Fiyat performans serisi oyuncu laptop arayışında olanları bu tarafa doğru alalım. Zira bugün inceleme masamızın konuğu, fiyat performans dengesi nedeniyle kullanıcıların bir hayli merak ettiği HP Victus 16 oyuncu laptop modeli olacak. AMD ile güçlendirilmiş HP Victus 16 serisi yeni nesil oyuncu laptop modelinde öne çıkan özellikler neler ve oyun tutkunlarına nasıl avantajlar sunuluyor bakalım.
İncelememize geçmeden önce ufak bir bilgilendirme yapmamız gerekecek. Bize gelen modelin tam adı HP Victus 16-s0020nt. Tam isim önemli zira serinin farklı modelleri de bulunuyor. Kasa aynı olsa da farklı konfig seçenekleri var. Bu uyarımızı da yaptıktan sonra artık incelememize geçebiliriz.
HP Victus 16-s0020nt Tasarımı Nasıl?
Oyuncu laptoplarından biraz dikkat çekici bir tasarım beklentiniz olabilir. RGB aydınlatmaların ya da dış kasada göze çarpan asimetrik tasarımsal dokunuşların bulunduğu hareketli bir tasarım yapısı arayabilirsiniz. Bu beklentileri karşılayan birçok oyuncu laptop modeli olmasına karşın HP Victus 16, tasarımsal anlamda biraz daha ayrı bir yerde konumlanıyor.
RGB aydınlatmaların olduğu abartı tasarımlar yerine marka, daha sade ve oturaklı bir tasarım yapısını kullanmayı tercih etmiş.

Üst Kapak Kısmı
Üst kısımda çok sade bir yapı var. Sadece kapağa tam ortalı olarak yerleştirilmiş geniş Victus logosunu görüyoruz. Arka kısımda yer alan geniş ızgara bölümünün hemen üzerinde ise daha küçük puntolarla Victus yazısına yer verilmiş.
Bunun dışında herhangi bir tasarım dokunuşu yok. Oldukça sade bir yapı var.

Kapak Altı ve Ekran
Kapağı kaldırdığınız zaman da bu sade tasarım yapısının korunduğunu görüyorsunuz. Ekran kısmı 3 taraftan ince çerçevelerle sunulmuş.
Ekranda yanlar 5 mm kadar üst 10 mm civarlarında ince çerçevelere sahip. Sadece ekranın alt kısmında çerçeve alanı geniş ki burada Victus logosu kullanılmış. Muhtemelen logonun da yerleştirilmesi adına bu kısım biraz daha geniş tutulmuş.
Gelelim klavye bölümüne. HP Victus 16-s0020nt modelinde tam boy bir klavye kullanılıyor. Yumuşak bir his veren sessiz klavyede aydınlatma da unutulmamış. Klavyede tam boy ve RGB aydınlatma desteği var. OMEN Gaming yazılımı üzerinden aydınlatma ayarlarını değiştirebiliyorsunuz. Tuş hissiyatı ise gayet başarılı.

Portların Yerleşimi ve Sayısı
Tasarım kısmını tamamlamadan önce cihazın giriş ve çıkışları konusunda da bilgi verelim istiyoruz. HP Victus 16-s0020nt, portlar açısından bakacak olursak standart olarak bir kullanıcının ihtiyacını karşılayacak düzeyde.

Sağ kısımda;
- 2 adet USB Type-A 3.0 / 1 adet USB Type-C 3.0 / HDMI 2.1 ve güç girişi bulunuyor.

Sol kısımda;
- Gb ethernet portu / Combo jack / 1 adet USB Type A 3.0 portları bulunuyor.
Bahsettiğimiz gibi portlar gayet yeterli. Burada sağ kısımda USB Type C portunun olması da güzel bir artı olarak değerlendirilmeye alınabilir.
Malzeme Kalitesi ve Sürdürülebilirlik
Malum artık küresel ısınma etkisi çok daha net olarak hissediliyor. Haliyle birçok markadoğayı korumak adına sürdürülebilirlik konusunda daha fazlasını yapmaya çalışıyor.
HP bu markalardan biri. Üründe kullanılan malzemeler sert plastik. Ama şöyle bir detay var ki belli yerlerde geri dönüşüm sürecinden geçen malzemelere yer verilmiş.
Çerçeve kısmında okyanusa giden plastiklerden geri dönüştürülen malzemeler kullanılmış. Yine klavye tuşlarında ve makaslar kısmında da tüketici sonrası geri dönüştürülmüş olan plastik malzemelerden yararlanılmış.
Açıkçası sürdürülebilirlik açısından bakacak olursak, malzeme kısmında böyle bir seçim yapılması yerinde bir hareket olmuş. Zaten bu yönüyle cihaz EPEAT Silver tescilli.
(Bilmeyenler için EPEAT; elektronik ve teknoloji ürünlerine yönelik önde gelen küresel çevre etiketi.)
Unutmadan şunu da belirtelim ki cihazın elde bıraktığı kalite hissi gayet başarılı. Yani malzeme kalitesi açısından da tatmin edici bir his veriyor.

Tasarım için Diğer Detaylar
- Tam Yerinde bir boyuta sahip HP Imagepad
- İnce çerçeveler sayesinde %83.4 ekran gövde oranı. Bir laptop için başarılı değer diyebiliriz. Daha geniş görüş açısı elde etmenizi sağlıyor.
- 36,9 cm genişlik X 25,64 cm derinlik X 2,29 (ön) – 2,39 (arka) cm yükseklik
- Renkler: Mika gümüş rengi ve Lacivert rengi
Ağırlık Durumu
Oyuncu laptop modellerinin en büyük sorunu kullanılan bileşenlerden dolayı ağırlığın fazla olması. Ağırlık fazla olduğu için doğal olarak taşınabilirlik seviyesi düşüyor.
HP Victus 16-s0020nt ağırlık konusunda bir denge sunuyor diyebiliriz. Çok ağır da değil çok hafif bir laptop modeli de değil. 2.33 kg gibi bir ağırlığı var. Taşınabilir seviyede diyebiliriz. Tabii ki burada güç kaynağını da unutmamak gerekiyor. Aşağı yukarı 3 kg civarında bir ağırlıkla karşı karşıya kalıyorsunuz.

İç Tasarıma da Bir Bakış Atalım
Tabii ki cihazı satın aldığınız zaman içini açma gibi bir durumunuz olmayacak. En azından garanti dışı durumlarıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız. 🙂
Merak etmeyin sizin için biz iç tasarım yapısına da bir göz attık. Cihazın arka kapağını söktüğünüz zaman sağ ve sol kısımlarda birer fan bulunduğunu görüyoruz. Yine nizami bir şekilde yerleştirilmiş olan 2 paylaşımlı toplam 3 ısı borusunu da unutmayalım.
Soğutma sisteminin hemen altına indiğiniz zaman burada üst üste sıralı bir şekilde RAM’lerin yerleştirildiğini görmekteyiz. İç tasarım yapısında tertipli bir yerleşimin yapılması, soğutma performansına da olumlu yansımış diyebiliriz.


Tasarım Kısmı için Değerlendirmemiz
- Kasanın bazı yerlerinde kullanılan malzemelerin sürdürülebilir odaklı malzemeler olması önemli bir artı.
- Benim gibi sade tasarım severler için şık bir cihaz.
- Ekran gövde oranı gayet başarılı.
- Bağlantı portlarının sayısı yeterli. USB Type C portunun sunulmasını da bir başka artı olarak sayabiliriz.
- İki ayrı renk seçeneği sunuluyor. Renk seçimlerini de başarılı bulduğumu eklemek isterim. Özellikle lacivert seçeneği, sade tasarım yapısıyla beraber çok şık duruyor.
Tasarım bölümü için söyleyeceklerimiz bunlardı. Hadi incelememize devam edelim ve teknik özelliklere geçiş yapalım.
HP Victus 16-s0020nt Teknik Özellikler Konusunda Nasıl?
Cihazda yer alan bileşenleri ayrı ayrı değerlendirmeye almak istiyorum. Hepsi için söyleyecek farklı sözlerimiz olacak. Önce işlemci kısmından başlayalım.
İşlemci Seçimi AMD Ryzen 5 7640HS Serisi
AMD’nin yeni nesil mobil işlemcilerinden biri olan Ryzen 5 7640HS, yapay zeka destekli iddialı bir işlemci. 4 nm TSMC FinFET teknolojisinin kullanıldığı işlemci, 6 çekirdek ve 12 iş parçacığına sahip.
İşlemcinin maks saat hızı 5.0 GHz olarak açıklandı. Temel saat hızı kısmında ise 4,3 GHz gibi bir değer karşımıza çıkıyor.
Geçelim cache kısmına. Önbellek açısından da zengin olan Ryzen 5 7640HS, 6 MB değerinde L2 cache + 16 MB L3 cache ve 384 kB L1 cache ile beraber geliyor.
Tüm bu özelliklerle beraber işlemci 35W ile 54W TDP arasında değişen TDP değerleri sunuyor.

İşlemci Teknik Detaylar
- Çekirdek Sayısı: 6
- İş Parçacığı Sayısı: 12
- Maksimum Saat Hızı: 5.0 GHz
- Temel Saat Hızı: 4.3 GHz
- Cache: 16 MB L3 + 6 MB L2 + 384 KB L1
- TDP Değeri: 35-54W
- Bellek Desteği: DDR5-5600 / LPDDR5/x – 7500
- Bellek Kanalları: 2
- Dahili Grafik Birimi: AMD Radeon 760M
- Grafik Çekirdek Sayısı: 8
- Grafik Frekans Değeri: 2600 MHz
- Yapay Zeka Verim: 10 TOPS’s kadar
İşlemci için genel değerlendirmelerin oldukça olumlu olduğunu da söyleyebiliriz. Sınıfı için düşünecek olursak oyun testlerinde de başarılı sonuçlar ortaya koyuyor.

Grafik Birimi Tercihi: NVIDIA RTX 4050
NVIDIA’nın en yeni GPU birimlerinden biri olan RTX 4050, yeni nesil mobil serisinin giriş seviyesi modelleri arasında yer alıyor.
Mimari açısından değerlendirdiğimiz zaman kesinlikle RTX 4050 serisinin bir avantajı olduğunu söylemek lazım. Zira seri DLSS 3 desteğine sahip olarak geliyor. Bu da destekli oyunlarda ciddi bir performans artışı elde edebileceğinizi gösteriyor. Zaten oyun testlerinde de olumlu sonuçları görebiliyorsunuz.
Ekran kartının teknik özelliklerini de bir hatırlayalım. 2560 CUDA çekirdeğinin bulunduğu RTX 4050, bellek kısmında 6 GB GDDR6 bellek kapasitesine sahip.
Bellek arayüzü genişliği 96 bit ve bu açıdan diğer RTX 40 serisi modellerin hissedilir derecede gerisinde. Ama yine de oyun performansından çok da ödün verilmiyor.
Ekran Kartı için Diğer Detaylar
- Mimari: Ada Lovelace
- NVIDIA CUDA Çekirdek: 2560
- Işın İzleme: 3. nesil
- Tensor Çekirdekleri: 4. nesil
- DLSS Desteği: DLSS 3 ( Süper Çözünürlük + Kare Oluşturma)
- Saat Hızı: 1605-2307 MHz
- TDP: 35-115W
- Bellek: 8 GB GDDR6
- Bellek Hızı: 16 Gbps
- Bellek Arayüzü Genişliği: 96 bit
- Bellek Bant Genişliği: 192 GB/s

HP Victus 16-s0020nt Ekran Özellikleri Nasıl?
RAM ve depolama birimlerinden önce cihazın ekran özelliklerini ayrıca ele almak istiyorum. HP Victus 16-s0020nt modelinde 16.1 inçlik diyagonal ekran bulunuyor.
40.9 cm civarlarında bir boyuta sahip olan ekranda IPS panel kullanılması da önemli. Bunun dışında çözünürlük kısmında 1920 X 1080 piksel değerini ve 144 Hz yenileme hızını görüyoruz. Oyun severler için 144 Hz yenileme hızı güzel bir artı. Oyunlarda titreşimsiz ve akıcı bir deneyim elde edilmesini sağlıyor. Ghosting testlerini yaptığınız zaman Victus modelinin bu konuda da başarı yakaladığını görmekteyiz.
Ekran konusunda ufak bir eleştiride de bulunmamız gerekecek. Yenileme hızı, IPS panel olması iyi güzel hoş ama maksimum parlaklık değeri 250 nit seviyesinde. Standartlar yakalanmış ama parlaklık seviyesinin biraz daha yüksek olması, daha iyi sonuçlar ortaya konulmasını sağlayabilirdi.
Bunun yanında renk gamları konusunda da daha iyi sonuçlar sunulmasını beklerdik. Ama fiyat performans dengesini düşündüğümüz zaman kesinlikle kötü diyebileceğimiz bir ekran söz konusu değil.
Ekran Teknik Özellikleri
- Boyut: 16,1 inç
- Çözünürlük Değeri: 1920 X 1080 piksel
- Yenileme Hızı: 144 Hz
- Panel: IPS Panel
- En Boy Oranı: %83.4
- Renk Gamı: %45 NTSC
- Maksimum Parlaklık: 250 nit
- Titreşimsiz: DC karartma teknolojisi ile desteklenen HP Victus 16-s0020nt ekran titremesini ortadan kaldırıyor.

RAM ve Depolama Birimi
Gelelim RAM konusuna. HP Victus 16-s0020nt içerisinde Samsung DDR5 bellek modülleri yer alıyor. İç tasarım kısmında da söylediğimiz gibi üst üste sıralanmış olan iki adet bellek modülü bulunmakta. SODIMM RAM’lerde 2X8 GB yani toplamda 16 GB bellek miktarı sunuluyor. Bellekler hız kısmında ise 5600 MHz değerinde çalışmakta. DDR5 serisinin avantajını burada da görebiliyoruz.
Depolama kısmında ise Crucial imzalı SSD tercihi yapılmış. 512 GB boyuta sahip olan SSD, PCIe Gen4 artısıyla geliyor. Bu sayede 6000 MB/s okuma hızlarının, ve 3000 MB/s yazma hızlarının üzerinde değerler görebiliyorsunuz.
Depolama Birimi ve RAM Teknik Detaylar
- RAM: 16 GB DDR5-5600 MHz RAM 2 X 8 GB – Çift kanal bellek teknolojisi ile iki kanal aynı anda çalışıyor ve sistem performansı artıyor.
- Depolama: Crucial imzalı 512 GB PCIe Gen4 NVMe M.2

Soğutma Performansı
Aslında iç tasarım kısmında, soğutma performansından söz ettik. HP Victus 16 modelinde, iç kısımda çift fan bulunmakta.
Sağ ve sola yerleştirilen bu fanların dışında 3 adet ısı borusu bulunuyor. Isı boruları doğrudan önemli bileşenlerin serin kalmasını sağlıyor. Arka kısımda sıcak hava çıkışı sağlanması adına geniş bir ızgara bölümü bulunuyor. Yine yanlarda da daha kısa olsa bile ızgara alanlarının yer aldığını görüyoruz.
Cihazın alt kısmında yer alan mesh kapak ise yeterli serin havanın çekilmesini sağlıyor. En yüksek fan hızlarında biraz fan sesi geliyor ancak genel anlamda soğutma performansının yeterli olduğunu da belirtmemiz lazım. Cihaz serin bir şekilde çalışıyor ve haliyle oyun performanslarında bir düşüş görmüyoruz.

Batarya ve Adaptör Durumu
Oyun performansı açısından önemli olan bir konu var. Cihazın yanında gelen bataryanın, bileşenler için yeterli olan gücü sağlaması gerekiyor. HP Victus 16-s0020nt modelinde, 230W değerinde akıllı AC güç adaptörü sunulmakta. Bu da cihazın ihtiyacı olan gücün sunulmasını sağlıyor.
Gelelim pil konusuna. Aslında oyuncu bilgisayarları genelde prizde kullanılan cihazlar. Özellikle oyun sırasında tam performans almak için cihazı prizde kullanmak gerekiyor.
Fakat yine de pil konusu da önemli. Zira bu cihazla sadece oyun oynamayacağınızı düşünüyorum. HP modelde, 4 hücreli 70Wh lityum iyon polimer batarya kullanmış.
İlginç bir şekilde bilgisayarın pil dayanma süresi de 7 saat 45 dakika olarak belirtilmiş. Aslında 7 saat üzeri çok iddialı bir süre. Ama tabii ki kullanım koşullarının bu durumda çok etkili olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Güzel olan kısım şu ki %50 seviyesine kadar hızlı şarj imkanı sunuluyor. Cihazla beraber gelen adaptörü kullanarak 30 dakika içerisinde bilgisayarı %50 şarja kadar şarj edebiliyorsunuz. Hızlı şarj günümüz laptop modellerinde aradığımız özellikler arasında. HP bu konuda orta seviyede bir avantaj sunuyor.

Ses Sistemi Yeterli mi?
Bu tip cihazlarda ses sisteminin de önemi büyük. En azından standart bir ses seviyesinin yakalanmasını isteyebiliyorsunuz. HP Victus 16 modelinde de tatmin edici bir ses deneyimi için B&O imzalı olan çift hoparlör bulunuyor.
Ses seviyesi konusunda max 84.5dB gibi değerleri görebiliyorsunuz. Ses seviyesi yeterli. Ses kalitesi de aynı şekilde başarılı. Ama tabii ki oyunlarda kulaklık desteği isteyebilirsiniz. Bu biraz sizin oyun alışkanlıklarınıza ve sesten ne kadar performans beklediğinize göre değişir.

Web Kamerası Nasıl?
En pahalı laptop modelinden en ucuz laptop modellerine kadar genel bir değerlendirme yapmak istersek çoğu zaman kameraların tatmin edici bir performans ortaya koymadığını görüyoruz.
HP Victus 16 serisinde de kameradan çok büyük bir beklentiniz olmasın. HP True Vision 1080p kameranın bulunduğu cihaz, aynı zamanda tümleşik çift dizi mikrofona da sahip.
Evet çok yüksek bir kalite yok ama testler sonrasında söyleyebileceğim, web kamerası genel ortalamanın bir tık üzerinde iyi performans veriyor.
Unutmadan fiziksel bir güvenlik önlemi olması açısından HP, kamera üzerinde açık kapatabileceğiniz bir kapak kullanmış.

Yazılım Desteği – OMEN Gaming Hub
HP Victus 16-s0020nt, markanın OMEN serisi bilgisayarlarında da sunulan OMEN Gaming Hub yazılımını destekliyor. Yazılım desteğini ise başarılı bulduğumu söylemem lazım.
OMEN Gaming Hub üzerinden “System Vitals” kısmına girerek, cihazınızın anlık durumu hakkında tüm bilgileri alabiliyorsunuz. CPU ve GPU kullanımından bağlantı sırasında cihazı en çok hangi uygulamanın meşgul ettiğine kadar görmeniz mümkün. Burada belli uygulamalar için ağda öncelik verme gibi ayarları da yapabildiğinizi ekleyelim.
Tüm Teknik Özellikler Özet
- İşlemci: AMD Ryzen 5 7640HS
- Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4050
- RAM: 2X8GB DDR5
- Depolama: 512 GB SSD
- Ekran: 16.1 inç 1920 X 1080, 144 Hz IPS panel
- Parlaklık: 250 nit
- Pil: 4 hücreli 70Wh
- Pil Süresi: HP söylemine göre 7 saat 45 dakika
- Kablosuz: MediaTek Wi-Fi 6 MT7921 ve Bluetooth 5.3
- USB Type-C Güç + Ekran + 5 Gbps veri aktarım hızı
- Yazılım: OMEN Gaming Hub

Son Sözler ve Değerlendirme
Tüm özellikleri değerlendirdik ve her başlık altında fikirlerimizi de belirttik. HP Victus 16-s0020nt incelememize son vermeden önce genel bir değerlendirme yapmak istersek, cihaz fiyat performans açısından iddialı modellerden biri. 1080p için değerlendirecek olursak gayet ideal bir oyun performansı sunuyor. Soğutma konusunda da markanın çift fanlı soğutma sisteminin yeterli geldiğini söyleyebiliriz.
Belki ekranda renk gamı ve parlaklık konusunda biraz daha iyi değerler sunulabilirdi. Fakat bunu da fiyat performans çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor.
HP Victus Serisi Laptop Modellerini Satın Almak ve İncelemek için Burayı Ziyaret Edebilirsiniz
Artılar ve Eksiler Bölümü
ARTILAR | EKSİLER |
---|---|
Soğutma performansı genel itibariyle yeterli. | Ekran parlaklık değeri ve renk gamı değerleri biraz daha iyi olabilirdi. |
Ekran kartı RTX 4050 ve DLSS 3 desteği gibi önemli bir artı var. | Fanlar tam performansa çıktığı zaman ses seviyesi biraz yüksek. |
144 Hz ekran yenileme hızı oyuncuların seveceği bir detay | |
%50 seviyesine kadar hızlı şarj desteği var. | |
Tasarım sade şık ve malzeme kısmında okyanus plastiği ve tüketici plastiği geri dönüşüm ürünleri de kullanılmış. Sürdürülebilirlik konusunda başarılı bir cihaz. | |
B&Q ses sistemi var. Yeterli bir ses deneyimi sunuyor. | |
PCIe 4.0 SSD, yüksek okuma ve yazma hızları sunuyor. |

Hocam bende de benzer bir model var ancak arka kasayı açmakta zorlanıyorum (açamadım) bir yerde videosunda görmedim bu modellerin bilen varsa açıklayabilir mi
Sıcaklık performansı fena değil bende de var. İşlemci biraz daha düşük çalışsa güzel olur. Genelde 70-85 arası. Ekran kartı daha stabil.