Perşembe, Mart 28, 2024

Grand Theft Auto 4’teki Şarkı Lisanslarının Süresi Doluyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Açık uçlu aksiyon-macera tarzı meşhur video oyunu Grand Theft Auto 4 (GTA 4), oyundaki radyolarda çalan şarkılar için yaptığı 10 yıllık lisans anlaşması hakkında sıkıntılar yaşıyor. Liberty City’de Turismo’larımızla yanladığımız vakitlerde bize eşlik eden pek çok şarkı, yakın bir tarihte oyunun dijital sürümlerinden kaldırılacak.  Görünüşe göre dijital platformlar dışında oyuna sahip olan kullanıcılar, bu durumdan etkilenmeyecek. 

Efsane Yapım, Çoğu Şarkıya Veda Edecek

Herhangi bir vidyo oyununu düşündüğümüzde; kullanılan isimler, resimler ve müzikler gibi çoğu konuda lisans anlaşmaları yapıldığını biliyoruz. Bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeyen yapımcılar, büyük maddi sıkıntılar ile baş ağrısı çekmekte. Video oyunlarını sevdiren en büyük etkenlerden biri olan “müzik” konusuna değindiğimizde ise, yapılacak lisans anlaşmalarının önemi, hat safhaya ulaşıyor. 

Video oyunu sektörünün en başarılı yapımlarından biri olan, 2008 yılının Nisan ayında Playstation 3 ve Xbox 360 platformları için piyasaya sürülen Grand Theft Auto 4 ise, tam da bu konudaki bir gelişme ile gündeme gelmiş bulunmakta. Grand Theft Auto 4teki Şarkı Lisanslarının Süresi Doluyor İÇERİK PNG min

Şimdi hep birlikte Grand Theft Auto serisini düşünelim sevgili hocalar. Bir mekâna girdiğimizde veya bir arabayı kullanmaya başladığımız anda pek çok şarkı ile karşılaşıyoruz. İşte bu şarkılar, uzun uğraşlar sonucundaki lisans anlaşmaları sürecinden geçtikten sonra biz oyuncular ile buluşuyor. 

Diğer çoğu yapımda olduğu gibi Rockstar Games de, bu sevdiğimiz şarkılar için 2008 yılında 10 yıllık bir lisans anlaşması yaptı. Şuanda 2018 yılında olduğumuzu göz önünde bulundurduğumuzda ise, şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz: “O sevdiğimiz müziklere veda etme zamanı geldi.” 

Yeni Bir Anlaşma Sağlanmazsa, Radyoların Eski Tadı Kalmayacak

10 yılı geride bırakan yapım, hâlâ azımsanamayacak büyüklükte bir kitle için “En iyi Grand Theft Auto oyunu” olarak nitelendiriliyor. Çıktığı ilk günden beri kayıt problemi ve optimizasyon sıkıntıları gibi pek çok problem ile adı anılan yapımın sahibi Rockstar Games,  bu sefer müzikler konusunda yapılan anlaşmalardan yana sıkıntı çekmekte. 

Dinlediğimiz onlarca şarkı için 10 yıllık bir anlaşma sürecini uygun gören şirket, Grand Theft Auto 4‘teki müziklerin kaldırılma durumu ile gündeme geldi. İletilen raporlara göre 26 Nisan tarihinde oyunda bulunan çok sayıda şarkı, lisans süresinin dolması sebebiyle oyundan kaldırılacak

Bu durumun, sadece oyunun dijital sürümüne sahip olan kullanıcıları etkileyeceğini de belirtmemiz gerekiyor. Eğer yeni bir  lisans anlaşması yapılmaz ise; oyundaki radyolarda duyduğumuz şarkılar, daha kısa sürede başa dönecek.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler