Eski cumhurbaşkanı, yanlış bilgilerin demokrasiye yönelik olan tehdidi konusunda uyarıyor ve teknoloji şirketlerini çözüme davet ediyor.
Eski Başkan Barack Obama Perşembe günü sosyal medyada yanlış bilgilerin yayılması demokrasi için bir tehdit oluşturuyor dedi ve teknoloji şirketlerinin bir düzenlemeye girmesini vurguladı.
Obama, Stanford Siber Politika Merkezi etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bu platformların tasarımı bizi yanlış yöne çekiyor gibi görünüyor” dedi ve sosyal medyanın “insanlığın en kötü dürtülerinden bazılarını tetikliyor diyerek sözlerine ekledi.
Obama, COVID-19 ve aşıları hakkında verilen yanlış bilgiler de dahil olmak üzere yanlış bilgilerin yayılmasının gerçek dünya üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Obama, saatlerce süren konuşmasında “Bilim adamlarının rekor sürede güvenli ve etkili aşılar geliştirmesi inanılmaz bir başarıdır” dedi. “Yine de, aşının dünya çapında milyarlarca insan üzerinde esasen klinik olarak test edildiğini bilmemize rağmen, yaklaşık beş Amerikalıdan biri aşı olmak yerine kendilerini riske atmaya ve ailelerini riske atmaya istekli.
Yanlış Bilgiler Yüzünden İnsanlar Ölüyor
Obama’nın yorumları, koridorun her iki tarafındaki milletvekillerinin Big Tech’in gücünü ve etkisini dizginlemek için yasalara odaklanmasıyla geldi, iddiaya göre daha küçük oyunculardan gelen rekabeti dizginlemek, kişisel verileri kâr için kullanmak, paylaşılanları kontrol etmek ve tüketicilere zarar vermekle suçlanan şirketleri hedef aldı.
Dezenformasyonu “demokrasi için bir tehdit” olarak nitelendiren Obama, 6 Ocak’taki ölümcül Capitol Hill isyanını körükleyen seçim sahtekarlığı hakkındaki asılsız komplo teorilerini ve Rusya’nın Ukrayna ile savaşı hakkında yanıltıcı videolarını da vurguladı.
Putin ve bu konuda Steve Bannon gibi insanlar, demokratik kurumları zayıflatmak için insanların bu bilgilere inanmasının gerekli olmadığını anlıyorlar. Bir ülkenin meydanını yeterince ham kanalizasyonla doldurmanız yeterli. Obama, vatandaşların artık neye inanacağını bilemeyecekleri kadar soru sormalı, yeterince pislik yaymalı, yeterince komplo teorisi üretmeli” dedi.
Obama, teknoloji şirketlerini, içeriği kullanıcılara yaymak için olan bir algoritmalarının nasıl çalıştığı konusunda daha şeffaf olmaya çağırdı.
“Bu şirketler, standartlarının tam olarak nasıl çalıştığı veya sıralama sistemlerinin neyin viral olup neyin olmadığını nasıl etkilediği konusunda hala çok fazla temkinli” dedi.
Obama ayrıca, Facebook, Instagram ve YouTube gibi platformları, kullanıcılarının yayınladığı içerikle ilgili davalardan koruyan 1996 İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Bölümünde reform yapılmasına desteğini de dile getirdi. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler için değişiklik yapmak istediklerini söylüyorlar, ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda parti çizgileri arasında bölünmüş durumdalar. Ancak teknoloji endüstrisinin değişimi yürürlüğe koymada biraz sorumluluk alması gerektiğini söyledi.