Yeni bir PC Hocası sistem toplama rehberiyle karşınızdayız. Bu kez fiyat ve performansı bir araya getirdiğimiz Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistemi masaya yatıracağız.
Tek tek sistem bileşenlerinden söz ederken de bahsedeceğiz ama yeni sistem rehberimizde bir artı avantajımız olacak. Evet biz sizler için en iyi uyumu sunan parçaları bir araya getirmeye özen gösterdik ama sistemi bütçenize göre ya da isteklerinize göre özelleştirebilirsiniz.
RAM miktarını düşürme, işlemciyi değiştirme, belki ekran kartında değişikliğe gitme gibi avantajlarınız var. Merak etmeyin bu seçeneklerden de söz edeceğiz. E tabii ki yolumuz uzun. Hiç zaman kaybetmeyelim ve sistemimizin detaylarına inmeye başlayalım.
İçindekiler (İstediğiniz Bölüme buradan geçebilirsiniz)
- İşlemci Tercihi: AMD Ryzen 3 3100
- Anakart Seçimi: Gigabyte B450M S2H V2
- Ekran Kartı Seçimi: Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti
- RAM Seçimi: GeIL EVO Potenza 2x8GB 3000MHz
- Depolama: Sandisk ULTRA 500GB NVMe M2
- Kasa Tercihi ve Güç Kaynağı Seçimi
- Sistem Oyun Testleri
- Molecul Neon GB GTX 1660 Ti Özelleştirme Nasıl Yapılır?
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti Sistem İncelemesi – Tüm Bileşenler
Tek tek parçalara geçmeden evvel bir mini hatırlatma daha yapalım. Hazırladığımız fiyat performans serisinin oyun testlerine en sonda yer vereceğiz. Hangi oyunlarda nasıl bir FPS aldık bunu görme şansınız olacak. Yine videomuzdan da oyun performanslarını detaylı izleyebilirsiniz diyorum ve geçiyorum ilk bileşenimize.
İşlemci Tercihi: AMD Ryzen 3 3100
Evet en iyisi değil. Evet son seri mimarinin en yüksek güce ulaştığı şu dönemlerde AMD’nin zirve modeli değil. Fakat AMD Ryzen 3 3100, hala çok iyi bir fiyat performans işlemcisi. Geçen sene hemen her fiyat performans odaklı güçlü sistemde görmeye alıştığımız işlemci, hala sıkça tercih edilen modellerden. 2020 yılının 5.ayında piyasaya sunulmuş olan işlemci, mimari olarak yine Zen2 mimarisini kullanıyor.
Bunun yanında üretim teknolojisi açısından ise 7 nm FinFet teknolojisi kullanılmakta. 7 nm bize ne sağlıyor biliyor musunuz? Performanslı ama güç tüketimi düşük bir işlemci sağlıyor. Bu teknolojinin seriye kazandırdıkları da öyle yabana atılacak şeyler değil.
Üretim teknolojisini şöyle bir kenara ayırıp çekirdeklere geçtiğimiz zaman, 4 çekirdekli bir işlemci görüyoruz. Şimdi oyun tutkunları diyecek ki 6 çekirdekli işlemciler daha iyi olmaz mı? Evet olur arkadaşlar ama 6 çekirdekli işlemcilerde fiyat doğru orantılı olarak artacaktır. 4 çekirdeğin yanında işlemcide 8 iş parçacığı bulunmakta.
Base Clock değeri 3.6 GHz olan AMD Ryzen 3100, Boost clock değerinde ise 3.9 GHz seviyesine kadar çıkabiliyor. Aralık çok yüksek değil bunu kabul etmek lazım ama yine de güç ihtiyacı arttığında performansını yükselten bir işlemci modeliyle karşı karşıyayız.
Cache kısmına geçildiğinde ise 16 MB L3 cache ve 2 MB L2 cache miktarı sunuluyor. Bir önceki nesle göre çok daha fazla cache kullanılmış ve bu da doğrudan performansa etki etmiş.
Tüm bunları sunarken AMD Ryzen 3 3100 modelinde iki önemli avantaj daha dikkat çekiyor. Dikkat çeken ilk kısım TDP değerinin 65W olması. Yani çok az bir tüketim var ve fiyat performans serisi işlemcilerde aradığımız bir artı. İkincisi PCIe 4.0 desteği. Uygun fiyatlı işlemcilerde PCIe 4.0 desteğini görmek, tadından da yenmez bir durum. Özellikle sonradan sistemi yükseltmek isteyenler için bir artı sağlayacaktır.
İşlemci konusunda daha iyi fikriniz olması açısından bir performans testi sonucu ekliyor olacağız. Oradan da karşılaştırmaları görme fırsatınız olacak. Ha yok ben AMD Ryzen 3 3100 serisini tercih etmek istemiyorum diyenler için, Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistem toplama rehberinde bu konuda da özelleştirme var. Firmanın sunmuş olduğu özelleştirme sayfasında yer alan diğer işlemciler;
- AMD Ryzen 5 3500 – +476 TL eklemeniz gerekiyor
- AMD Ryzen 5 1600 – +86 TL eklemeniz gerekiyor.
- AMD Ryzen 5 3600 – +837 TL eklemeniz gerekiyor.
AMD Ryzen 3 3100 Teknik Özellik Özet
- Çekirdek Sayısı: 4 çekirdek, 8 iş parçacığı
- Temel Saat Hızı: 3.6 GHz
- Boost hızı: 3.9 GHz
- L3 Cache: 16 MB
- L2 Cache: 2 MB
- TDP Değeri: 65W
- Üretim Teknolojisi: 7 nm FinFet
- RAM desteği: DDR4, 3200 MHz
- Fan Var mı?: Evet var! Kutudan stok fan çıkıyor.
Evet sistemimizin işlemcisini tanımış olduk. Söylediğim gibi daha önce birçok sistemde kullanılan yaygın işlemcilerden biri. Performans konusunda da orta seviye bir işlemci. Biz artık geçelim anakartımıza.
Anakart Seçimi: Gigabyte B450M S2H V2
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistem rehberimizde işlemcide olduğu gibi anakart seçiminde de öncelik fiyat performans odaklı bir anakart seçmekti. Öyle çok üst düzey bir anakart değil ama işinizi fazlasıyla görecek modellerden birini tercih ettik. Hem M.2 slot desteği hem de uygun fiyatı ile kendisini gösteren anakartlardan bir tanesi. Zaten şimdi özelliklerine geçtiğimizde siz de anlayacaksınız.
Güç Tasarım Yapısı: Bileşenlere en iyi hassasiyetle güç sağlamak adına B450M S2H V2 modelinde, 4+2 Faz dijital VRM yapısı kullanılıyor. Ayrıca standart MOSFET’lere göre hem daha düşük sıcaklık hem de daha düşük boyutlarla daha yüksek verimlilik sunulan Ros(on) MOSFET kullanılıyor.
Özellikle 3.nesil AMD Ryzen serilerine en iyi desteği sunacak bir yapı hazırlanmış. Tabii ki burada söz konusu MOSFET yapısının bir avantajı daha var. Dikkat ederseniz daha düşük sıcaklık dedik. Daha düşük sıcaklık dediğimiz zaman anlayın ki daha az enerji tüketimi demek istiyoruz. Bu da B450M S2H V2 anakart modelini enerji verimliliği açısından başarılı bir anakart yapıyor.
Kaçırmayın: Sıvının İçinde Bilgisayar Çalıştırırsak Ne Olur? #NeOlur 27
Realtek 8118 LAN Desteği: Anakartın oyunculara sunmuş olduğu güzelliklerden birisi olan Realtek 8118 LAN, hangi oyun ya da uygulama birincil ise yani aktif olarak kullanılıyorsa, en yüksek ağ önceliği ona veriyor. Bir nevi önem sırasına konuluyor ve o an uğraştığınız iş için maksimum bağlantı hızlarını elde etmenizi sağlıyor.
M.2 Slot Desteği: Anarkart yüksek hızlı depolama desteği için M.2 slota sahip bir kart. PCIe Gen3 desteği olan slot, 32 GB/s seviyesine kadar desteklemekte. Ama burada herhangi bir soğutma bloğu ya da koruma bloğu yok.
