Çarşamba, Nisan 24, 2024

Neden Windows? | PCH Yanıtlıyor #7

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bağlı olduğu Microsoft firması büyük işlere imza atmış Windows dünya üzerinde de bariz bir kullanıcı kitlesine sahip. En çok kullanılan işletim sistemi olmakla kalmıyor, en çok kullanılan sürümü de son çıkan Windows 10. Bu da bariz bir güncellik, kaliteli bir ürün hissi oluşturuyor. Peki neden Windows bu kadar “ünlü”? Bendeniz, sizlere bugün neden Windows‘un en çok kullanılan işletim sistemi olduğundan bahsedeceğim.

NEDEN WİNDOWS BU KADAR ÇOK TERCİH EDİLMEKTE? NEDEN WİNDOWS?

windows 10 security

Başlamadan önce birkaç uyarı yapalım. Bu yazı, işletim sistemi olan Windows ile alakalıdır. Herhangi bir donanım ile veya bilgisayar ile alakalı değildir. Fakat her ne kadar bu PCH Yanıtlıyor serisi yazısı Windows ile alakalı olsa da arada Microsoft konusuna da değinmektedir. Her neyse, artık yazımıza başlayalım.


1 – Yenilikçi ve özgün

Akıllı telefon konusunda özelliklerin ve tasarımların çoğu birbirlerinden “çalıntı” olsa da Windows sürümlerindeki birçok özellik kendilerine özgü, yenilikçi özelliklerdir. Ayrıca tasarımları da kendilerine özgü olmakta olup, birçok kullanıcıyı kendine çekmektedir.

windows 10 wannacry

2 – Hızlı, donanım uyumu yüksek

Bunu bütün Windows sürümleri için konuşmasak da, Windows 10 için bundan bahsedebiliriz. En güncel sürümlerle de donanım uyumu iyice yükseltilmiş olmakla kalmamış, bütün donanımlar ile uyumluluk sağlanmıştır. Güncel Windows sürümleriyle gelen özellik sayesinde donanım takıldığı takdirde anında donanımın sürücüsünü indirerek donanım uyumu zaten güzel olan Windows, daha güçlü bir donanım desteği ile tercih edilenler arasında 1. sırada.

windows 10

3 – Güvenli, güçlü, dayanıklı

Birçok kişi Windows sürümlerini korsan yolla indirmesinden dolayı her ne kadar güvenliği düşük olarask tanımlasalar da, orijinal Windows kullanıcıları için bu bir sorun değil. Windows‘un sürekli güncelliğinden ötürü güvenliğinin de arttırıldığını da belirtelim.

KAMU SPOTU : Korsan sitelerden Windows indiren kullanıcılar ya da orijinal Windows‘u crack yoluyla aktive edenler, orijinal, hatta deneme sürümü kullanıcılarına göre dahi daha savunmasızlardır. Güvenlik açıkları bir yana, crack yoluyla aktive edilmesinden ötürü sürekli arka planda uygulamanın çalışmasından dolayı donanım ömrünü ve performansını da kısıtlamaktadır.


NEDEN WİNDOWS TERCİH EDİLMEMELİDİR?

Başlamadan yine belirtelim, Windows‘un tercih edilme sebepleri olduğu kadar edilmeme sebepleri de bulunmakta, fakat bunlar cidden sayılı.

windows 10 continuum

1 – Kullanıcısıyla beraber korsanları da fazla

Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi olması Windows için büyük bir artı olduğu kadar büyük bir eksi de. Dünya üzerinde Windows kullanıcısının fazla olması sebebiyle “hackerları” da bir hayli fazla. Her geçen gün yeni trojanlar ve virüsler çıkmakta. Bunların en büyük örneklerinden birisi de WanaCrypt0r ve Petra virüsleri. Bu sebepten ötürü firmaların çoğu Apple marka bilgisayar kullanmakta.

windows 10 oyun modu 002 e1499645450694

2 – Biraz “zorluyor”

Yukarıda yazdığım “zorluyor” ile anlatmak istediğim, bazı konularda ısrarcı olabilmesi. Yine Windows 10 adına konuşacağım fakat, bazı konularda, özellikle Microsoft Edge konusunda ısrarcı. Birçok insan Windows olduğu kadar Chrome kullanmaya da alıştığı için, arada “Tarayıcınızı Microsoft Edge olarak değiştirin” bildirimleri çıkması sinir bozucu. Tamam, gayet güzel bir tarayıcı olabilir, ama alışkanlıklarımızdan vazgeçmek istemiyoruz. Ha bu benim görüşüm, sizin görüşünüz farklı olur, benimki ayrı. Orası size kalmış.

Bir PCH Yanıtlıyor serisinin daha sonuna gelmiş bulunmaktasınız. Sonraki konular konusunda destek çıkmak isterseniz, bize yorumlar kısmından destek olabilirsiniz. Sonraki yazılarda yine görüşmek üzere.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler