Bir bilgisayar ne kadar küçük olabilir? Peki, mini boyutlardaki bir bilgisayar ne kadar güçlü olabilir? Durun hemen bu soruların cevabını nerede bulacağımızı söyleyeyim. Kısa süre önce duyurusu yapılan LattePanda 3 Delta bize tüm bu soruların cevaplarını veriyor.
LattePanda’nın sunduğu bu yeni bilgisayar modeli, hem bir bilgisayarın ne kadar küçük olabileceğinin hem de küçük boyutuna karşın ne kadar güçlü olabileceğinin kanıtı. LattePanda daha önce de bu tip bilgisayarlar sunmuştu ama bu kez gerçekten güçlü bir cihazla karşı karşıyayız.
Dilerseniz daha fazla uzatmayalım ve neden böyle söylediğimiz konusunda detaylara geçelim. Yani ürünün özelliklerine bakalım. Ürün için istenen fiyat, başlatılan kampanya gibi detaylar da var. Bunu en son paylaşacağız. Önce bir ürüne bakalım.
Kaçırmayın: NZXT Sistem Toplama Rehberi (Sıfır Kablo Mantığı)
LattePanda 3 Delta Tasarımı Nasıl?
Neden tasarımdan başladım? Çünkü bilmeyenler için bu tip cihazların en büyük avantajlarından birinin tasarım olduğunu vurgulamak istiyorum. Elinize bir kredi kartı alın. İşte bu boyutta bir bilgisayardan söz ediyoruz. Ürün sayfasında yer alan bilgiyi değerlendirecek olursam şunu görüyorum boyut, iPhone 13 Pro Max modelinin %78’i kadar. Yani al cebine taşı diyebileceğim bir cihaz.
Güzel bir koruma kılıfıyla koy cebine bilgisayarınla gez. Lazım mı oldu çıkar bağla kullan. 🙂 Zaten bu serilerin avantajı da tam olarak bu.
Şaka bir yana tasarım yapısının kazandırdığı çok fazla artı var. Özellikle robotik projelerinde ve benzeri projelerde, ürüne yerleştirilebilecek bir bilgisayar boyutunun sunulması çok önemli.
LattePanda 3 Delta sadece boyut konusunda değil incelik konusunda da bu avantajı sunan bir mini bilgisayar. Bilgisayarın inceliği 16 mm. Üzerinde fan olmasına rağmen inceliğin böyle bir seviyede olması da güzel.
Fan demişken genel tasarım diziliminden de söz edelim. Tamam bilgisayar küçük onu artık aktardığımızı, anlatabildiğimi düşünüyorum. Peki genel bileşen yerleşimi nasıl?
Burada da boyutlar küçük olmasına karşın, bilgisayarın ihtiyaç olunan her bağlantı portunu sunabileceği şekilde tasarlandığını görüyoruz. Merkezde ince bir fan ve bu fanın altında işlemci yer alıyor.
Fanın bulunduğu bu kısımda, daha sonra detaylarını vereceğimiz 3 adet USB port, HDMI girişi, Ethernet girişi, kulaklık girişi, USB Type C portu yer alıyor. Yani ihtiyacımız olan her şey var diyebilirim.
Arka kısma geçtiğimiz zaman ise TF card girişinin, M.2 portunun, M.2 5G modülünün, eDP video portunun ve dokunmatik panel portunun yer aldığını görmekteyiz.
- Boyut: 125 mm X 78 mm X 16 mm
Evet tasarım yapısını anlattığımızı düşünüyorum. Artık bu minik canavar için teknik özelliklere geçeceğim. Teknik özelliklerde şaşırdığım çok nokta olduğunu da eklemek isterim. Bakalım bakalım.
LattePanda 3 Delta Teknik Özellikleri Neler?
Bu minik canavarı ilk gördüğümde teknik özelliklerde nereden başlamak doğru olur diye bir an düşündüm. Direkt dikkatimi çeken bölüm olan işlemciden başlamak istiyorum. Öyle ki tıpkı eski serilerde olduğu gibi güçlü bir işlemci kullanılmış.
İşlemci – 11.nesil Intel N5105
Mobil seri işlemci, 10 nm üretim sürecinden çıkan başarılı bir işlemci. Zaten 2021 yılının ilk çeyreğinde gördüğümüz, yeni sayabileceğimiz modellerden biri. 4 çekirdekli işlemci beraberinde 4 izlekle geliyor.
Maksimum performans frekansında ise bu mobil işlemcinin 2.90 GHz seviyesine kadar ulaşabildiğini görüyoruz. İşlemcinin taban frekansı ise 2.0 GHz seviyesinde. Bunlar güzel değerler mi derseniz bir performans karşılaştırması verelim.
Eski LattePanda Delta mini bilgisayarında elde edilen Benchmark puanı 370 puan civarlarındaydı. LattePanda 3 Delta için puan ise tam 793 olarak belirlenmiş. Sıralamada ASUS ExpertBook i3-10110U işlemcili cihazın 928 puan aldığını görüyoruz. Gerisini siz hesap edin.
Bu arada eski seri demişken bu yeni modelin Cinebench R20 çoklu çekirdek performans sonuçlarına göre eski delta modelinden 2 kat daha hızlı olduğunu görüyoruz. 3D Mark Night Raid sonuçlarına göre ise eski seriden 3 katına kadar daha iyi grafik performansı sunuyor.
Grafik performansını duyup nasıl demiş olabilirsiniz. Evet harici bir ekran kartı yok. Ama işlemcinin beraberinde gelen entegre grafik kartı bulunuyor. Intel UHD Graphics barındıran LattePanda 3 Delta, 24 yürütme birimine sahip. Grafik taban frekans değeri 450 MHz seviyesinde. Maksimum performans frekansı ise 800 MHz seviyesine kadar çıkabiliyor.
LattePanda 3 Delta İşlemci Özetleri
- Çekirdek sayısı: 4
- İzlek Sayısı: 4
- Maksimum Performans Frekansı: 2.90 GHz
- İşlemci Taban frekansı: 2.00 GHz
- Önbellek: 4 MB değerinde L3 cache
- TDP Değeri: 10W
- Grafik Birimi: Intel UHD Graphics
- Maksimum Bellek Desteği: 16 GB
- Bellek Türü: DDR4, LPDDR4x
- Maksimum Bellek kanal Sayısı: 2
- Maksimum Bellek Hızı: 2933 MHz
Fan Nasıl?
Stok bir fan kullanılmış. Yine de ince fan eski seriye göre %50 daha fazla soğutma alanına sahip. Biraz daha fazla hava akımıyla beraber, işlemci güçlenmiş olsa da gerekli soğutma performansı sunuluyor.
Evet artık işlemcinin de ne kadar güçlü olduğunu anladık. LattePanda 3 Delta gibi mini bir PC için oldukça güçlü. Ama bununla bitecek mi tabii ki bitmeyecek. Ekleyeceğimiz daha çok şey var. Depolama ve RAM kısmından devam edelim.
Depolama ve RAM Bellek Özellikleri
LattePanda 3 Delta, performans konusunda sıkışmaması adına özelleştirilmiş olan bir seri. Yani yüksek RAM tüketimi yapılabileceği ve ek depolama alanına ihtiyaç duyulabileceği düşünülmüş. Bunun için cihaz içerisine 8 GB 2933 MHz LPDD4 Ram eklenmiş.
Depolama birimi ise eski seriye göre iki katına çıkarılmış. Dahili depolama alanı 64 GB eMMC v5.1. Bunun dışında M.2 NVME SSD ya da SATA SSD kullanmanız da mümkün. Artık o size kalmış olacak.
Depolama ve RAM konusunda yeni Delta, eski Delta modeline göre geliştirilmiş. Bu yeterli mi derseniz birçok proje için yeterli gelecektir.
Bağlantılar ve Wi-Fi Desteği
Yeni Delta, yeni nesil işlemci ile yeni nesil Wi-Fi standartına geçiyor. Wi-Fi 6 destekli olan mini bilgisayar, bir de Gigabit Ethernet portuna sahip ve bu sayede de yüksek veri hızı ihtiyacı karşılanıyor diyebiliriz. Birçok proje için önemli bir detay.
Ayrıca yeni Delta, M.2 E key kullanmıyor. M.2 B Key dönemine geçilmiş. Bu da 4G veya 5G modülüne bağlanabilmesini sağlıyor. Yani her zaman internet erişimi mümkün.
Bunun dışında USB bağlantılarında da güzel bir geliştirme yapılmış. LattePanda 3 Delta ile beraber USB 3.2 Gen2X1 portu sunuluyor. 10 Gb/s veri transferine destek verilmesini sağlayan bu gelişim, yine yeni Delta bilgisayarını daha işlevsel kılıyor.
Ses Konusunda Nasıl Bir Destek Var?
Zaten kulaklıklar için bir port olduğundan söz etmiştik. Ama bir de 2 kanallı 2W amplifikatörlü ses çıkış desteği bulunuyor. Yani hoparlör bağlayıp çok net ses desteği de verebilirsiniz.
Ekran Desteğinde Durum Ne?
Ekran desteği çok geniş tutulmuş. 3 yollu video çıkışı desteği var. HDMI 2.0, USB Type C’de DP 1.4, eDP var. Bunun dışında modüler dokunmatik ekranlar için de destek sunulmuş.
İşletim Sistemi Desteği
LattePanda 3 Delta, işlevsel olması gereken bir mini bilgisayar. İşlevsel olmak zorunda çünkü dediğimiz gibi farklı projelerde de kullanılıyor. Bunun için işletim sistemi desteği de önemli. Mini bilgisayar bu konuda da geniş seçeneklerle sunulmuş. Windows 10, Windows 11 ve Linux desteği var. Zaten birçok proje için bu destek yeterli.
!!!Gözetimsiz Çalışma Nedir? Yeni Delta için Neden Önemli?!!!
Şimdi işletim sisteminin hemen arkasından ek bir özellikten daha söz etmek istiyorum. Yeni mini bilgisayar gözetimsiz çalışma desteğine sahip. Peki bu ne demek? Ne sağlıyor?
Hemen bir örnekle açıklamak istiyorum. Diyelim ki bir üretim hattında kullanılmak üzere özel bir ürün geliştirildi. Bu ürünün içerisinde sensör kontrolleri ve beyin noktasında LattePanda 3 Delta mini bilgisayarı kullanıldı. Cihazın sürekli açık kalması gerekiyor. Peki, ya işletim sistemi çökerse ne olur? Mavi ekran verirse ne olur? Birinin kontrol etmesi ve sistemi yeniden başlatması gerekir.
İşte gözetimsiz çalışma bu sorunu ortadan kaldırıyor. Bir kere hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın mavi ekran ve çökme sorunu yaşanabilir. Yeni Delta içerisinde, mini bilgisayar kendi kendini kurtarsın diye Watchdog Timer denen bir bölüm eklenmiş.
Bu özellik sayesinde, bahsettiğimiz sorunlar olduğu zaman LattePanda 3 Delta otomatik olarak yeniden başlıyor. Sonrasında normal bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Burada bir artı daha var. Bir de mini PC’de otomatik açma özelliği karşımıza çıkıyor. Aslında bu özellikte yukarıda anlattığımız sistemin destekçisi. Herhangi bir güç kesintisi durumunda, güç geri geldiğinde cihaz otomatik olarak açılıyor ve çalışmaya devam ediyor.
Evet ürünü anlattık. Şimdi bu mini canavarın aksesuarlarından da söz edelim. Sonrasında satış durumlarına geçeceğiz.
LattePanda 3 Delta Aksesuarları
Ürünün akseuarlarında koruma kılıfı, çoklayıcılar falan gördüm ama en çok dikkat çeken 3 üründen bahsedeceğim. Diğerleri genel kullanım odaklı duruyor.
Güç Paketi
Sonuçta elektrikle çalışan bir bilgisayardan söz ediyoruz. Sürekli çalışma gerektiği durumlarda da elektrik kesintisi can sıkabilir. Böyle durumlar için ek bir güç kaynağı genişletme kartı sunulmuş. Cihaza takılan güç kaynağı genişletme kartı ile elektrik kesintilerinde güç sağlaması adına ek bir güç kaynağı kullanılabiliyor.
7 İnç IPS Dokunmatik Ekran
Ekran desteği kısmında söz ettiğimiz bir şey vardı. O da dokunmatik ekran desteği. Ürün dokunmatik ekran desteğine sahip ve bunun için bir ekran sunulmuş. 1024 X 600 piksel çözünürlük değerinde IPS dokunmatik ekran da tercih edilebiliyor.
12.5 inç 4K IPS Dokunmatik Ekran
Yine dokunmatik ekran özellikli ve HDR destekli bir artı ekran daha var. 3840 X 2160 piksel bu ekran 12.5 inç ve her türlü kullanıma uygun.
Sona geldik. Her şeyi anlattık. Anlatmadığımız bir şey varsa ya da sizin merak ettiğiniz bir şey varsa o zaman yorumlara diyorum. 🙂 Şimdi gelelim şu satış durumlarına.
LattePanda 3 Delta Fiyatı ve Satış Durumları
LattePanda bu yeni ürünü bir Kickstarter projesi olarak duyurdu. Sadece 4 saat içerisinde istenen fonu toplayan cihaz, farklı seçenekler ve farklı fiyatlara sahip. İlk 100 cihaz için fiyat 199 dolardı. Ama ilk 100 cihaz çoktan gitti gibi duruyor. Sonrasında LattePanda 3 Delta fiyatı 229 dolar olarak belirlenmiş. Bu ana fiyat. Aksesuarlar ve işletim sistemine göre farklı paketler var.
- Delta 3 PC + Windows 10 Pro paketi – 259 dolar
- Delta 3 PC + Windows 10 Pro + Güç kaynağı kartı – 279 dolar
- Delta 3 PC + Windows 10 Pro + USB 5MB kamera + 7 inç IPS dokunmatik ekran – 349 dolar
- Delta 3 PC + Windows 10 Pro + USB 8MP kamera + 12.5 inç ekran – 549 dolar
- 5 adet Delta 3 PC + 5 adet Windows 10 Pro – 1129 dolar
Değerli PC Hocası okurları, yine güzel bir ürünle daha karşınıza çıkmış olduk. Ürün hakkında yorumlarınızı da sorunuz varsa sorularınızı da beklerim. 🙂 Bu arada ürünün Kickstarter sayfasının linkini de buraya ekliyoruz.
Lattepanda 2 kullanıyorum gerçekten çok güçlü ve mini bir cihaz. Bazen cebime koyup götürdüğüm oluyor. Oyun oynamak için değil ama işlerini rahatlıkla hallediyorsun. Bir de Samsung 960 EVO taktım misler gibi. Oyun oynamak istersen oynatıyor ama zevk almazsın.