Perşembe, Mart 28, 2024

iOS 11.3 Pil Sağlığı ve Performansı Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple’ın mobil cihazlarında kullandığı iOS yazılımı dün akşam itibari ile yayınlanan iOS 11.3 sürümü ile güncellendi. Şu haberimizde belirttiğimiz yenilikleri sunan iOS 11.3 güncellemesinin getirileri tabii ki sadece bunlar değil.

Yeni sürüm birçok hatayı onarırken en büyük özellik pil sağlığı ve performans yönetimi oldu. Peki bu nedir ve ne işe yarar? Cevabı yazımızda.

Güç mü? Performans mı?

Dünya üzerinde ürettiği cihazlar ve satış rakamları ile en değerli şirketler içinde bulunan Apple geçtiğimiz yıl başına olmadık bir dert edinmişti. Şu haberimizde de bahsettiğimiz gibi Apple, iPhone cihazlarının SE dahil 6 ile başlayıp 7 ile biten modellerinde farklı bir uygulamaya gitmişti.

Uygulamaya göre pil kapasiteleri yani ömürlerinde ciddi kayıp yaşayan cihazlar iOS yazılımı ile yavaşlatılıyor ve daha düşük seviyede çalıştırılıyordu. Bu durumun tek sebebi de yüksek performans gerektiren işlemlerde cihazın pili yeterli gücü sağlayamıyor ve cihazı kapatıyordu.

pil3

İşte bu durumla ilgili olarak birçok dava ve şikayet süreci Apple’ı bu konuda yeni bir karara itti ve bu karar dün akşamki güncelleme ile hayata geçirildi. iOS 11.3 güncellemesi ile artık kullanıcılar cihazlarının yavaşlatılmasına engel olabiliyor ve ayarlardan bu konu ile ilgili gözlem ve tercih yapabiliyorlar. 

Güç yönetimi nasıl çalışır?

Öncelikle eğer iOS 11.3 güncellemesini yüklemediyseniz Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme yolunu takip ederek iOS 11.3 güncellemesini cihazınıza yükleyin. Yükleme gerçekleştikten sonra yine Ayarlar>Pil sekmesine ilerleyin ve Pil sağlığı (Beta) seçeneğine dokunun. Karşınıza gelecek olan ekranda çeşitli bilgiler göreceksiniz. 

pil0

Bu ekranda karşınıza pil ile ilgili bir takım bilgiler mevcut olacak. Buna göre yukarıda pilinizin verebileceği en yüksek kapasitenin yüzde cinsinden değeri verilirken alt kısımda en yüksek performans yeterliliğine dair bilgiler olacak. Peki bu ne demek oluyor? Yüzdelik kısımda gördüğünüz sayılar pilinizin ne kadar gücü olduğunu anlatıyor. Eğer pilinizin seviyesi %90 ve üzeri ise endişelenecek bir durum yok diyebiliriz.

Ancak pil seviyeniz %90 altında ise cihazınızın pili yavaş yavaş eskiyor demektir. Telefonu kullanırken eğer telefonunuz güç yettiremeyip aniden kapanırsa bu ekranda bir uyarı görürsünüz. Uyarıda yaşanan beklenmedik kapanmanın pil ile ilgili olduğunu ve bu yüzden otomatik olarak cihaz performansının aşağıya çekildiği bilgisi verilir. Uyarının hemen sonunda ise ayarı kapat seçeneği görünür.

Bu durumda 3 seçeneğiniz var. Ya bu şekilde yavaş ancak kapanmadan kullanırsınız, ya pilinizi yenilersiniz ya da bu ayarı kapatarak performansı yüksek seviyeye alır ancak kapanmalara göz yumarsınız. 

pil1

Apple bu seçenekler için birinci ve ikinci olan kısmı tercih etmenizde ısrarcı çünkü bu kapanmalar cihaza zarar verici olabilir. Öte yandan bu ekranda pilin durumuna göre farklı bilgiler de görülebiliyor. Bu bilgileri sıralayacak olursak:

  • Pil durumu %100: şu an pil durumu iyi ve en yüksek performans destekleniyor
  • Pil durumu %90-80: bu iPhone beklenmedik bir kapanma yaşadı çünkü pil gerekli gücü sağlayamadı ve bu yüzden performans yönetimi uygulandı
  • Pil durumu %79 ya da daha az: Pilinizin sağlığı önemli ölçüde azalmış, Apple destek sağlayıcısı yeni bir pil ile bu sorunu giderebilir
  • Pil durumu bilinmiyor: Bir Apple destek sağlayıcısı ile pile servis sağlayın

 

Pil performans yönetimini kapatmak sağlıklı mıdır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu pil yönetinimi devre dışı bırakma hakkına sahibiz. Bunu yaptığınızda telefon normal hızında çalışır ancak bir güç dalgalanması gerçekleşirse cihazın kapanmasını riske atmış olursunuz. Eğer bu ayarı kapatır ve bir kapanma yaşarsanız sistem bu uygulamayı tekrar aktif ederek cihazı korumaya alır. Tabii ki bunu yeniden kapatabilirsiniz.

Eğer bu durumla uğraşmak istemiyor ve cihazınızın düşük performanslı ancak sağlıklı şekilde çalışmasını istiyorsanız bu ayarı açık tutmak sizin için faydalı olacaktır. Ancak performanslı kullanmak sizin için önemliyse sürekli olarak bu ayarı açmanız ve kapanmalara göz yummanız gerekecek. Eğer kesin çözüm isterseniz Apple servisinden pil değişimi talep edebilir ve 129 Türk lirasına pilinizi yenileyebilirsiniz. 

Bu kapanmaların cihaz üzerinde patlama ya da yanma gibi sorunlara sebep olmayacağı Apple tarafından doğrulandı. Bu yüzden kapanmaların sistem tarafından gerçekleştiğini ve cihazın zaten patlamamak için bunu yaptığından haberiniz olsun.

Konu ile ilgili görüş ve sorunlarınızı yorumlarda belirtebilirsiniz.

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler