ASUS, yeni seri OLED ekranlı Zenbook 13 modellerini ülkemize getirdi. Taşınabilirlik konusunda direkt göze çarpan seri, bugün inceleme masamızda konuk alacağımız seri olacak. İncelemesini gerçekleştireceğimiz model ise OLED ekranlı ASUS Zenbook 13 UX325 modeli olacak.
İşlemci farklılıkları gibi nedenlerden dolayı modelin tam adını da öğrenmek isteyebilirsiniz. O yüzden ilk aşamada tam adı paylaşarak başlayalım. Elimizde olan modelin tam adı UX325EA-KG230T olarak geçiyor.
Bu bilgiyi de sizlerle paylaştığımıza göre artık incelememize geçiyorum. Zira yolumuz uzun. Anlatacağımız çok şey var.
İstediğiniz Bölüme Buradan Geçebilirsiniz
- LCD ile OLED ekran karşılaştırması
- Zenbook 13 UX325 Tasarımı
- Zenbook 13 UX325 Ekran Özellikleri
- Zenbook 13 UX325 Teknik Özellikleri
- Zenbook 13 UX325 Performans Testleri
ASUS Zenbook 13 UX325 Tüm Özellikleri, Tasarımı ve Fiyatı
İncelemeye geçeceğiz ve yeni Zenbook’u detaylarıyla ele alacağız ama önce şu OLED ekran konusuna bir açıklık getirmek gerekecek. ASUS bu konuda güzel bir sayfa oluşturmuş, videolar paylaşmış.
Anlaşılan o ki marka, kullanıcıların LCD ile OLED paneller arasındaki farkı anlamasını istiyor. Zenbook modellerinde OLED ekran kullanılması nasıl bir avantaj sağlıyor bunun gözükmesini istiyor.
Madem böyle bir fark var dostlar, o zaman biz de sizleri aydınlatmak adına LCD ile OLED ekranları bir ele alalım. Sonra hemen bilgisayarımıza geçeceğiz.

LCD ve OLED Paneller Nelerdir?
Bu konuda internette çok fazla karmaşık bilgi var. En basit şekilde anlatmaya çalışacağım. Sonra zaten ASUS’un artılar için söz ettiği noktalara dokunacağız.
LCD Ekran
LCD, (yani açılımıyla Liquid Crystal Display) temelde sabit bir beyaz arka ışığın bulunduğu çalışma prensibine dayanır. Arkada beyaz bir ışık kaynağı vardır ve burada gelen ışık renk filtresi ile sıvı kristalden yansıtılarak renkler elde edilir.
Bu şekilde renkler oluşturulur. Siyah renkleri ise tam olarak oluşturmak mümkün değildir. Siyah renkleri göstermek adına ışığın perdelenmesi ve siyah olan kısımlarının perdeleme ile kapatılması gerekir. Zaten LCD ekranlarda siyah bölümlere dikkatli baktığınız zaman, hafif bir grilik olduğunu fark edersiniz.
OLED Ekran
OLED, ( Yani organik ışık yayan diyotlar) biraz daha farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Arkada yer alan tek bir ışık kaynağı değil de her pikselin kendi ışık kaynağı vardır. E böyle olunca, ne sabit bir arka ışığa ihtiyaç duyarsınız ne de ek bir renk filtresine ihtiyaç duyarsınız.
Olay çok basit. Her pikselin kendi ışık kaynağı var ve her piksel için 3 adette alt pikseli bulunuyor. Bu alt piksellerde ise 3 temel renk bulunuyor. Kırmızı, yeşil ve mavi renkleri. OLED ekranlarda ise siyah renk gerçek siyah renk olur. Neden derseniz, siyah renk oluşturulurken siyah rengin bulunduğu bölgedeki piksellerin ışığı kapatılır. Böylece gerçek siyahı elde edersiniz.
Şimdi kısaca olayı anlattık. Farkları konusuna girmeyeceğim. Şöyle bir şey yapacağım. ASUS Zenbook 13 UX325 modelinde yer alan OLED ekranın, LCD panellere göre nasıl avantajları olduğu anlatılmış. Biz de bu avantajlar üzerinden farklara bakmış olacağız.
ASUS OLED Ekranın LCD Ekranlara Göre Artıları
ASUS’un OLED ekranları için paylaşmış olduğu artıları tek tek ele almak istiyorum. Güzel grafiklerle bu kısmı daha da zenginleştireceğiz.
Canlı ve Daha Doğru Renkler
ASUS OLED ekranda %100 DCI-P3 renk aralığı ile son derece ayrıntılı renkleri görmek mümkün. %133 sRGB renk aralığı artısı da olan ekranlar, sinema sınıfı olarak geçiyor ve %100 sRGB olan LCD ekranlara göre çok daha iyi renk doygunluğu sunulmasını sağlıyor.
Bu farkı görselden daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca renk keskinliği konusunda da PANTONE onaylı OLED ekranların çok daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Hem renk doygunluğu çok daha önce hem de renk doğruluğu çok daha önde.
Renk Hacmi ve Düşük Parlaklık Konusu
ASUS OLED ekranda, renk hacmi ekran parlaklığına göre düşmüyor. LCD ekranlarda düşük parlaklık değerlerinde renk hacmi düşerken, ASUS OLED modellerinde %100 DCI-P3 korunuyor. Burada OLED panel, LCD ekrana göre 1.6 kata kadar daha fazla renk hacmine sahip.
Örnek vermek gerekirse, LCD ekranda 400 nit parlaklık değerinde elde edilen renk doygunluğu, OLED ekranda 177 nit parlaklık değerinde elde edilebiliyor.
Gerçek Siyah Görüntüler
OLED ile LCD ekranları karşılaştırırken, OLED ekranların gerçek siyah rengi verdiğini söylemiştik. ASUS OLED modellerinde bu konuda çok iddialı. Ekranlarda Display HDR True Black 500 sertifikası var. Artık karşılaştırmayı görselde görebilirsiniz.
Göz Sağlığı için Mavi Işığın Azaltılması
OLED ekranların bir diğer avantajı da bu. ASUS OLED modellerinin de yine LCD panellere üstünlük sağladığı kısımlardan birisi. ASUS OLED modellerinde %70 oranında daha az mavi ışık yayılıyor. Bu da göz sağlığı için önemli bir nokta.
Tepki Sürelerindeki Farklar
ASUS OLED ekranlar tepki süresi konusunda 0,2 ms tepki süresi sunuyor. Bu LCD ekranlara göre 50 kata kadar daha hızlı yanıt süresi demek. Görüntünün akıcılığı için oldukça önemli.
ASUS Zenbook 13 UX325 OLED ekranla gelen bir bilgisayar. OLED ekranlarla LCD ekranlar arasındaki farkları az çok anlattığımızı umut ediyorum.

ASUS OLED ekran özelinde de nasıl avantajlar olduğunu söyledik. Artık ASUS Zenbook 13 UX325 incelememize geri dönelim. Zira olay biraz uzadı. 🙂
ASUS Zenbook 13 UX325 Tasarımı
Serinin tasarım kısmında, oldukça şık ve hafif bir kasayla geldiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Özellikle iş odaklı kullanacaklar için çok pratik bir tasarım olduğunu düşünüyorum.
Üst Kasa
Tamamen metal tasarımla gelen mini seri, üst kapakta ASUS logosu sunuyor ve onun dışında tek renkli bir gövde görüyoruz. Burada üst kısım için söyleyebileceğimiz olumsuz nokta parmak izi bırakması olacak. Onun dışında gerçekten şık bir kasa var.
Ekran ve Kapak Altı
Kapağı kaldırdığınız zaman gördüğünüz tasarım ise yine sizi tatmin edecek olan bir tasarım olacak. Seri iç kısımda tam boy klavye ile geliyor. Numerik tuşlar ise yine TouchPad alanı üzerine yerleştirilmiş durumda. Burada köşeye yer alan kontrol butonu ile tuş takımını kapatıp açabiliyorsunuz.
İç kısımda klavye aydınlatması da sunuluyor. Tek renk beyaz klavye aydınlatılmasına yer verilen modelde iki kademeli aydınlatma seçeneği olduğunu görüyoruz.
İç kısım için söyleyebileceğimiz son şey ise ekranın açısı. Ekranı tam olarak açtığınız zaman, alt kısım kaldırılıyor. Bu şekilde 150 derecelik bir açı oluşuyor ve ASUS Zenbook 13 UX325 tam olarak rahat çalışma, yazma pozisyonuna geçiyor. Sadece daha rahat kullanım değil, ek bir soğutma artısı ve biraz daha yüksek ses kalitesi için de daha iyi çözümler sunulmuş oluyor.
Dayanıklılık
ASUS Zenbook 13 UX325 zarif bir bilgisayar ama şaşırtıcı bir şekilde de sağlam. MIL-STD-810G askeri standartlarından geçtiği görülen bilgisayarın, bu standartlar kapsamında tesleri tamamlanmış. Titreşim testi, düşük sıcaklık testi, düşme testleri gibi testler yapılmış.
Bağlantı Portları
- Sol Taraf: HDMI, 2 adet Thunderbolt 4 Type C,
- Sağ Taraf: 1 adet USB 3.2 Gen 1, 1 adet MicroSD girişi
Boyutlar
- Ağırlık: 1.14 kg
- Kalınlık: 13.9 mm
ASUS Zenbook 13 UX325 incelemesi, tasarım kısmını da tamamladığımızı düşünüyoruz. Artık teknik detaylara bir geçiş yapabiliriz. İşlemciden, pilden ve ekran özelliklerinden söz edelim.
ASUS Zenbook 13 UX325 Ekran Özellikleri
Ekran konusunda zaten OLED panel durumunu anlattık. Bu kısımda sadece teknik özellikleri vereceğim. ASUS Zenbook 13 UX325 modelinde 13.3 inç boyutta bir OLED ekran görüyoruz. Sinema sınıfı %100 DCI-P3 renk gamına sahip olan ekran, PANTONE onaylı.
Parlaklık değeri olarak 400 nit değerine kadar parlaklık sunan ekran da 1920 X 1080 piksel çözünürlük değeri görüyoruz. Farklı bir modelde 4K desteği de var. Onun dışında ekranın düşük mavi ışık filtresi olduğunu da dip not olarak hatırlatmak isterim.
Ekran Özet
- Boyut: 13.3 inç OLED ekran
- Çözünürlük: Full HD
- Parlaklık: 400 nite kadar
- Renk Gamı: Sinema sınıfında %100 DCI-P3 renk gamı
Ekran özellikleri için yukarıda yer alan OLED ile LCD karşılaştırmasına bir daha göz atabilirsiniz. ASUS Zenbook 13 UX325 ekranını daha iyi anlayacaksınız. Evet biz teknik özelliklerle devam ediyoruz.
ASUS Zenbook 13 UX325 Teknik Özellikleri
Harici bir ekran kartı bulundurmayan ve daha çok profesyonel kullanım odaklı olan serinin içerisinde 11.nesil Intel işlemci var. Intel Core i5-1135G7 işlemcisinin kullanıldığı laptop, 2.4 GHz temel saat hızına sahip. Bunun yanında 4 çekirdekli işlemcinin maksimum hız performans değerinin ise 4.2 GHz’e kadar olduğunu da ekleyelim.
İşlemci için belirlenen önbellek değeri ise 8 MB seviyesinde. Yeni nesil işlemci beraberinde İris X- entegre grafik birimini de getiriyor. Yani sistemi bir APU sistem olarak görebiliriz.
Performans konusunda nasıl bir aralıkta olduğunu zaten birazdan göreceğiz ama şunu hatırlatalım ki bu bir oyun bilgisayarı değil. Ona karşın güçlü bir dahili grafik birimi var. Yani bazı oyunları oynatabilir. Ama odak işlem gücünün yüksek tutulması ve pil tasarrufu ile uzun süre kullanım imkanının sunulması.
RAM ve depolama alanına gelince, yine farklı versiyonlarda farklı seçenekler var ama bize gelen bu modelde 8 GB LPDDR4X RAM bulunuyor. Depolama birimi olarak ise 512 GB NVMe M.2 SSD olduğunu görüyoruz. Günlük ve profesyonel odaklı kullanım için yeterli gözüküyor.
ASUS Zenbook 13 UX325 Pil Durumu
Böyle bir bilgisayar aldığınız zaman şarj dayanma süresi yüksek olsun istiyorsunuz. ASUS Zenbook 13 UX325 bu konuda iddialı. Tabii ki uzun süreli kullanım testlerini görmek gerekiyor ama ASUS, 13 saate kadar pil ömrü sunulduğunu söylemekte.
Pil kapasitesi 67 Wh olan cihazın, 49 dakikada %69’a kadar pil dolumu sunan bir de hızlı şarj desteği var.
Harmon Kardon Sertifikalı Ses Sistemi
Testlere geçmeden önce son olarak ses sisteminden de söz etmek istiyorum. Cihazda ses sistemi olarak Harmon Kardon onaylı bir ses sistemi var. Ne denli başarılı bir performans gösterdiğini ise videoda yer alan ses testinden görebilirsiniz.
Evet ASUS Zenbook 13 UX325 incelemesi için parça bazında söyleyeceklerimizin sonuna geldik. Cihazı artık tanıdık. Şimdi gelin bir de performansı nasıl ona bakalım.
ASUS Zenbook 13 UX325 Performans Testleri
Render Testi – Cinebench Release 2.0
Tek çekirdek için sonuçlara baktığımız zaman cihazın içerisinde yer alan Intel Core i5-1135G7 işlemcinin 480 puan aldığı gözüküyor. Bu da seriyi çok iyi bir yere taşıyor. Çoklu çekirdek puanı kısmında ise alınan puanın 1841 puan olduğunu görüyoruz.
3DMARK Testi
Genel sonuçlarda 1465 puan alan ASUS Zenbook 13 UX325, grafik skoru kısmında 1330 puan alıyor. İşlemci skoru kısmında ise 3482 puan almakta.
Performans testi sonuçları da bu şekilde özetlenebilir. Artık son sözlerimizi de söyleyelim ve incelememizin sonuna gelelim.
Son Sözler ve Fiyat
Türkiye’ye yeni gelen cihazlardan biri olan PC modelinin 10.700 TL gibi bir fiyatı var. Daha uygun OLED ekranlı modeller de gelecek ama şu an için fiyat bu seviyede.
Tasarımına, işlevselliğine ve ekranın OLED olması artısına bakacak olursak, günlük ve iş odaklı kullanımlar için tercih edilebilir bir model diyebilirim.