Cumartesi, Nisan 20, 2024

İnternetten Yayın Yapan NetFlix Gibi Kuruluşlara RTÜK Engeli Yolda

Paylaş

silkroad gaminggentr

Artık internet üzerinden dizi veya film izlerken tekrar düşünmemiz gerekebilir. Zira NetFlix gibi pek çok kuruluş RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) denetimi altına girecek. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için TBMM’ye sevk edilen yeni torba yasa onayı bekleniyor. Eğer onay alacak olursa bundan böyle internet dizilerinin de kullanıcılar gözünde keyfi kaçabilir.

RTÜK İle Neler Değişecek?

Şuanda internet üzerinden dizi veya film yayınlayan kaç kuruluş biliyorsunuz? Şuanda en popüler kuruluşlar arasında gösterilen NetFlix, BluTV, PuhuTV, YouTube ve Spotify torba yasa kanununun 73.maddesine göre internetten yayın yapan kuruluşlara Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi gelecek. Denetim onayı da alındıktan sonra, lisanslı yayın kuruluşlarının yapımı için RTÜK’ten de lisans almaları gerekecek. Lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların ise yayın haklarının ellerinden alınacağı ve Sulh Ceza Hakimliği tarafından da engellenebileceği belirtilen detaylar arasında.

RTÜK denetimi geldikten sonra ise bu tür yayıncı kuruluşlar yayınladıkları her dizi ve filmi ayrıca süzgeçten geçirmek zorunda kalacak. İnternet ortamı özgürdür mottosundan uzaklaşarak gerek küfürlü sahneler, gerek cinsel yaklaşım sahneleri burada engellenebilir. Engelleme taleplerinde ise RTÜK devreye girerek Sulh Ceza Hakimi 24 saat içerisinde duruşmaya gerek görmeden karar verebilme yetkisine sahip olacak.

rtuk internet yayin engeli

Hangi Kuruluşlar RTÜK Kontrolünde Olacak?

Şuanda internetteki yayın içeriklerinin denetiminin yapılmıyor olması yapılmayacağı anlamına da gelmiyor tabii ki. Torba yasa kanunu meclisten geçtikten sonra RTÜK bu kuruluşlar ile iletişime geçerek gerekli mevzuatları bildirebilir. Yasa yürürlüğe girdikten sonra başta YouTube olmak üzere, Spotify, NetFlix, BluTV ve PuhuTV gibi pek çok internet yayın kuruluşları RTÜK kontrolüne girmiş olacak.

RTÜK‘ten lisans almayı kabul etmeyen kuruluşlar ise RTÜK’ün uygunsuz olarak gördüğü listeye alınarak, dijital servislere erişimleri engellenecek. Yani burada kuruluşlar için zorunlu bir adım onları bekliyor. Bu konuda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ şunları söyledi: “Bir internet sitesine başvurulacak bir internetin içeriği için bir internet sitesine başvurun. Bu web sitesini ziyaret ederek tüm sosyal medya ve iletişim mecralarını kapsamış oluyor. Anayasada bu yasal açıdan yasalaşması tanımlanmış iletişim, haberleşme özgürlüğüne de darbe vurur.” dedi. Böylece İnternet kanallarını da RTÜK denetleyerek geniş bir süzgeç bizleri bekliyor olacak.

İnternette yayın yapan kuruluşlara RTÜK engeli hakkında siz ne düşünüyorsunuz hocalar?

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. Sevgili yüce devletimizin el atmadığı bir bu kalmıştı buna da değinmeleri gerçekten çok güzel oldu. Bence bundan sonra ki aşama için blog ve forum yazılarına kontrol falan getirilmeli…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler