Perşembe, Mart 28, 2024

Huzur içinde Uyu Üstad: GIF Formatının Yaratıcısı Steve Wilhite Hayatını Kaybetti!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Hepimiz günlük hayatımızda gerek sosyal medya uygulamalarında gerekse mesajlaşma uygulamalarında arkadaşlarımızla sohbet ederken mutlaka GIF (Hareketli Resim) gönderiyoruzdur ya da sosyal medya da bir paylaşım yaparken sık sık GIF kullanıyoruzdur.

Bugün ise GIF dosya formatının (.gif) yaratıcılarından Steve Wilhite, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bay Wilhite, birkaç haftadır koronavirüs salgınına yakalanmış ve mücadele ediyordu fakat ne yazık ki yenik düştü.

GIF formatının tarihçesi

gif jif
Huzur içinde Uyu Üstad: GIF Formatının Yaratıcısı Steve Wilhite Hayatını Kaybetti! 3

Açılımı “Graphics Interchange Format” olan GIF, her ne kadar son senelerde popüler hale gelmiş olsa da ilk olarak 1987 yılında geliştirildi. Temelinde sonsuz bir döngüye alınan kısa animasyonlara dayanıyordu fakat bu dosya formatının en önemli tartışma konusu nasıl telaffuz edileceği oldu.

Birçok kişi konuşurken “gif” diye telaffuz ederken 2013 yılında Webby Yaşam Boyu Başarı Ödülü kazanan Steve Wilhite, doğru telaffuzun “jif” olduğunu açıkladı.

Steve Wilhite nasıl bir insandı?

steve wilhite
Huzur içinde Uyu Üstad: GIF Formatının Yaratıcısı Steve Wilhite Hayatını Kaybetti! 4

Steve Wilhite, 74 yıllık yaşamını genel anlamıyla çalışmaya adamış çok mütevazı bir insandı. Yaşamı kendisinin vefat duyurusuna da yansıdı, ailesi Bay Wilhite hakkında hazırladığı ilanda “Bütün başarılara rağmen çok alçak gönüllü, kibar ve iyi bir adam olarak kaldı” ifadelerine yer verdi.

Steve Wilhite tarafından tasarlanan ve dünyanın ilk GIF’i

via GIPHY

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler