PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, PCH Garaj 8 sistem toplama rehberi ile karşısınızdayız.
Garajda bugün, Türkiye vücut geliştirme şampiyonu Erdem Özdil hocamıza yepyeni bir sistem topluyoruz. Hocamız, uzun yıllardan beri vücut geliştirme ile uğraşıyor ve bu alanda ülkemiz içerisinde de şampiyonluğu bulunuyor. Kendisi için yeni bir sistem ihtiyacı oldu ve bizlerle birlikte yeni sistemi toplamaya karar verdi. Şimdi dilerseniz gelin, hocamızın yeni sistemi nelerden oluşuyor birlikte görelim.
İşlemci
PCH Garaj 8 sistemimizin kalbi, AMD Ryzen 5600X işlemciden oluşuyor. AMD’nin en yeni dördüncü nesil masaüstü işlemcilerinden olan bu canavar, 6 çekirdek ve 12 iş parçacığından oluşuyor. Temel hızı 3.7 GHz olan Ryzen 5600X, bu saat hızını boost ile 4.6 GHz saat hızına aşırtabiliyor.
32 MB ön bellek, 65W TDP ve 7nm üretim teknolojili işlemcinin kutusundan dahili stok fan da çıkıyor.
Anakart
Sistemimizin parçalarını bünyesinde barındıracak olan anakartımızın modeli, MSI B550 Gaming Carbon WiFi. Karbon detaylı siyah tasarımı ile dikkat çekici bir görüntüye sahip olan bu yakışıklı anakart, AMD’nin yeni nesil B550 yonga setini üzerinde taşıyor. Ryzen ailesinin Ryzen 9 modeli de dahil olmak üzere serinin hemen hemen tüm üyelerine tam destek sunan anakart, PCI 4.0 desteği ile de dikkat çekiyor.
MSI B550 Gaming Carbon WiFi, dört adet DDR4 bellek yuvasına sahip. Bu yuvalar, toplamda 128 GB RAM kapasitesi ile çalışabiliyor. Ayrıca 4866 MHz frekans hızında RAM çalıştırma yeteneği ile şaşırtan anakart, çift kanal kipine de destek veriyor.
Anakart, depolama tarafında iki adet M.2 disk yuvası ile geliyor. Bu iki yuva, dahili olarak soğutucuya da sahip. Diğer yandan altı adet SATA yuvası da anakartta mevcut. USB 3.2 ve Type-C yuvaları ile birlikte anakart, 7.1 ses üretebilen Realtek ALC1200 kodek ve 2.5G hızında bağlantı desteği sunan yine Realtek LAN kontrolcüsüne sahip. Anakartın ufak bir alanda RGB aydınlamaya sahip olduğunu da ekleyelim.
Ekran Kartı
Ekran kartı tarafında sistemimizde yine MSI imzalı bir model bulunuyor. GeForce RTX 3070 Gaming X Trio modeli olan bu ekran kartı, yine MSI karizmasından aldığı gücü ve üç fanlı yapısı ile dikkat çekiyor.
Ekran kartı, 8 GB GDDR6 video bellek ile geliyor. Bağlantı tarafında PCI-e 4.0 arabirimini kullanarak tam güç performans sunan kart, 256-bit bellek arayüzüne sahip. Kart, 5888 adet CUDA çekirdeğine ve 1.73 GHz saat hızına sahip. Ekran kartı, üç fana sahip olduğu için soğutma tarafında son derece güçlü kalıyor. Ancak uzun yapıda olması, kasa içine sığdırma konusunda özel dikkat gerektirebilir. Son olarak kart 650W gücünde bir PSU’ya ihtiyaç duyuyor. Bu güç için de bağlantı, 8+8 pinlik bir yuva ile gerçekleşiyor.
RAM
Anakart tarafında RAM frekans hızlarının muazzam seviyelerde olduğu belirtmiştik. Dolayısı ile anakartın tüm gücünü kullanabilmek adına RAM tarafında uygun bir tercih yapıldı. Patriot Viper BLA modelinde oluşan RAM setimiz, 2 adet 8 GB boyutundaki dual kitten meydana geliyor.
RAM’ler, 4133 MHz frekans hızında çalışıyor ve gecikme tarafında CL19 değerlerini bizlere sunuyor. Tasarımsal olarak son derece agresif bir yapıda olan bellekler, siyah renklerinin üzerine RGB aydınlatmalarla dinamik bir hava oluşturuyor.
Depolama
Sistem rehberimizin bir diğer önemli parçaları olan depolama birimlerinde hem SATA hem de M.2 SSD’lerden güç alıyoruz. Anakart üzerindeki iki M.2 yuvasını dolduracak olan donanımlarımız yine Patriot markasıdan oluşuyor. SSD’lerden biri Patriot VPN100 512GB modeli, diğeri ise Patriot P300 1TB modeli. 512GB SSD modeli, 3300 mb/s okuma 2200 mb/s yazma hızına sahip. 1 TB modeli ise 2100 mb/s okuma 1600 mb/s yazma hızlarına erişebiliyor.
Öte yandan SATA bağlantı arayüzünü kullanan diğer SSD modelimiz de yine Patriot Burst 960 GB modeli. Bu modelde de okuma hızı 560 mb/s yazma hızı ise 530 mb/s olarak kendini gösteriyor.
İşlemci Soğutucu
Sistemimizin işlemcisi kutu içerisinde bizlere bir soğutucu sunsa da biz, soğutma yöntemini sıvı soğutucu olarak kullanmak istedik. Bu yüzden sıvı soğutmada tercihimiz NZXT Kraken X53 modeli oldu. Model, 240mm boyutunda çift fanla çalışan bakır radyatöre sahip. Fanlar üzerinde RGB aydınlatma bulunmazken, işlemci ile temas eden blokun RGB aydınlatmaya sahip olduğunu aktaralım.
Güç Kaynağı
Sistem parçalarını birleştirdikten sonra gücü aktaracak olan parçaya geldik. PSU tarafında tercihimiz, Thermaltake Smart RGB 700 modeli oldu. İsminden de anlaşılacağı üzere 700W gücüne çalışan PSU, RGB aydınlatmaya sahip fanı ile dikkat çekiyor. Güç kaynağının sahip olduğu sertifika ise 80+.
Kasa
Geldik tüm parçaların birleşeceği kasamıza. Bu tarafta da yine NZXT markamızı görüyoruz. Model olarak H510i seçilen kasamız, beyaz renkli yapısı ve keskin tasarım hatları ile kendini sevdiriyor. Kasanın tasarımı son derece sade, ön bölümde herhangi bir havalandırma ızgarası bulunmuyor. Üst bölümde dahil gelen bir fan, yan panelde temperli cam ve yine arka kısımda dahili gelen başka bir fan görüyoruz. Kasanın giriş çıkışlarında ise 3.5 mm jack, Type-C ve USB 3.0 bağlantı yuvası bulunurken tüm bunlara bir güç düğmesi eşlik ediyor.
Sistem Toplanıyor
Hocanın Yorumu
PCH Garaj 8 sistemimizi topladık, kurulumunu yaptık ve birkaç testten sonra sahibine teslim ettik. Sistemde kullandığımız tüm parçalar son derece güncel ve güçlü modeller olduğu için özellikle oyun performansı tarafında harika bir deneyim elde ettik. Günümüz PC oyunculuğu kendini 4K seviyesine hazırlarken, 2K çözünürlüklerin daha fazla popüler olduğunu görmekteyiz. Yaptığımız oyun testlerini de bu çözünürlükte gerçekleştirdik ve güncellik tarafında ne denli bir performans alıyoruz onu gördük.
CoD Modern Warfare, Rainbow 6 gibi rekabetçi birçok güncel oyunda sistemimiz, en yüksek ayarlarda 2K çözünürlükte 100 FPS’nin üstünü rahatlıkla gördü. Control, Red Dead Redemption vb. görselliğin daha fazla ön planda olduğu AAA kalite yapımlarda ise 70 FPS seviyesinin altına düşmedik. Üstelik bu değerlere RTX izleme açık olacak şekilde ulaştık. Dolayısı ile bu şekilde bile akıcı bir oyun performansı sunan sistem, uzun vadede birçok AAA oyunun altında kalkabilecektir.
Sistemi kendisine topladığımız Erdem Özdil hocamız, her ne kadar oyun tutkunu olmasa da uzun vadede tüm işlerini bu sistem ile yürütebilecek. Kendisine yeni sisteminin hayırlı olmasını diliyoruz.
Sistem toplama rehberimizin video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere!
