Perşembe, Nisan 18, 2024

MIUI 13 Özellikleri Belli mi? Ne Zaman Çıkacak?

Paylaş

silkroad gaminggentr

MIUI 13, bir arayüzden de ötesi bir arayüzden de çok daha fazlası olacak. Bu yorumu bize yaptıran paylaşılan sızıntılar. Evet belki bir iOS değil ama kendi kulvarında iOS’a rakip gözükebilecek yeni bir arayüz bekliyoruz.

Xiaomi kullanıcılarını yeni arayüzden ne bekliyor bilemiyorum. Ama zamanında Xiaomi cihaz da kullanmış bir teknoloji editörü olarak söyleyebilirim ki sızdırılan ve geleceği iddia edilen özelliklere bakarken, “Xiaomi iddialı geliyor” yorumunu yapabildim. Peki neler gördüm? Markanın arayüzündeki değişikliklerde neler bekliyoruz? Hep beraber değerlendirelim.

MIUI 13 için Sızdırılan ve Gelmesi Beklenen Tüm Yenilikler

Özelliklere geçeceğim ama kısa bir bilgi eklemem gerekecek. Xiaomi, henüz sürümü duyurmadı ve cihazlarda vermedi. Sadece Çin’de pilot cihazlar için geçerli denemeler başladı deniyor. Ama bu durum özelliklerin sızmasına neden oldu.

Nitekim görüntüler de var. Ama dediğim gibi bunlar mutlaka MIUI 13 modelinde yer alacak yeniliklerdir diyemiyorum. PC hocası takipçileri bilecektir, diğer sızıntılarda da aynı şekilde uyarımızı yapıyoruz. Uzatmayayım ve geçeyim beklenen yeniliklere.

Kaçırmayın: A101, BİM ve Şok Haftanın Teknolojik Ürünleri

Sanal Asistanda Güzel Bir Değişim

En çok ilgili çeken kısımdan başlamak istiyorum. Xıaomıuı tarafından sızdırılan ekran görüntülerine göre, cihazlarda yeni bir sanal asistan kullanılacak. Siz sanal asistanı kullanmak istiyorsunuz ve etkinleştirdiniz.

Bir soru sordunuz ya da birini aramasını istediniz. O zaman kendi oluşturduğunuz bir animasyon karakter karşınıza çıkacak ve isteğinizi yerine getirecek. Görselde asistanı göreceksiniz. Bu özellik Google Asistan ile çalışacak bir özellik değil. Markanın kendi asistanı lazım. E o zaman kötü haber. Sadece Mi Assistant için yani Çin için geçerli olabilir. Kesin değil.

MIUI 13

Her Şey Widget! Yepyeni Widget

Widgetlar çok sık kullanılmıyor mu? iOS, Samsung, Huawei birçok marka bunu adet haline getirdi. Gerekli mi? İşe yarıyor mu? Fazlasıyla yarıyor. Telefon hem daha şık arayüzle karşımıza çıkmış oluyor hem de işlevsellik artıyor.

İstediğiniz widgetı ekleyin menüden yönetin. İşte MIUI 13 ile Xiaomi buraya biraz daha odaklanacak. Widget desteği artıyor ve görünümler zenginleşiyor. Güzel!

MIUI 13

Beta mı Final Sürüm mü?

Yine dikkatimi çeken bir kısım daha. Yine görseller elde edilmiş. Şimdi akıllı telefon güncellemelerinde şöyle bir durum söz konusu. Telefon önce beta güncellemesi alır, marka o sürümü dener dener sonra final sürümle herkese açar. Ama bu süreçte betayı almayı tercih eden kullanıcılar sorunlar yaşayabilir.

Sonra yeniden kararlı yazılıma dönmek, betadan çıkmak falan uzun iş. Ayrıca verilerin de kaybolması sorunları oluşur. MIUI 13 sonrasında Xiaomi cihazlar için bu durum değişecek. Görsellere göre veriler korunarak, özel bir katman kullanılacak. Yani kullanıcılar beta ile final sürüm arasında ayarlardan versiyon değişikliği yapabilecek.

MIUI 13

Pil Ne Kadar Sıcak?

MIUI 12.5 güncellemesini alan kullanıcıların gördükleri bir yenilik var. Telefonları pil sıcaklığını gösteriyor. MIUI 13 ile bunun da üzerine gidilecek. Yeni sıcaklık kontrolü kademeli gösterge sunacak. Belli sıcaklıkta sıcak, belli sıcaklıkta soğuk gibi sınıflamalar göreceğiz. Bunu şöyle düşünün, sıcaklık bölümü süslenmiş olacak.

MIUI 13

Kamera Severlere Güzel Haber

Akıllı telefonunuzun kamerasını çok sık kullanıyor ve bir de ayarlarla oynamayı seviyorsanız, bir güzel haberimiz daha var. MIUI 13 ile kamerada yapılan düzenlemeler ayarlar, sonradan da kullanılsın diye kayıt edilebilecek. Kamera ayarlarını her seferinde yeniden yapmayacak ve yaptığınız ayarları kullanmaya devam edebileceksiniz.

MIUI 13

Sonunda Gelişmiş Araç Kutusu

En son MIUI 12 sürümünü kullanma şansım oldu. Araç kutusunu bir türlü sevemedim. Samsung’a geçtiğiniz zaman araç kutusu mantığının daha başarılı olduğunu görüyorsunuz. Yine iyi bir haber daha var. MIUI 13 ile bu da değişecek deniyor. Görselde gördüm ve araştırdığım kadarıyla artık daha kolay kullanabilen ve açılıp kapanabilen bir araç çubuğumuz olacak.

MIUI 13

Mi Health Baştan Sona Değişiyor

Xiaomi’nin sağlık uygulamasının arayüzü ve işlevlerinde de değişimler olacak. Özellikle arayüz. Resmen Metaverse dönemine hazırlık diyebilirim. Yenilenen animasyonlar, böyle sanal gerçeklik tarzı görüntüler bekliyorum. Çünkü sızan görselden bunu anladım.

MIUI 13

Başlatıcı Tasarımı Değişiyor

Mi Launcher tasarımı değişecek gibi duruyor. Başta dedim ya iOS. Tam bir iOS değil ama, marka resmen ben de kendi iOS’umu yaptım diyecek gibi. Görselden anladığım değişiklik bu yönde olacak.

MIUI 13

Kontrol merkezi yenilemesi, tema yenilikleri, arama çubuğu yenilikleri gibi daha birçok MIUI 13 artısı bekliyoruz. Şu an benim ulaşabildiğim sızıntılar bunlar oldu. Zira resmi tanıtım yapılmadı. MIUI 13 ne zaman tanıtılacak bilmiyorum.

CEO’nun açıklamalarını takip edip Xiaomi’nin söylemlerini değerlendirdiğimizde, yıl bitmeden resmi tanıtım gelecek. Bir sızıntı da bu tanıtımın 16 Aralık tarihinde olacağını işaret ediyor. Bakalım doğru çıkacak mı göreceğiz. Önce bir duyuruyu görelim, sonra yeni arayüzü ince ince inceleriz. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler