Salı, Nisan 23, 2024

Trump Yönetimi, Çinli Üretici SMIC’i Kara Listeye Ekliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Reuters’ın yaptığı bildiriye göre, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan SMIC, Savunma Bakanlığı’nın Çin ordusu tarafından sahip olunan veya Çin ordusu tarafından kontrol edildiğini belirlemeyi planladığı birkaç şirket arasında yer alıyor. Bu ayın başlarında, Başkan Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri yatırımcılarının savunma kara listesindeki şirketlerden menkul kıymetler satın almasını engelleyecek olan 11 Ocak’ta yürürlüğe girecek bir idari emir imzaladı.

Reuters’a yaptığı açıklamada SMIC, “ABD hükümeti ile yapıcı ve açık bir şekilde ilişki kurmaya” devam ettiğini ve “Çin ordusuyla hiçbir ilişkisi olmadığını ve askeri son kullanıcılar veya son kullanımlar için üretim yapmadığını” söyledi.

Pazar araştırma şirketi TrendForce, Çin’deki en büyük yarı iletken üreticisi olan SMIC, dünya çapındaki dökümhane pazarının yaklaşık% 4’üne sahip olduğunu tahmin ediyor. Amerika Birleşik Devletleri müşterileri arasında Qualcomm, Broadcom ve Texas Instruments bulunmakta.

Kara listede hali hazırda 31 şirket var

Şu anda savunma kara listesinde 31 şirket var. Reuters’e göre SMIC, Savunma Bakanlığı’nın eklemeyi planladığı dört yeni şirketten biri. Diğerleri ise China Construction Technology, China International Engineering Consulting Corp ve China National Offshore Oil Corp (CNOOC).

Şirket, Mayıs 2019’da NYSE’den çıktı, ancak kararın ABD-Çin ticaret savaşı veya ABD hükümetinin Huawei ve diğer Çin teknoloji şirketlerini kara listeye alması değil, sınırlı ticaret hacmi ve yüksek idari maliyetlerden kaynaklandığını söyledi.

Şirketin zaten alışveriş yasağı var

SMIC, Amerikan tedarikçilerinden önemli ekipman satın almalarını engelleyen ihracat kısıtlamalarından zaten etkilenmiş durumda. Ekim ayının başında hissedarlara ABD Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından belirlenen ihracat kısıtlamalarının üretimi üzerinde “maddi olumsuz etkileri” olabileceğini söyledi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler