Oyuncu mouse modelleri konusunda iddialı markalardan biri olan Razer, belli aralıklarla önemli mouse serilerini güncellemeye devam ediyor. Her yeni modelde ise biraz daha üzerine konularak ilerlendiğini söylemek lazım. Gelişimin ne boyutta olduğunu gördüğümüz modellerden birisi de Razer DeathAdder V3 Pro oldu.
İnceleme masamızın da konuğu olacak mouse, gerek tasarımsal değişiklikleri gerekse de teknik özellik yenilikleriyle iddialı modellerden biri. Zaman kaybetmeden incelemeye geçmek istiyorum. Zira mouse için söyleyecek çok daha fazla şeyimiz var.
Razer DeathAdder V3 Pro Tasarımı Nasıl?
Önce tasarım kısmından yola başlamak gerekecek. Mouse tasarımında önemli özelleştirmeler yapılmış ve iddialı yenilikler sunulmuş diyebiliriz. Tasarımı ele alırken hedef kullanıcı kitlesine göre bir değerlendirme yapmak gerekecek. Bahsettiğimiz tasarım yenilikleri, hedef kullanıcılar yani oyuncular düşünülerek yapılan tasarım değişiklikleri.
Bu noktada ilk ve en önemli tasarım artısı, Razer DeathAdder V3 Pro modelinin daha hafif bir mouse olarak gelmesi. Espor oyuncuları için ek bir avantaj sağlaması ve daha rahat hareket imkanına izin vermesi açısından hafifleştirilmiş bir mouse sunulmuş.
Serinin bir önceki modeli ağır mıydı diye soracak olursanız değildi. Ama Razer eski serinin de üzerine koyarak ilerlemiş ve biraz daha hafif bir mouse modelini sunmayı başarmış. DeathAdder V3 Pro, sadece 63 gram gibi bir ağırlığa sahip.
Bu sayede dediğimiz gibi hareket kabiliyeti için de oyuncuların seveceği ekstra bir artı sunulmuş durumda.
Ağırlık konusunu bir kenara bırakacak olursak, genel tasarımda da yine ergonomik yapı öne çıkarılmış diyebiliyoruz. Orta boyutlarda bir mouse diyebileceğimiz DeathAdder V3 Pro modeline baktığınız zaman direkt olarak yeni ergonomik yapıyı da anlayabiliyorsunuz.
Yükseltilmiş kemer bölümüyle avuç içine daha fazla destek, yeniden konumlandırılmış olan düğmeler ve kaydırma tekerleği sayesinde daha yüksek işlevsellik, daha iyi kavrama için yüzük parmağı çıkıntısı gibi tasarım düzenlemeleri görüyoruz.
Tasarım konusunda yapılan bu çalışmalar başarılı mı derseniz evet başarılı derim. Zira modelin, istediğimiz hafif ve ergonomik tasarım yapısını sunduğunu görmekteyiz.
Kasa malzemesi kısmına geçildiği zaman ise hafif pürüzlü bir plastik kasa ile karşılaşıyoruz. Yüzeyin elde bıraktığı his ise gayet başarılı. Süngerimsi bir hissi yok. Ama şunu da eklemek lazım ki doğrudan plastik yüzeyli kasadan memnun olmayanlar için kutudan ek bir grip tape çıkıyor.
Bu tutma bantlarını kullanarak da kasayı biraz daha rahat kavranabilir hale getirebiliyorsunuz. Bantların kullanımı oldukça rahat. En güzel yanı ise sökmek istediğiniz zaman öyle çok bir iz kalmıyor. Kullanımı etkileyecek olumsuz bir durum oluşmuyor.
Mat yüzeyde renk seçimi olarak bir siyah bir de beyaz renge yer verildiğini de ekleyelim. Ayrıca bir de Faker Edition modeli var. Fakat bu modelin ülkemiz satışlarını göremedik. Bize gelen model beyaz renk seçeneğinin sunulduğu model. O yüzden genelde görseller de beyaz renk seçeneğini göreceksiniz ama hemen aşağı siyah renk seçeneği ve özel model için de görsel ekleyeceğim.
Beyaz Renk Seçeneği
Siyah Renk Seçeneği
Faker Edition Seçeneği
Işıklandırma Konusu
Espor odaklı mouse modellerinde ışıklandırma konsu genelde geri planda kalıyor. Bu tip mouse modellerinde RGB ışıklandırmayı kaldırarak, kasanın biraz daha hafifleştirilmesi amaç edinmekte. Razer DeathAdder V3 Pro modeli için de benzer bir tercih yapıldığını söylemek lazım.
Mouse üzerinde herhangi bir ışıklandırmaya yer verilmemiş. Sadece tekerlek kısmının önünde bir durum ışığı bölümü var. Fakat bu bölümde de amaç bağlantının gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, cihazın açık olup olmadığını göstermek. Adı üzerinde burada mini bir durum ışığı kullanılmış.
Burada cihaza bir hareket kazandırması açısından hemen arka kısma Razer logosu eklenmiş. Logoda herhangi bir kabartma ya da dediğimiz gibi ışıklandırma söz konusu değil.
Alt Yüzey Tasarımı Nasıl?
Alt yüzeyde de standart bir tasarıma yer verilmiş. Merkezde sensör öne çıkıyor. Onun hemen yanında DPI tuşu bulunuyor. Bu tuş aynı zaman da mouse için güç tuşu olarak ayarlanmış. Çift işlevi olan bir tuş.
Esktra bir ağırlık olmaması adına güç tuşu ile DPI tuşu ayrılmamış gibi gözüküyor ama burada güç tuşunun farklı bir konuma alınmasını bekleyebilirdik. Ağırlık belki biraz daha fazla olurdu ama beraberinde mouse biraz daha işlevselleşirdi.
Bunun dışında tabii ki alt kısımda en önemli olan bölüm skatezler. Rahat kullanım açısından skatezler yüksek kaliteli olarak üretilmiş. %100 PTFE ayakları sayesinde, birçok yüzeyde herhangi bir takılma olmadan kolayca hareketi sağlayabiliyorsunuz.
Kutunun İçerisinden Neler Çıkıyor?
Kutu içeriğinde bir eksi bir de artı olarak gösterebileceğim iki kısım var. En büyük artı, kutunun içerisinden ekstra tutucular çıkıyor olması. İsterseniz tutucuları mouse üzerine takarak, kavramayı biraz daha arttırabiliyorsunuz. Ayrıca yukarıda da söylediğimiz gibi istenilen durumlarda söz konusu tutucuları kolayca çıkarmanız mümkün. Herhangi bir iz kalmıyor.
Eksi olarak gösterebileceğimiz kısım ise yedek skatezlerin çıkmıyor olması. Çok büyük bir eksi değil ama yine de ekstra skatezlerin olması, Razer DeathAdder V3 Pro modelini biraz daha avantajlı bir hale getirebilirdi.
Kutunun içerisinden dikkatimizi çeken bir başka kısım ise USB Tip A – Tip C kablosu. Şarj kablosu olarak da kullanacağınız bu kablonun malzemesi de epey bir kaliteli.
Speedflex kablo, hem hafif hem de aşınmaya karşı dayanıklı örgülü bir yapıda geliyor. Ayrıca ince bir detayda dikkatimi çekti. Kabloyu sardığınız zaman tutması adına mini bir plastik kemer konulmuş. Küçük ama güzel bir detay.
Kutu İçeriği
- Önemli belgeler ve kılavuzlar
- Tip A- Tip C Speedflex kablosu
- USB Dongle adaptörü ve kablosuz USB dongle
- Tutma bantları
- Razer DeathAdder V3 Pro mouse
- Ölçüler: 128 mm X 68 mm X 44 mm
- Ağırlık: 63 gram
Tasarımda Artılar ve Eksiler
Artılar
- Malzeme kalitesi başarılı.
- Çok hafif ve bu modeli esporcular için daha avantajlı kılıyor.
- Ergonomik yapısı gerçekten başarılı. Belli değişiklikler güzel etki etmiş.
- İsteğe bağlı olarak ekstra tutma bantlarının kullanılabiliyor olması ve bunun kutudan çıkması güzel.
Eksileri
- Alt kısımda yer alan DPI ve güç butonunun ayrı ayrı olmasını isterdim. Evet ağırlığı düşürmek adına böyle bir tercih yapılmış ama yine de işlevsellik açısından daha iyi bir tercih olabilirdi.
Evet artık tasarımı tamamladık diye düşünüyorum. Tabii ki tasarım konusunda ek sorularınız olabilir. O zaman sizi hemen yorumlara alalım. Sorular yoksa, hep beraber teknik özellikler kısmına geçiyoruz.
Razer DeathAdder V3 Pro Teknik Özellikleri Nasıl?
Nelere Dikkat Etmeli?
- Espor odaklı bir mouse modeli.
- Yüksek sensör hızları ve çok iyi tepki süreleri arıyoruz.
- Kablosuz bir model ve şarj süresi ile pil dayanma süresi de bizim için önemli.
Bu kriterler üzerinden mouse için bir inceleme yapacağız. Daha önce Viper V2 Pro modelini de incelemiştik. Viper V2 Pro modeli de teknik özellikler açısından iddialı modellerden birisiydi.
Açıkçası Razer DeathAdder V3 Pro modeli de benzer teknik özelliklerle geliyor. Yine çok iddialı bir mouse ile karşı karşıyayız. Teknik özellikler açısından oyuncuların tüm isteklerini karşılıyor diyebilirim.
DeathAdder V3 Pro modelinde de Pixart ile yapılan çalışma sonrasında geliştirilmiş Razer Focus Pro 30K Optik sensör bulunuyor. Piyasanın en iyi optik sensörlerinden biri olarak gösterilen sensör, en hassas ve hızlı sensörler arasında diyebiliriz.
Öyle ki sensör 30.000 DPI değerine sahip. Zaten DPI, piyasadaki benzer birçok modelden daha iyi derecede. Bunun dışında 750 IPS hız ve 70G hızlanma gibi yine en az DPI değeri kadar iddialı özellikler var. Razer’in paylaştığı değerlere göre çözünürlük doğruluk derecesi de %99,8 seviyelerine kadar çıkıyor.
Sensörde yer alan bu özellikler, V3 Pro modelini rakiplerinden bir tık daha öteye taşımış oluyor. Ama artılar bununla da sınırlı değil. Özel sensörde dikkat çeken farklı artılar da var.
Bunlardan ilki polling rate değeri için iyileştirme yapılabiliyor olması. Normalde mouse 1000Hz polling rate değeri ile karşımıza çıkıyor.
Fakat Hyperpolling isimli Wireless Dongle alarak bu değeri 4000Hz seviyesine kadar çıkarabiliyorsunuz. 4000 Hz gibi bir değere gerek var mı tartışılır ama böyle bir imkan sunuluyor olması da güzel. İlla ki bunu da tercih edecek olan oyuncular olacaktır.
Sensör için diğer özellikleri kısa başlıklar altında ele almak istiyorum.
Asimetrik Kesme ( Asymmetric Cut-Off): Oyuncular için artı olabilecek özelliklerden biri. Asimetrik kesme özelliği, oyun tarzına göre ayarlanan kalkış ve iniş mesafelerini ayrı ayrı ayarlamak için kullanılan özelliklerden biri. Rakip modellerden farklı olarak asimektrik kesme özelliği sadece mouse zeminden ayrılırken değil, aynı zamanda mouse yere indirilirken de devreye giriyor.
Akıllı Takip ( Smart Tracking): Focus Pro 30K sensör, farklı yüzeylerde tutarlı bir kalkış mesafesi sunarak, oyuncuların kontrolünü biraz daha arttırmış oluyor.
Hareket Eşleştirme ( Motion Sync): Fareden gelen sinyallerin daha iyi senkronize edilmesini sağlayan ve sensör doğruluğunu arttırmayı amaçlayan artı bir teknoloji daha.
Razer DeathAdder V3 Pro serisinde kullanılan sensörlerin özellikleri bu şekilde. Buraya kadar olan kısımda, mouse teknik özellikler için kriterlerimizin bir kısmını da karşılamış oldu. Ama tabii ki iş sadece optik sensör ile bitmiyor. Hadi devam edelim.
Kullanılan Anahtarlar Nasıl?
DeathAdder V3 Pro modelinde de Razer yine kendi anahtarlarını kullanmış. Razer Gen-3 anahtarlarının kullanıldığı model, eski nesillere göre çok daha iyi seviyeye taşınmış diyebiliriz.
0.2 ms yanıt süresi olan anahtarlar, Gen-3 nesline geçmesiyle beraber dayanıklılık konusunda da daha iyi çözümler sunuyor. Bir önceki nesilde 70 milyon tıklama ömrü sunuluyordu. Bu seride yer alan Gen-3 anahtarlarında ise 90 milyon tıklama ömrü sunuluyor.
Ayrıca anahtarlar tok bir ses veriyor. Oyuncular bu tok sesi sevebilir. Belki ses ortamdaki diğer kişileri biraz rahatsız edebilir ama oyuncuların bundan keyif alacağını düşünüyorum.
Pil ve Bağlantı Durumu
DeathAdder V3 Pro oyuncu mouse için bağlantı seçenekleri ve pil konusunda deneyimlerimizden de söz edelim. Bir kere mouse, çok iddialı bir şarj süresi ile geliyor.
Uzun kullanım testleri yapmadık ama Razer tarafından verilen değerlere göre 90 saate varan bir pil ömrü var. Nasıl kullanım yaptığınıza bağlı olarak bu süre değişiyor ama 90 saatlik pil dayanma süreleri de gerçektenn iddialı değerler.
Mouse şarj konusunda da hızlı. USB Type C üzerinden şarj sunuluyor ve çok kısa süreler içerisinde pilin dolduğunu görüyorsunuz.
Bağlantı kısmına geçtiğimiz zaman da güzel bir artı var. Kutunun içerisinden bir dongle çıkıyor. Siz standart dongle’ı bilgisayarınıza değil de bu cihaza takıyorsunuz. İşte o dongle kablo ile bilgisayara takılıyor. Diyelim ki oyun sırasında şarj bitti. Bu durumda dongleda yer alan kabloyu direkt olarak farenize takıp, kablolu kulllanıma devam edebiliyorsunuz.
Bu sayede hem mouse şarj olmuş oluyor hem de siz mouse kullanımına devam etme şansını elde etmiş oluyorsunuz. Artı özelliklerden biri daha diyebiliriz.
Yazılım Desteği Konusunda Durum Ne?
Oyuncu mouse, Razer Synapse yazılımıyla beraber kullanılabiliyor. Basit bir arayüze sahip olan yazılımı kurduğunuz zaman direkt olarak cihazınız gözüküyor. Burada cihazının pil durumunu da görebiliyorsunuz.
Yazılım üzerinden buton atamaları, hassaslık ayarları, Polling Rate ayarı, akıllı takip ayarları, güç modu ayarları ve profil ayarları yapılabiliyor. Yani ihtiyacınız olan her düzenlemeyi Razer Synapse yazılımı üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün.
Teknik Özellikler Hızlı Özet
- Form Faktörü: Sağ el için
- Bağlantı: Razer HiperSpeed Wireless veya kablolu
- Sensörü: Razer Focus Pro 30K optik sensör
- Hassasiyet: 30.000 DPI
- Hızlı DPI Geçişi: 5 farklı DPI seviyesi
- Maksimum Hız: 750 IPS
- Maksimum Hızlanma: 70G
- Programlanabilir Tuş Sayısı: 5
- Anahtarlar: Razer Gen-3
- Anahtar Dayanıklılık: 90 milyon tıklama
- Pil: 90 saate kadar pil ömrü
- Yerleşik Bellek Profil Sayısı: 1
- Fare Ayakları: %100 PTFE
- Kablo: Speedflex Tip A-Tip C
- Fiyat: 2.900 TL ile 3.000 TL civarları
Son Sözler ve Değerlendirme
Değerlendirmeyi yaparken, bir masaya fiyatı bir diğer masaya ise teknik özellikleri koymak gerekiyor. Evet sektörde genel bir fiyat artışı var. Ne yazık ki birçok modelin fiyatı aldı başını gitti. Ama benzer modellerle beraber bu fiyat bandında bir karşılaştırma yapmak istersek, tercih edilebilecek bir mouse diyebiliriz.
Tasarımı çok abartılı, göz alıcı değil. Buna karşın ergonomik yapısı güzel ve sensörü çok iddialı. Ah keşke fiyatı da biraz daha düşük olsa, oyuncuların sık tercih edeceği bir model olarak karşımıza çıkardı.
Artıları | Eksileri |
---|---|
Ergonomik bir yapısı var ve çok hafif. | Dongle için mouse üzerinde bir yer bırakılmamış. |
Sensörü gayet başarılı. | DPI tuşu ve güç düğmesi aynı buton. En azından güç tuşu ayrılabilirdi. |
Gen-3 nesil anahtar kullanılmış. Daha uzun kullanım ömrü sunacaktır. | |
Şarj süresi 90 saate kadar varıyor. | |
Kutudan ekstra tutucular çıkıyor. |
Merak Edebileceğiniz Sorular
Mouse Üzerinde Yerleşik Bellek Bulunuyor mu?
- 1 yerleşik profil özelliği var.
Form Faktörü Dediğimiz Şey Ne?
- Bu mouse için hangi el ile kullanımın uygun olduğunu gösteriyor. DeathAdder V3 Pro için Sağ el kullanımı uygun.
Mouse Nasıl Açılır Kapatılır?
- Altta yer alan tuşa 3 saniye basılı tutarak farenizi kapatıp açabiliyorsunuz. Bu tuş aynı zamanda DPI derecelerini de ayarlıyor.