Cuma, Nisan 26, 2024

Tek Başına Hız Canavarı: ZyXel Armor Z1 İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu hafta ofisimize konuk olan adeta hız canavarı olarak nitelendirdiğimiz ZyXel Armor Z1 router modelini inceledik. Piyasa satış fiyatı biraz tuzlu olmasına karşın, sunmuş olduğu teknik özellikler ve heybetli yapısı ile aklımızı başımızdan aldı diyebilirim.

“Tasarımdan Başlayalım”

ZyXel Armor Z1 router kullanıcılara tasarım açısından mükemmel bir görünüm sunuyor. Cihazı ilk elime aldığımda siyah ve sarı alaşım dikkatimi çekmişti. Hemen alt panelde ise modemin rahat nefes alabilmesi için aralıklı hava delikleri bırakılmıştı.

Şuanda piyasada 999 TL gibi ciddi bir rakamdan satılan cihaz, online oyuncular ve YouTuber’lar için biçilmiş kaftan. Biliyorsunuz, ülkemizde internet sorunu olmayan ev veya iş yeri hemen hemen yok gibi. Zaten internet alt yapılarımız ile bir yandan boğuşurken, bir de modemlerimizin sıkıntı çıkartması hızları daha da düşürerek bizi bezdirebiliyor. O yüzden hem 4K video hem de internet ile uzun süre vakit geçiren kullanıcılar için ideal diyebilirim.

armor-z1

ZyXel Armor Z1 Neler Sunuyor ?

Şimdi böyle bir ürünü satın almadan önce teknik özelliklerine yakından bakmamız şart. Nede olsa bizim isteklerimizi karşılaması için böyle bir router tercih edeceğiz. O yüzden teknik özellikler tarafı çok önemli. Zaten yukarıda Armor Z1‘in kullanım alanlarından sizlere ufakça bahsetmiştim.

Firmanın tepe modeli olan Armor Z1, mat yüzeyi ve dev dört adet alıcı anteni ile kutusundan çıkıyor. Bu antenler ile birlikte her alandan güçlü sinyaller alabilmeyi hedeflediğimiz gibi, antenleri istediğiniz gibi söküp takabilmeniz mümkün.

Heybetli yapısı ile birlikte her ne kadar çekici olsa da, bilgisayarımızın veya monitörümüzün yanına bu routeri koyabilmek pek mümkün olmayabiliyor. Çünkü uzun anten yapısı ve geniş gövdesi masada epey yer kaplayacaktır. O yüzden ayrı bir yerde tutmak daha mantıklı gelebilir.

zyxel-armor-z1-router-006
Performans

ZyXel Armor Z1‘in arka panelinde 4 adet Gigabit Ethernet girişi, 1 adet WAN ve 1 adet güç girişi bulunuyor. Hemen yan tarafta ise açılabilir kapak sayesinde 2 adet USB port bizi karşılıyor. Bu portların standartları ise 3.0 olarak belirlenmiş. Bu portlara isterseniz yazıcı, isterseniz disk, isterseniz de ağa dahil edebileceğiniz bir başka router koyabiliyorsunuz. Ek olarak telefonunuzu veya diğer USB’den şarj olabilen cihazlarınızı şarj edebilmeniz mümkün.

İçerisinde üst düzey teknolojileri barındıran ZyXel Armor Z1, 1.4 GHz frekansa sahip çift çekirdekli işlemci ve 512 MB RAM desteği ile geliyor. Bu router’ı gördükten sonra “hocam benim PC’de bile o kadar fazla RAM yok” yorumlarınızı duyar gibiyiz. Bunlarla birlikte 2350 Mbps‘e kadar kablosuz hıza ulaşabiliyor. Fakat burada şöyle önemli bir detay eklemek istiyorum; Diyelim ki evde kullandığınız internetiniz 16 Mbps hıza sahip. Armor Z1‘i aldıktan sonra “ya benim internet neden hızlanmadı” gibi yorumlar yapabilirsiniz. Fakat bu modem internet hızınızı olduğundan daha üst seviyeye çıkartmaz, kaç Mbps destekliyorsa hattınız o hızı sonuna kadar alabilmenize yardımcı olur.

2.4 GHz frekansında çalışan Armor Z1 kablo ile 600 Mbps’e kadar hızlara çıkabiliyor. 802.11 ac teknolojisi ile gelen router, online oyunlarda imdadımıza yetişiyor. Genellikle LoL, Dota ve WoW gibi oyunlarda ping sorunundan bizleri kurtarıyor.

zyxel-armor-z1-router
“Bir de StreamBoost Var”

ZyXel Armor Z1 router içerisinde StreamBoost adı verilen teknoloji ile birlikte geliyor. Bu teknoloji bizlere ağ trafiğinde çeşitli ölçeklendirmeler yapmamıza izin veriyor. Yani mevcut olan bant genişliklerimizi daha akıllı kullanabilme fırsatı sunuyor diyebilirim.

Ek olarak Beamforming özelliğinden de bahsetmem gerekiyor. Armor Z1‘de bulunan bu özellik sayesinde cihaz sinyali bağlı olan cihazlara yönleniyor. Yani farklı alanlardaki sinyal dağılımlarına uğramadan, siz uzakta olsanız bile direkt modeme bağlanarak maksimum internet erişime sahip oluyorsunuz.

zyxel-armor-z1-router-003
“DDoS Korumalı”

Armor Z1 öylesine sağlam üretilmiş ki, ekstra güvenlik uygulamaları ile kullanıcıların imdadına yetişiyor. Biliyorsunuz, dünyanın en çok çekindiği ve web sitelerinin azılı belası olan DDoS saldırıları çeşitli yerlerden zombi bilgisayarlar aracılığı ile gönderilebiliyor. Armor Z1 ise burada devreye girerek DDoS saldırılarını engelliyor. Fakat kaç gigabit engelleme desteği olduğunu şuan için bilemiyoruz.

Son olarak cihazı satın aldığınızda kolay kurulum ile nereden baksanız yarım saat gibi kısa bir sürede çalıştırabilmeniz mümkün. One Connect adı verilen uygulamayı da telefonunuza indirerek modeminizin arayüzüne kolayca erişim sağlayabiliyorsunuz.

zyxel-armor-z1-router-002
Kutu İçeriği

❱ 1 Adet Armor Z1 Router

❱ 1 adet güç kablosu

❱ Kullanım Klavuzu

❱ 1 adet LAN kablosu

zyxel-armor-z1-router-004

 

zyxel-armor-z1-router-005

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. ZyXel firmasını ben 3 yıldır kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım bu modemi gördüm tesadüf googledan yeni çıkarttılar sanırım baya sağlam bir şeymiş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler