PC Hocası’ndan herkese merhabalar. Farklı farklı ürünleri incelemeye aldığımız hocamızın masasında bugün, Monster Tulpar T5 V21.4 dizüstü bilgisayarının incelemesini gerçekleştiriyoruz.
Tasarım
Ürünün kutu içeriği oldukça şık görünüyor. Önceki Monster inceleme videolarımıza baktığımızda benzer kutu tasarımına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Kutunun içerisinden garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve bilgilendirme kağıdı çıkıyor. Burası biraz önemli. Dizüstü bilgisayarda sıvı metal macun olduğundan dolayı garanti koşulları, ömrü ve kullanım detayları yazılmış.
Tüm bunların dışında ise bir adet Flash Bellek, oraya da birazdan değineceğiz. Şarj adaptörü ve ürünün kendisi geliyor.
Tulpar T5 V21.4, 1.7 kilogram ağırlığa sahip. Magnezyum alaşımdan üretilmiş bir kasa, tasarımı oldukça sade bırakmış. Ortadaki Monster logosu ise beyaz, herhangi bir aydınlatma yer almıyor.
Biliyorsunuz ki kanalımızın bir adetidir. Tek elle açılıp kapanması konusunu her dizüstü bilgisayar incelememizde değiniyoruz. Bu bilgisayarda da gerçekleştirdik, menteşeler oldukça hafif olduğundan dolayı alt kasa yerinden oynamadan tek elle rahatça açılabiliyor.
Parmak izi bırakıyor mu diye de, bir deniyoruz. Çok hafiften bıraktığını söyleyebiliriz. Ancak, gözle görmek biraz zor.
Hemen arka paneli çevirdiğimizde ise, hava çıkış kanalları gözümüze çarpıyor. Fanlar gibi birçok parçayı buradan görebiliyoruz.
Bilgisayarımızın ekranı 15.6 inç QHD yani 2560 x 1440p çözünürlüğe sahip. 165Hz ve %100 sRGB ile geliyor. Aynı zamanda IPS panel, son kullanıcılar olarak 15 inç mi yoksa 17 inç mi tartışılır ama bizce her şeyden önce panelin IPS olması, 165Hz ve %100 renk gamı ile geliyor olması çok önemli bir avantajdır. Bu durumu referans bir monitör ya da görüntü arayan kullanıcılar çok daha hissediyorlardır.
Klavye RGB aydınlatmaya sahip, Low-Profile ciklet tuşlar tercih edilmiş ve herhangi bir ses yapmıyor. Aynı zamanda Monster Control Center üzerinden de, renkleri değiştirebiliyorsunuz. Toplamda 6-7 renk modu mevcut.
Taşınabilir cihazlarda portlar çok ama çok önemlidir. Monster’da ise sizlere sağ tarafta 2 adet USB 3.1, Micro-SD kart girişi yer alıyor. Sol tarafta ise 1 adet USB 3.1, kulaklık, mikrofon ve kilit bulunuyor.
Arka panelde ise USB Type-C, HDMI, LAN Portu ve güç girişi bulunuyor. Açıkçası port bakımından cihazın epeyce bir zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Az önce bahsetmiş olduğumuz Flash Bellek kısmına geliyor sıra. Monster bunu tabi ki de süs olarak göndermiyor, bunun bir amacı bulunuyor. İçerisinde sürücü kurulum belleği oluşturmuşlar. Yani, bütün driver’ları tek tek arayıp bulmak yerine hepsini hazır bir şekilde Flash Belleğin içerisine koymuşlar. Siz de bunu istediğiniz şekilde yükleyip seçebiliyorsunuz.
Şimdi ise sıra cihazın iç kısmını göstermeye geliyor. Kullanılan config’lere bir bakmamız gerekiyor. Yani, içerisinde hangi parça var ve neden nasıl kullanılmış. Dikkat ederseniz sağ ve sol tarafta çift fan yerleştirildiğini görüyoruz. Orta kısımda bakır ısı boruları ile CPU ve GPU’ya temas ettiğini görüyoruz. Hemen altında ise çift slot RAM’ler yer alırken, sol tarafta M.2 SSD ve onun altında batarya bulunuyor.
RAM’lerden bahsetmişken, Samsung’un 8+8 16 GB Dual-Channel 2933MHz hızında çalışan dizüstü bilgisayar RAM’leri bizlere eşlik ediyor.
M.2 SSD slotunda ise Intel’in 1 TB’lık versiyonu tercih ediliyor. Siz buraya isterseniz daha düşük bir model de takabilirsiniz. Ya da, yan tarafta bir adet daha M.2 soketimiz yer alıyor isterseniz buraya da daha sonradan bir ilave yapabilirsiniz.
Biliyorsunuz ki bu bilgisayarın içerisinde RTX 3060 ekran kartı yer alıyor. Bu ekran kartı Max-P olarak geçiyor. Yani, P’nin bir anlamı var Performans anlamına geliyor. 6 GB belleğe sahip olduğu gibi, adından anlaşılacağı üzere Ray Tracing performansından faydalanabiliyoruz. Aynı zamanda içerisinde RT ve Tensör çekirdekleri olduğundan dolayı, RTX’i açtığımız anda DLSS performansından faydalanabiliyoruz. Yani, siz ışın izlemeyi kullanmak istediğiniz zamanlarda FPS’iniz tabiki düşecek ancak DLSS’i açtığınız zaman bu performanstan yararlanarak FPS’inizi arttırabiliyorsunuz. Son olarak NVIDIA’nın, bu ekran kartlarında 2. Nesil RT ve 3. Nesil Tensör çekirdekleri bulunduğunun da altını çizelim.
Fan Sesi Testi
Low ve Gaming ayarlarda orta düzeyde bir ses çıkartırken Turbo ayarlarda normal olarak bir ses artışının olduğunu görebiliyoruz.
Hoparlör Testi
Hoparlörden son ses bir müzik açtığımızda kullanıcıya ulaşan sesi bir desibel ölçme aracıyla ölçtüğümüzde ortalama değerin 83 dB civarında dolaştığını söyleyebiliriz.
Windows Açılış Hızı
Monster Tulpar T5 V21.4 dizüstü bilgisayarımızda Windows, 16:05 saniye gibi bir sürede açılışını gerçekleştiriyor.
3DMark Time Spy
Şimdi ise 3DMark Time Spy testimizi gerçekleştireceğiz. Full HD ayarlarda CPU’ya yük bindirerek ortalama 7-8 dakika kadar testimizi sürdüreceğiz. Amacımız aslında bu render testinde sıcaklıkları görebilmek oluyor.
Overall skorunda 8256 puan alırken, 8229 puanı grafikten ve son olarak 8419 puanı da CPU‘dan alıyoruz. Bu süre zarfında sıcaklıklarımızın ise 79 derece değerlerine kadar çıktığını görebiliyoruz.
Bu bilgisayarı bir kıyaslama yapmak gerekirse Monster Tulpar T5, 8256 puan alarak tüm sonuçların %68’inden daha iyi bir konumda yer alıyor.
Oyun Testleri
Dizüstü bilgisayarımızın oyun testlerine baktığımızda, RTX kapalı konumda iken birçok oyunda 100 FPS’in üzeri değerleri görüyoruz. RTX açık konumda iken ise oyunlardaki FPS değerlerinin 70 FPS civarlarında dolaştığını söyleyebiliriz.
Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core i7-10875H
- Çipset: HM470
- Ekran Kartı: NVIDIA RTX 3060 MAX-P 6GB
- Ekran Boyutu: 15.6″
- Tazeleme Oranı: 165Hz
- Ekran Çözünürlüğü: 2560×1440 QHD
- Panel: IPS Mat %100 sRGB
- RAM: 2x8GB Samsung 2933MHz
- SSD: 1TB Intel 660P (Okuma: 1800MB/s – Yazma: 1800MB/s)
Monster Tulpar T5 V21.4 dizüstü bilgisayar incelememizin sonuna geliyoruz. Ürün hakkındaki görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. Başka bir incelemede görüşmek üzere hoşça kalın!