Smart Fan 5 Yönetimi: Soğutma konusunda M.2 slotu için de ek kapak olmadığını söyledik ama başarılı bir fan kontrol sistemi var. Anakart üzerinde 2 adet hibrit fan başlığı ve 5 farklı noktada ısı sensörü yer alıyor. Bu sensörler sayesinde fanları ayrı ayrı kontrol edebiliyorsunuz. Tabii ki fan kullanacak olursanız. Otomatik fan durdurma gibi artılar da oluyor ama bunlar, dediğimiz gibi ek fan kullanımları için geçerli.
Statik Elektrik Dalgalanması için Koruma: Biraz da anakart üzerinde sunulan koruma özelliklerinden söz edelim. Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sisteminin beyninde yer alan B450M S2H V2 dayanıklılık konusunda çok iddialı. Kartın sunduğu en önemli koruma statik elektrik dalgalanmasına karşı özel olarak hazırlanmış olan IC’ler. Standart IC’lere karşı ESD direnç düzeylerini 3 katına kadar kullanan özel IC’ler, güç ne kadar düzensiz gelirse gelsin sistemi koruyor.
Güçlendirilmiş Güç Konektörü: Dayanıklılıktan başladık oradan da devam edelim. Daha önce incelediğimiz Gigabyte anakart modellerinde olduğu gibi B450 S2H V2 serisinde de kullanılan güç konektörlerinin pinleri çok daha dayanıklı bir yapıda. Daha fazla metal, daha fazla temas alanı ve daha uzun ömürlü malzeme kullanılmış. Bu konektör pinlerinin yapısı da anakartın ömrünü doğrudan etkiliyor.
Çift Kilit Braket: Üst segment anakart modellerinde de kullanılan Gigabyte çift kilitli braket sistemi, uygun fiyatlı bu modelde de yer alıyor. Ek bir dayanıklılık detayı.
Nem ve Kükürtlenme Koruması: Anakartta cam kumaş PCB teknolojisine sahip. Bu da demek oluyor ki neme karşı bir koruma sağlanıyor. Ayrıca zaman içerisinde kart üzerinde kükürtlenme oluşmasına karşı da bir koruma var. Bunlar hep kartın uzun ömürlü bir kullanım sunması açısından önemli.
B450M S2H V2 Özet
- RAM: 2 slot 64 GB’a kadar DDR4 3600 MHz O.C ile
- Sata: 4 adet
- M.2 Yuvası: 1 adet
- USB 2.0: 6 adet
- USB 3.1: 6 adet
- HDMI: 1 adet
- Dahili Ses: Realtek ALC887 7.1
- DVI: 1 adet
- VGA çıkışı: 1 adet
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistem toplama rehberimizde anakart için de farklı seçenekleriniz olduğunu hatırlatalım özelleştirme yaparak değişiklik yapabilirsiniz. Diğer seçenekler;
- Gigabyte B450 Aorus Elite DDR4 Socket AM4 – +430 TL eklemeniz gerekiyor.
- Gigabyte B450M Gaming S+V+GL DDR4 AM4 – +101 TL eklemeniz gerekiyor.
Evet anakart için de seçimimizi gördüğünüze göre yavaş yavaş başrol oyuncusuna geçebiliriz. Genelde olduğu gibi yine sistemimizde başrolü üstlenen ekran kartı olacak. Oyuncuların vazgeçilmezi. 🙂
Ekran Kartı Seçimi: Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB
Ekran kartımız GTX serisi ekran kartı. Biliyorsunuz Nvidia yeni bir mimariye geçiş yaptı. Artık RTX serisi ekran kartlarını görüyoruz. Fakat RTX ekran kartlarıyla sistem topladığınız an fiyatlarda bir uçuş hareketi başlıyor.
Ne yazık ki dolar kurunun etkisiyle beraber RTX sistemlere artık tam olarak fiyat performans sistemleri diyemiyoruz. Buna karşın Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC 8 GB ekran kartı kesinlikle kötü bir ekran kartı değil. Daha önce birçok sistemde kullandığımız, oyunlarda güzel performans sunan ekran kartlarından biri. E hadi bakalım bu kartın özellikleri nelermiş.
Tasarım Nasıl?
Son dönem RTX ekran kartları ile karşılaştırma yaptığımız zaman bu model biraz küçük kalıyor. 3 fanlı, kalın modellere alışmaya başlamışken bir nevi daha küçük ekran kartlarına geri dönmüş olduk. Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti modelinde iki fanlı bir yapı var. Ön kısımda yer alan iki fana karşın, arka kısımda da sağlam bir metal plaka var. Tasarımda üzücü nokta RGB ışıklandırma olmaması.
Teknik Özellikleri
Nvidia Turing serisi ekran kartlarından biri olan modelde, 1536 CUDA çekirdeği yer almakta. Çekirdek sayısı açısından iddialı olan ekran kartı, bellek tipi olarak ise GDDR6 bellek ile geliyor. 6 GB bellek birçok oyun için yeterli performans göstermekte.
192 bit bellek veri yolunun olduğu ekran kartında, çekirdek saat hızı ise referans modele göre daha iyi. Referans modelde çekirdek saat hızı 1770 MHz iken bu modelde 1800 MHz. Ekran kartının en büyük avantajı ise güç tüketimi konusunda istediği değer. 8 pinli tek bir konektörün bulunduğu ekran kartı için önerilen PSU, 450W. Hatırlayın yeni modellerde 600-650W değerlerinden söz ediyoruz.
Teknik Özellik Detay
- CUDA çekirdek: 1536 CUDA çekirdeği
- Bellek boyutu: 6 GB GDDR6
- Bellek veriyolu: 192 bit
- Çekirdek Saat Hızı: 1800 MHz
Soğutma Sistemi Nasıl?
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sisteminin başrol oyuncusu dedik, referans modele göre daha yüksek çekirdek saat hızı sunuyor dedik e o zaman bize ne lazım? İyi bir soğutma performansı lazım. Gigabyte seride bu ihtiyacı karşılamış durumda.
Birbirlerini tamamlayan bir soğutma sistemi söz konusu. Ekran kartında Windforce 2x soğutma sistemi bulunuyor. Sistem içerisinde fanlar ve fanlara eşlik eden kompozit bakır ısı boruları bulunuyor. Bu iki yapıya da ayrı ayrı bakacağız.
Fan Yapısı: Gelelim başroldeki fanlara. 3D şeritli kanatların kullanıldığı fanlar hem havayı çok iyi bir şekilde yönlendiriyor hem de ters yönde dönüyor. Fanların birbirlerine ters yönde dönmesi sayesinde daha iyi hava akışı sunuluyor ve ısınan hava sorunsuz bir şekilde dışarı atılabiliyor.
Ayrıca fanlarda 3D aktif fan sistemi var. 3D aktif fan sistemi, kart yük altındayken fanların tam performans çalışmasını, boştayken de durmasını sağlıyor. Hem sessiz çalışma için önemli hem de güç tasarrufu için önemli.
Kompozit Isı Boruları: Saf bakır ısı boruların şekli özenle hazırlanmış. GPU üzerine tam olarak temas edecek şekilde hazırlanmış borular, ısının çok kolay bir şekilde transfer edilmesini ve GPU biriminin soğut kalmasını sağlıyor. Yeterli oluyor mu onu oyun testlerindeki değerlerde de göreceksiniz.
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistem toplama rehberimizde ekran kartı bölümünü de geçiyoruz. Ama unutmadan şunu da ekleyelim ki yine özelleştirme imkanı var. Molecul sitesinde yer alan özelleştirme paneline göre farklı ekran kartlarını da tercih edebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz ekran kartları;
- Gigabyte RTX3060 Eagle OC 12 GB – +4400 TL eklemeniz gerekiyor.
- Gigabyte RTX 2060 6 GB – +2580 TL eklemeniz gerekiyor.
RAM Seçimi: GeIL EVO Potenza 2x8GB 3000MHz
RAM konusu hassas bir konu. Özellikle sistem AMD olunca, RAM tercihi kesinlikle 16 GB olmalı diyoruz. Sistemde temelde 8 GB RAM olsa da biz bu RAM’i 16 GB olarak seçtik. Yine RAM kısmında sizin de özelleştirmeler yapmanız mümkün.
Aynı özelleştirme ekranını kullanacaksınız. Burada bizim tercih ettiğimiz RAM ise GeIL EVO Potenza 2x8GB 3000MHz oldu. CL16 değerine sahip olan RAM’ler pasif soğutma bloklarıyla geliyor. Şık bir pasif soğutma bloğu olsa da bu kısımda ek bir RGB aydınlatma olmadığının da altını çizmek isterim.
Depolama: Sandisk ULTRA 500GB NVMe M2
Yine M.2 SSD tercih ettiğimiz sistemde, 500 GB Sandisk modelini kullanmayı tercih ettik. 2400 MB/s okuma ve 1750 MB/s yazma hızına sahip olan M.2 SSD, standart kullanım için gayet yeterli. Eğer daha fazla depolama alanı istiyorsanız, bunun için de ek seçenekleriniz var. Yükseltme durumu biraz sizin kullanımınıza ve ihtiyacınıza kalmış olan bir durum.
Kasa Tercihi ve Güç Kaynağı: Sharkoon TK4 RGB & Sharkoon SHP650 V2 650W 80+
Güzel bir sisteme şık bir kasa yakışır. Bunun için de tercihimiz Sharkoon TK4 RGB modeli oldu. Daha önce de birkaç kez kasalarına yer verdiğimiz Sharkoon tarafından sunulan kasa, bir hayli şık. Kasanın ön kısmında 3 adet RGB fan bulunuyor.
Arka kısımda ise yine 1 adet RGB fan kurulu olarak geliyor. Kasanın yan bölümünde ise iç tasarımı gösteren temperli cam yer almakta. Metal yapıda olan kasanın üst kısmında mesh yapı kullanılmış ve onun üzerinde de filtreye yer verilmiş durumda. Yine üst kısımda giriş bağlantılarına da yer verilmiş. Bu bölümde güç tuşu, reset tuşu, 2 adet USB 3.0, 1 adet USB 2.0 ve ses girişleri bulunuyor.
Güç kaynağından yana seçimimize gelince, burada da yine Sharkoon imzalı bir ürün kullanıyoruz. Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ serisi güç kaynağı, %80 üzerinde verimle geliyor ve aslında bakarsanız kasanın içerisinde tümleşik olarak sunulmakta. Fakat değiştirme yapabiliyor musunuz derseniz evet yapabiliyorsunuz.
Not: Kasa soğutma performansı konusunda bir tık geride kalıyor. İsterseniz bu noktada da farklı modeller seçebiliyorsunuz.
Evet böylece Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistemimiz için parçaları ele almış olduk. Şimdi sırada oyun testlerimiz var. Hemen sonrasında ise merak edenler için özelleştirmelerin nasıl yapılacağını ekleyeceğiz.
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti Sistem Oyun Testleri
Rainbow Six Siege ( En Yüksek ayarlar, Full HD)
Forza Horizon 4 ( En Yüksek ayarlar, Full HD)
CS:GO ( En Yüksek ayarlar, Full HD)
PUBG ( En Yüksek ayarlar, Full HD)
DOOM Eternal ( En yüksek ayarlar, Full HD)
Ark Survial Evolved ( Yüksek ayarlar, Full HD)
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti sistem rehberimizin sonuna geldik. Oyun testlerini videodan daha iyi anlayabileceksiniz. Ayrıca merak edenler için şu bahsettiğimiz özelleştirmelerin nasıl yapılacağından da söz edelim.
Molecul Neon GB GTX 1660 Ti Özelleştirme Nasıl Yapılır?
- Önce Buradan ürünün sayfasına gidiyorsunuz.
- Sayfada, görselde de gördüğünüz “Özelleştir” kısmına tıklayın.
- Tüm bileşenler için bir sayfa açılacak.
- Buradan özelleştirmek istediğiniz bileşeni seçin, açılan menüden ne seçmek istiyorsanız onu işaretleyin. Sonrasında “Onayla” diyerek onaylayın. Sitede hangi ürün için ne kadar ek ödeme yapmanız gerektiği zaten görülecektir.