Cumartesi, Nisan 20, 2024

Intel İşlemcili MSI Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, içerisinde 10. nesil Intel işlemci barındıran MSI markalı sistem topluyoruz.

Daha önce birçok farklı seviyede birçok sistemi sizlerle buluşturduk. Ancak bu kez tamamen marka odaklı ve parçaları tamamen bağımsız tercih edilmiş bir sistem ile sizlerle birlikte olacağız. MSI markalı ürünleri tercih ettiğimiz bu sistem, herhangi bir satış platformunda bulunmuyor. Dolayısı ile sistem toplarken rehbere göre hareket edecekseniz, parçaları ayrı ayrı almanız gerekebilir. Şimdi gelin, MSI sistem toplama rehberimize giriş yapalım.

İşlemci: Intel i5-10600K

Başlıkta da belirttiğimiz gibi yeni sistemimizin kalbini Intel’e emanet ettik. Intel’in en yeni 10. nesil işlemci ailesinde bulunan Core i5-10600K modelini tercih ettiğimiz işlemcimiz, 6 çekirdek ve 12 iş parçacığı ile dikkat çekiyor. Intel’in 14nm üretim süreci ile üretilmiş olan bu işlemcileri, adının sonundaki K ekinden anlaşılacağı üzere overclock kilidi açık olarak geliyor.

MSI Sistem Toplama 8

İşlemcinin frekans hızlarına bakacak olursak temel frekans hızında 4.10GHz, Turbo frekans hızında ise 4.80GHz saat hızlarını görüyoruz. Tüm bu hızın etkin şekilde kullanılması için işlemciye eşlik eden L3 ön bellek boyutu ise 12MB olarak belirlenmiş. İşlemcinin sahip olduğu TDP değeri ise 125W.

MSI Sistem Toplama 9

Son olarak işlemcinin yeni nesil olmasından ötürü soket yapısında da değişiklik içerdiğini belirtelim. Daha önceki nesilde LGA1151 sürümünü kullanan soket, 10. nesil ailesinde LGA1200 olarak yenilenmiş.

Anakart: MSI MAG Z490 TOMAHAWK

MSI tabanlı sistem rehberimizin anakartını oluşturan modelimiz MSI MAG Z490 TOMAHAWK oldu. MSI’ın füze gücünden yola çıkarak anakartlarına yerleştirdiği TOMAHAWK sürümü, yeni nesil Intel işlemci ailesi için de yeniden tasarlanmış. Oldukça sade ve şık bir dizayn ile gelen anakartın siyah-gri hakim renkleri dikkat çekiyor.

MSI Sistem Toplama 4

Anakartın tasarımına kısaca değinecek olursak ATX yapıda, alüminyum destekli ve kaslı bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Özellikle bağlantı yuvalarının, güney ve kuzey köprülerinde kullanılan bloklar, hem asi hem de etkin bir tasarım sunuyor. Ayrıca güney köprüsü altında da ufak bir RGB aydınlatma alanı konumlandırılmış. Güçlendirilmiş ekran kartı yuvası, M2 yuvaları için termal soğutucu ve dayanıklılığı arttıran altı katmanlı güçlendirilmiş PCB diğer dikkat çeken detaylardan.

MSI Sistem Toplama 10

MSI MAG Z490 TOMAHAWK, içerisinde Intel Z490 çipset ile geliyor. 10. nesil işlemcilere uyumluluk sağlaması açısından yeni LGA1200 soket yuvasına sahip anakart, ne yazık ki önceki nesil işlemcilere destek sunmuyor. Ancak 10. nesilde Core i9 serisine kadar (i9 dahil) herhangi bir Intel işlemciyi anakart üzerinde çalıştırabilmek mümkün.

MSI Sistem Toplama 14

Anakartın RAM slotlarına göz atacak olursak standart haline gelen dört DDR4 bellek yuvası ile karşılaşıyoruz. Bu yuvaların sunduğu toplam RAM boyutu desteği ise 128GB olarak belirlenmiş. Bu alanda en dikkat çeken detayın, RAM’lerin XMP desteği ile 4800MHz frekans hızlarına erişebiliyor olması. Gerçekten muazzam seviyede sunulan bu destek, uyumlu RAM’ler ile performansta gözle görülür fark yaratır. Slotlarla ilgili tek olumsuz not, yuvaların güçlendirme içermemesi.

MSI Sistem Toplama 11

Depolama tarafında anakartın oldukça bonkör olduğunu görüyoruz. Üzerinde 2 adet M2 yuvası barındıran kart, aynı zamanda 6 adet SATA yuvasına da ev sahipliği yapıyor. Elbette RAID desteği de unutulmamış. Bağlantı noktalarında ise beş adet USB 3.2 yuvası, iki adet USB 2.0 yuvası mevcut. İnternet bağlantı tarafında ise çift LAN yuvası ile destek sunan anakart, yuvaların birinde 2.5 Gigabit, birinde ise 1 Gigabit hız desteği sunuyor. Son olarak anakart, 7.1 kanal ses destekli ve optik ses çıkışlı Realtek ALC-1200-VD1 ses kodeği desteğine sahip.

Ekran Kartı: NVIDIA RTX 2070 Super VENTUS OC

Sistemimizin bir diğer önemli parçası ekran kartında yine MSI imzalı NVIDIA RTX 2070 Super VENTUS OC modeli bulunuyor. MSI’ın tasarım noktasında daha sakin ancak performans noktasında kayıpsız serisi VENTUS ailesinin yeni üyesi bu kart, TORX 2.0 çift fanı ile geliyor.

MSI Sistem Toplama 16

Ekran kartının sunduğu teknik özelliklerde ise başı 8GB GDDR6 video belleği çekiyor. 2560 CUDA çekirdeğine sahip ekran kartı, frekans noktasında 1785MHz hızlara ulaşabiliyor. Diğer tarafta kartın 14Gbps bellek hızı ve 256-Bit bellek veri yolu detayları bulunuyor.

MSI Sistem Toplama 17

MSI RTX 2070 Super VENTUS OC, bağlantı noktalarında 3 adet DisplayPort 1.4 ve bir adet HDMI 2.0b barındırıyor. 6+8 pinlik güç bağlantı noktasında sahip olan kartın önerilen PSU gücü ise 650W.

MSI Sistem Toplama 18

RAM: G.SKILL Trident Z Royale

Geldik sistemimizin bir diğer parçası belleklere. Bildiğiniz gibi MSI, henüz RAM üretmiyor, dolayısı ile RAM noktasında tercihimizi görüntüsüyle dikkatleri üzerine çeken G.Skill Trident Z Royale‘den yana kullandık.

MSI Sistem Toplama 6

Altın sarısı parlak rengi ve pırlanta tasarımlı RGB aydınlatma bölgeleri ile zengin bir hava sunan bu DDR4 bellekler, 16GB boyuta sahip. Frekans noktasında XMP ile 3600MHz hızlara çıkabilen RAM’lerin sahip olduğu gecikme değerleri ise CL18.

Sıvı Soğutma: MSI MAG CORELIQUID 360R

Sistemimizin kalbini soğutacak olan soğutucumuza geldi sıra. Soğutucumuz, yine MSI tarafından hazırlanmış MSI MAG CORELIQUID 360R oldu. Bu noktada daha önce MSI’ın sıvı soğutma sistemi sunduğuna şahit olmamıştık ancak artık sistem parçalarının neredeyse tümünün üretimine geçiş yapan MSI, sıvı soğutucu noktasında ilk ürününü bizlere sunmuş oldu ve bizlerde MSI sistemimizde  bu soğutucuyu tercih ettik.

MSI Sistem Toplama 21

MAG CORELIQUID 360R’nin özelliklerine bakacak olursak 120mm çapında üç fanlı bir soğutucu ile karşılaşıyoruz. Hem fan hem de işlemciyi soğutacak blok, RGB aydınlatma desteğine sahip. Özellikle soğutucu başlık, üzerinde bulunan ejderha logosu ve onu çevreleyen şeritlerle çok şık bir görünüm sunuyor. Başlığın döndürülebilmesi de dikkat çeken ayrı bir nokta.

MSI Sistem Toplama 3

Teknik detaylarda ise soğutucu, Intel tarafında LGA1150/1151/1155/1156/1200 – LGA1366/2011/2011-3/2066 işlemci soketlerine destek sunuyor. AMD tarafında ise AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2 SocketTR4/sTRX4/SP3 soket tiplerine destek sunuluyor.

Depolama: Corsair MP510 960GB M.2

Depolama noktasında tercihimiz, anakartında gücünü kullanabilmek adına M.2 SSD’den yana oldu. Bu noktada Corsair MP510 model M.2 SSD tercih ettik. SSD, 960GB kapasiteye sahip olan SSD, 3480mb/s okuma, 3000mb/s yazma hızına sahip.

MSI Sistem Toplama 22

Güç Kaynağı: Seasonic Focus Plus 850W

Sistemimizin gücünü aldığı parçaya geldi sıra. Güç kaynağında tercihimiz Seasonic oldu. 850W gücünde çalışan güç kaynağı, sahip olduğu 80+ Gold sertifikası ile gücü en verimli şekilde kullanabiliyor. Üzerinde 25 adet çıkış yuvasına sahip PSU, hem bağlantı noktasında hem de güç noktasında sistemi uzun süre taşıyabilecek güçte.

MSI Sistem Toplama 20

Kasa: MSI MAG 100R

Geldik sistem parçalarını toplayacağımız kasaya. MSI tabanlı sistemimizin son MSI parçası, yılın en iyi fiyat/performans ürünü olmaya aday kasası MSI MAG 100R oldu. ATX, micro-ATX ve mini-ITX anakartlara destek sunan kasa, içerisinde 3 adet fan ile birlikte geliyor. Fanların ikisi ön bölümde RGB desteklerken, üçüncüsü arka egzoz olarak konumlandırılmış.

MSI Sistem Toplama 38

Fan desteğine gelecek olursak, üst panelde bulunan iki yuvaya 120mm ya da 140mm fanlar eklenebiliyor. Ön panelde ise bu destek 140mm için 2, 120mm için 3 olarak geliştirilmiş. Arka egzoz fanı bölümü ise sadece bir adet 120mm fan desteği sunuyor. Depolama noktasında ise üç adet 2.5″, iki adet 3.5″ HDD yuvası mevcut.

Sistem Toplanıyor

MSI Sistem Toplama 9

MSI Sistem Toplama 12

MSI Sistem Toplama 23

MSI Sistem Toplama 37

MSI Sistem Toplama 32

MSI Sistem Toplama 31

MSI Sistem Toplama 36

MSI Sistem Toplama 35

MSI Sistem Toplama 2

Hocanın Yorumu

Sistem parçalarımızı gördük, tanıdık ve sistemimizi kasamızda birleştirdik. Görünüş itibari ile zaten oldukça şık bir hava sunan sistemimiz, performans noktasında da bir o kadar güçlü bir çizgi çizdi. Performans detaylarına yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabileceksiniz ancak özetlemek gerekirse sistemimiz, özellikle 2K çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda neredeyse tüm oyunları rahatlıkla 60 FPS üzerine taşıyabildi.

MSI Sistem Toplama 29

Bu yüksek performans elbette yüksek sıcaklıkları beraberinde getirdi ancak sistem parçalarının en kritikleri işlemci soğutucu ve kasa, bu noktada da bizi yarı yolda bırakmadı. İşlemci soğutucumuz, yüksek güç gerektiren işlemlerde 50-55 dereceyi koruyarak serin bir performansa destek verdi. Aynı şekilde kasamızın sahip olduğu havanlandırma sistemi de, kasa içi sirkülasyonu en iyi şekilde sağlayarak sıcak havayı olabildiğince iyi şekilde tahliye etmeyi başardı. Bu yüzden PC Hocası olarak bu iki yeni MSI ürününü ödüllendirmeyi uygun görüyoruz.

2020 oduller editor tavsiyesi editor secimi ustun performans

Elbette sistem toplarken ilk dikkat ettiğimiz nokta, teknik performans bilgileri. Ancak arka planda sistemimizi en çok bunaltacak etmen sıcaklık değerleri oluyor. Bu yüzden sistem toplarken parçalara ayırdığınız özeni aynı şekilde soğutuculara ve kasanıza ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz: yüksek güç, serinlik ister.

Son olarak sistem parçalarına yakından baktığımız ve içerisinde oyun testleri ve sıcaklık değerlerini görebileceğiniz videomuza aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni sistemlerde görüşmek üzere, serin kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler