir kullanıcı olmayacaksanız, overclock destekli işlemci alıp ekstra ücret ödemenize gerek yok. Belli seviye hızlara kadar yapılan bu işlem, doğru yapılmadığı takdirde büyük kayıplara sebebiyet verebilir. Üstelik bunun için iyi bir soğutma çözümüne de ihtiyacınız olacak.

Şimdi sıra giriş seviyesi işlemci tavsiyeleri vermeye geldi. İşte sizler için derlediğimiz 5 giriş seviyesi işlemci.

Intel Pentium G5600

Intel, efsane Pentium serisini yeni model işlemciler ile fiyat/performans olarak yeniliyor. ‘Abi Pentium mu kaldı?’ demeyin zira yeni işlemciler oldukça güçlü. Bu bağlamda Intel Pentium G5600 giriş seviyesi için oldukça ideal bir işlemci olarak karşımıza çıkıyor.

giriş seviye işlemci pentium g5600

LGA 1151 soketli işlemci, çift çekirdek ve dört iş parçacığına sahip. İşlemcinin çalışma frekansı ise 3.9GHz. Öte yandan 4MB L3 ön belleğe sahip işlemci overclock desteğine sahip değil. Intel Pentium G5600, giriş seviyesi bir ekran kartı ile eşleştirildiğinde oldukça yüksek performans sunabiliyor. Ancak harici bir grafik kartına sahip değilseniz, işlemci içerisindeki grafik birimi yeterli düzeyde bir performans vaat etmiyor. İşlemcinin ortalama piyasa satış fiyatı 580 TL

AMD Ryzen 3 2200G

AMD, özellikle Ryzen serisi ile müthiş bir ivme yakaladı ve sunduğu işlemciler ile hem oyun severleri hem de profesyonel çalışanları kullanıcı kitlesine çekti. Bu bağlamda bizim de sistem rehberlerimizde sık sık kullandığımız Ryzen 3 2200G, giriş seviyelerde önemli bir alternatif.

giriş seviye işlemci ryzen 2200g

AMD Ryzen 3 2200G; AM4 soket yapılı, dört çekirdekli ve dört iş parçacıklı bir çip. 3.5GHz frekans hızına sahip bu işlemci, içerdiği Vega 8 grafik çipi ile harici bir ekran kartına ihtiyaç duymadan birçok oyun ve işi rahatlıkla çalıştırabiliyor. L3 ön bellek boyutu 4MB olan işlemci aynı zamanda overclock desteği de sunuyor. Yani iyi bir soğutucu ile işlemcinin sınırlarını zorlayabilirsiniz.

Özellikle dar bütçeli olup ekran kartından tasarruf etmek isteyen kullanıcılar için sağlam bir alternatif gibi görünen Ryzen 3 2200G, yüksek MHz çift kanal bellekler ile kısa ve orta vadede iyi işler yapabilir. İşlemcinin ortalama piyasa satış fiyatı 580 TL

Intel Core i3 7100

Intel’in üst segmente dahil olan i serisi giriş bazında i3 ile karşılık buluyor.İşlemci, Kaby Lake mimarisine dahil edilmiş olsa da, Coffe Lake ailesine benzer özellikler sunuyor.

giriş seviye işlemci i3 7100

Bu bağlamda Intel i3 7100, LGA 1151 soket ile uyumlu, çift çekirdekli ve dört iş parçacıklı yapı ile geliyor. Önceki nesle göre daha yüksek olan frekans hızı ise 3.9GHz düzeyinde. Tabii ki bu, performans alanında bir avantaj sağlıyor. İşlemci 3MB akıllı ön bellek ile geliyor ancak overclock imkanı sunmuyor. Öte yandan işlemci içerisindeki grafik işlemci, performans açısından Ryzen serisinin biraz daha gerisinde kalıyor.

Eğer bu işlemciyi tercih edecekseniz, giriş seviyesi bir ekran kartı ile iyi şeyler yapabilirsiniz. İşlemcinin ortalama piyasa satış fiyatı 660 TL.

Intel Core i3 8100

Coffe Lake serisi işlemci ailesine dahil olan Intel Core i3 8100, performans bazında en fazla dikkat çeken giriş seviyesi işlemciler arasında yer alıyor.

giriş seviye işlemci i3 8100

Intel Core i3 8100; LGA 1151 soket uyumlu, 3.6GHz hızında çalışan ve dört çekirdeğe sahip bir işlemci. İçerisinde aynı zamanda dört iş parçacığı barındıran işlemci önceki nesle göre oldukça yüksek bir performans sunuyor. 6MB ön bellek ile geliştirilmiş işlemci aynı zamanda içerisinde dahili bir grafik işlemci barındırıyor. Düşük çözünürlük ve detay aralığında baş ağrıtmayan işlemci, rakibi AMD’ye yakın bir performans sunuyor.

Intel Core i3 8100, sahip olduğu güçlü özellikleri ile ideal bir giriş seviye işlemci olabilir. Ancak önceliğiniz oyun oynamaksa, içerdiği grafik çipi sizi tatmin etmeyebilir. Öte yandan işlemci günlük kullanımda oldukça performanslı çalışabiliyor. İşlemcinin ortalama piyasa satış fiyatı 630 TL.

AMD Ryzen 3 1300X

AMD’nin Ryzen serisi için geliştirdiği giriş seviye işlemcisi olan Ryzen 1300X, rakibi Intel’e göre daha yüksek fiyat etiketi ile dikkat çekiyor.

giriş seviye işlemci ryzen

AM4 soket yapısı ile gelen Ryzen 1300X, içerisinde dört çekirdek ve dört iş parçacığı bulunduruyor. Frekans bazında 3.7GHz hıza ulaşabilen işlemci, 8MB ön bellek ile de dikkat çekiyor. Hemen hemen Ryzen 2200G ile benzer performanslar sunsa da, bu işlemcinin bir iki tık daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan işlemci, destekleyen anakart modellerinde overclock imkanı da sunuyor. Bu da iyi bir soğutma ile performans arttırımına olanak sağlıyor.

AMD Ryzen 3 1300X, giriş seviyesinde oldukça başarılı işler yapabilen bir model. Ancak dahili bir grafik birimine sahip olmadığı için harici bir ekran kartına ihtiyacınız olacak. İşlemcinin ortalama piyasa satış fiyatı 720 TL.

Evet değerli hocalar, giriş seviyesi işlemci tavsiyeleri verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Yazının başında da belirtiğimiz gibi eğer hazır bir sistem almak isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanarak PC Hocası tarafından hazırlanmış sistemlere sahip olabilirsiniz.

İşlemciler ile ilgili görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Yeni bir tavsiye rehberinde görüşmek üzere, hoşça kalın!

  • PCH Alpha 1
  • PCH Alpha 2
  • PCH Alpha 3
  • PCH Alpha 4
  • PCH Alpha 5
  • PCH Alpha 6
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

    • Merhaba, iki modelin teknik özelliklerini kıyasladığımızda çok büyük farklar bulunmuyor. Kağıt üzerinde Ryzen 1300X’in daha performanslı göründüğü aşikar. Ancak fiyat bazında da daha pahalı. Öte yandan AMD tercih ederseniz, ekran kartına ihtiyacınız olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler