Cuma, Nisan 26, 2024

Sıvının İçinde Bilgisayar Çalıştırırsak Ne Olur? #NeOlur 27 

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası takipçilerinin en sevdiği bölümlerden biri olan #NeOlur serisiyle karşınızdayız. Sizden gelen sorular ve yorumlar üzerine hazırladığımız #NeOlur serimizde bu sefer benzerine kolay kolay rastlayamayacağınız bir deneme yapacağız.

Seriyi takip edenleriniz mutlaka bilecektir daha önce #NeOlur 25 videomuzda mineral yağ ile içerisinde balıkların da bulunduğu bir akvaryum içerisine sistem kurmuştuk. Sistemi başarılı bir şekilde suyun altında da çalıştırmıştık.

Bu sefer yapacağımız ise bir nevi #NeOlur 25 serisinin sınırlarını zorlamak olacak. Bu kez sistemimizi biraz daha geliştirdik ve kapalı sıvı soğutma prensibinden yola çıkarak benzersiz bir sistem hazırladık. O zaman sizi daha fazla meraklandırmayalım ve #NeOlur 27 serimizin detaylarına geçelim.

Kaçırmayın: Duvar Montaj Sistem Toplama Rehberi #NeOlur26

Sıvının içinde bilgisayar – #NeOlur 27

Önce hedeflediğimiz nokta hakkında bilgi verelim. Bu kez hedefimizi biraz daha yüksek tuttuk diyebilirim. 🙂 Sistemde çift ekran kartı kullanacağız, fakat işin ilginç yanı ekran kartlarının fanları kesinlikle çalışmayacak. Sadece soğutma sıvısı kullanarak ekran kartlarının sabit bir sıcaklıkta, yani serin kalmasını sağlayacağız. Ne kadar zorlarsak zorlayalım, ekran kartları standartların dışında ısınmayacak.

sıvı içerisinde bilgisayar olur mu

Kullanacağımız sistemde ise dediğimiz gibi mantık olarak kapalı devre soğutma sistemlerinin mantığını kullanacağız. Mantık sıvı soğutma sistemleriyle aynı olacak. Sıvı soğutma sistemlerinde çalışma mantığı nasıl, işte iki adet boru var ve bu borulardan biri sıvıyı alırken biri de sıvıyı geri göndermekte. Burada ısınan su aşağı inerken, soğuyan su da yukarı çıkar.

Mantık aslında bu kadar basittir. İşte bu mantığın aynısı bizim havuz sistemimiz için de geçerli olacak. Böylece sıvının içinde bilgisayar çalıştırırsak ne olur sorusunun da cevabını almış olacağız. Mantığı anladıysak e o zaman gelin kurduğumuz sistemimizi yakından tanıyalım.

Sisteme geçmeden önce bir detayla başlayalım. Sıvının içinde bilgisayar dedik ama bizim burada söz ettiğimiz sıvı tabii ki su değil. Bizim burada söz ettiğimiz sıvı, server soğutma sıvısı olarak geçen özel sıvılardan birisi. Sistemde iletkenliği olmayan, Coral Innovative Solutions tarafından geliştirilmiş olan Cornet GM3 sıvısını kullanıyoruz.

pchocasi neolur27 010 e1625457240611

Büyük bir emekle hazırladığımız sistemde, bir taşıyıcı iskelet kısmımız var. Bu kısım toplamda 6 ekran kartına kadar takılabilen ve tüm sistem parçalarının yer aldığı, havuza daldırılacak olan bölüm.

Bir nevi sistemin yer aldığı kafes olarak tanımlayabiliriz. Şimdilik bu bölümde 6 ekran kartına kadar destek veren bir sistem geliştirildi ama amacımız 48, 60 ve hatta 100 üzerinde ekran kartının yerleştirilebileceği bir sistem kurmak.

sıvı içerisinde bilgisayar olur mu

Güç Kaynağı Bölümü

Burayı ayrıca ele almak istedim çünkü güç kaynağı montajı sistemin biraz daha üzerinde konumlandırılmış durumda. Güç kaynağının sıvı ile teması söz konusu değil. Onun için kasnağın en üst kısmına güç kaynağımızı önden monte ettik.

Sıvıya temas edecek, yani havuza girecek olan parçalar ekran kartı, işlemci, RAM, SSD ve anakart parçaları olacak.

sıvı içerisinde bilgisayar olur mu

Sistemimize devam ettiğimiz zaman belirtmemiz gereken bir başka kısım ise alt kasa bölümü. Takdir edersiniz ki üst bölümde yani havuzu bulundurduğumuz yerde bir sıvı kullanacağız. 50 litre sıvı, artı sistem parçaları ve alt kısımdaki soğutma bölümü derken epey ağır bir sistemden söz ediyoruz. Bunun için alt kasayı rahat hareket ettirmek noktasında alt kasaya tekerlekler takmamız gerekti.

Taslak kurulumu tamamladıktan sonra, sistemi kurmak adına kasayı ofisimize getirdik. Burada sistemimizi oluşturduk ve havuzun içerisine yerleştirdik. Sonrasında ise her biri 16 litre olan 3 varili akvaryumun içerisine boşalttık. Burada unutmadan önemli bir detaydan daha söz edelim.

pchocasi neolur27 012 e1625457370631

Her sıvıda olduğu gibi bizim kullanmış olduğumuz bu sıvılarda da bir çalışma aralığı söz konusu. –50 derece ile +150 derece arasında sıvımız sorunsuz olarak görevini yerine getirebiliyor. Ayrıca bu sıvının çalışma ömrü ise doğru kullanımda (aşırı nem gibi etkilere maruz bırakmadan) 3 yıl. Yani 3 yıl boyunca sıvı görevini yerine getirebiliyor. 3 yıl sonra ise sıvının değişmesi gerekiyor.

Bu detayı da verdikten sonra geçelim biz test sistemimize. Test sistemimizde AMD sistemi oluşturduk. Kullandığımız parçalar şöyle:

  • İşlemci: AMD Ryzen 3 3100
  • Ekran Kartı: 2 adet AMD RX 5500 XT 8 GB
  • Anakart: MSI B450-A Pro Max
  • RAM: HyPerx Fury 8 GB 3200 MHz
  • SSD: Kingston 240 GB
  • PSU: 650W 80+
  • Windows Sürüm: Windows 10 Pro
  • Versiyon: Ver – 2004

Sistemimizi kurup ardından da sıvıyı havuza boşalttıktan sonra artık kurulumu tamamlıyoruz. Sistemimizin önünde yer alan dokunmatik ekran, derece ayarlaması için yararlandığımız panel. Sistemin kontrolünü sağladığımız bu kısımda belirlediğimiz sıcaklığa geldiği zaman, sistem otomatik olarak duruyor.

Belirlediğimiz sıcaklığın üzerine çıkılması durumunda sistem otomatik olarak çalışmaya başlıyor ve yeniden soğutmaya geçiyor. Sıvının kaç dereceye çıktığı ise ek bir sensör tarafından belirleniyor. Sıvının içerisine daldırdığımız bu sensörde sistemin otomatik çalışması için yeterli oluyor.

sıvı içerisinde bilgisayar olur mu

Sıvı İçinde Bilgisayar Olur mu? Testler

#NeOlur 27 serisinde hazırladığımız sistem ile her türlü testi de gerçekleştirdik. Oyun testleri, ekran kartını maksimuma çıkardığımız testler ve madencilik testleri. Hemen hepsinde sıcaklıklar fan çalışmamasına rağmen yükselmedi ve sistemimiz sorunsuz bir şekilde çalıştı. Zaten videoda siz de göreceksiniz.

sıvı içerisinde bilgisayar olur mu

Evet böylece sıvı içerisinde bilgisayar olur mu? #NeOlur 27 serimizin sonuna geldik. Epey bir emek harcadığımız sistemimizde başarı elde etmiş olduk. İnşallah daha büyük projeleri de gerçekleştireceğiz. Yeni bir #NeOlur serisinde görüşmek üzere diyelim.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler