Perşembe, Mart 28, 2024

TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ

Paylaş

silkroad gaminggentr
Hazır TDK Türkçeye uygun yeni anlatımlarını açıklamışken, biz de teknik terimleri içeren bir içerik hazırlamaya karar verdik.
 
Teknoloji ve gelecek hakkında konuşurken kullanılan, teknik terim içeren çok sayıda jargon var.
Ancak araştırmalar, çoğu insanın bu terimlerin gerçekte ne anlama geldiğini bilmediğini gösteriyor.
 
Araştırmada katılımcıların dörtte birinden azı ‘Bir Şeylerin İnternetini’ açıklayabileceklerini söylüyor; yalnızca% 7.5’i ‘Büyük Veri’ ile ne kastedildiğini anlıyor. Bu sorunu gidermeye yardımcı olması için, teknik terimleri anlatan bir rehber hazırladık… 
 
20170930 151139 20170930152712137
 
Bir Şeylerin İnterneti 

 
Birçok farklı eşyanın ve nesnelerin internet üzerinden birbirine nasıl bağlanılacağını açıklar. Örneğin, arabanızla evinize dönerken arabanız  evinizle iletişim kurup, ısınmak veya bir fincan çayın hazır olmasını sağlamak için interneti kullanabilir!
 
Büyük veri
 
İnternette dolaşan toplu veriler. İnternet sayesinde, bu veriyi toplamak ve analiz etmek, altta yatan kalıpları ve eğilimleri ortaya çıkarmak ve bunlara dayalı olarak gelecek için öngörülerde bulunmak mümkün olmuştur.
Örneğin; Haiti depreminden sonra, Twitter’daki veriler kullanılarak Kolera’nın yayılmasını izlemek için kullanıldı. Bunun dışında potansiyel suçla ilgili sıcak noktalar hakkında tahmin yapmak ve şaşırtıcı başka birçok alanda kullanılmaya devam ediliyor.
 
Akıllı şehir
 
Altyapıya, binaya ve hatta dijital olarak birbirleriyle iletişim kuracak insanlara sahip bir şehir. Bu, hayatımızı kolaylaştıracak şekilde adapte olmasına ve tepki vermesine olanak tanır – trafik sıkışıklığını önlemek için zamanlarını ayarlayan trafik ışıkları ve daha fazla kişi platformlarda bir araya geldiğinde daha sık çalışan trenler.
 
Yapay zeka
 
Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Bir yapay zeka, dar anlamda istihbarat – Satranç veya Go gibi oyunları oynamayı öğrenebilir ve böylece bir insanı yenebilirler. Makineler, insanlarla arkadaş gibi etkileşime girebilir. İlerleyen yıllarda bizden çok daha zeki hale gelip insan ırkını ortadan bile kaldırabilirler.
 
Dijital Fabrika
 
Üretim sürecini yönetmek için teknoloji ve internet kullanımı. Hammadde, nakliye araçları, fabrika makineleri, insan çalışanları ve tedarikçiler gibi tüm fabrika varlıkları dijital verilere dönüştürülür ve bu sayede neye ihtiyaç duyulduğunu ve verimliliği nerede ve ne zaman artıracağımızı belirler.
 
Öngörücü bakım
 
Makine parçalarının durumunu gerçek zamanlı olarak izlemek için internet üzerinden bağlanan sensörleri kullanma. Parçalardan (örneğin, bir trendeki frenler) belirli bir noktaya geldiğinde, tamamen başarısız olmadan önce en uygun zamanda değiştirilebilirler. Bu sensörleri bağlayarak, makinelerin tüm ağları izlenebilir; bu, makinelerin (örneğin bir tren filosu) asla bozulmayacağı anlamına gelir.
 

TDK’nın Yeni Kelimeleri

Hyperloop – Hız kovanı
SMS – Kısa bilgi veya kısa haber
Petrol – Yer yağı
Navigasyon – Yolbul
Aspiratör- Emmeç
Çip – Yonga
Zapping – Geçgeç
Ultrason- Yansılanım
CD – Yoğun disk

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler