Perşembe, Nisan 25, 2024

Türk Yapımı 290 Kişilik Metrobüsler İstanbul’a Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en uzun ve en fazla yolcu taşıyabilme kapasitesine sahip Türk yapımı yeni metrobüslerimiz Bursa’da Akia firması tarafından üretildiğini sizlerle paylaşmıştık. Malum Bursa’dan kat kat daha fazla olan İstanbul trafiği için çözüm arayışları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bursa’daki Akia firmasından 3 kabinli yerli metrobüs siparişi verdi.

İlk Talep İki Yıl Önce Gelmiş

Yerli metrobüsümüz için İBB tarafından ilk talep aslında iki yıl önce gelmiş. Ardından firma metrobüsün tasarımına ve üretimine başlamış. Toplamda 25 metre uzunluğa sahip ve bir seferde 290 kişi taşıyabilen üç körüklü metrobüsün testleri ve homologasyon (onay) işlemleri tamamlandıktan sonra İstanbul’a doğru yola çıkacak.

İstanbul’da özellikle iş çıkışı ve sabah mesai saatlerinde çok fazla yoğunluk yaşandığı için, özellikle bu saatlere koyulması bekleniyor. Şuanda İstanbul metrobüs hattında 480 araç görev yaptığı gibi, günde ortalama 750 bin yolcu taşınıyor. Her çalışan metrobüs 190 kişilik kapasiteye sahip. Ancak anadolu yakasından avrupa yakasına geçişlerde metrobüs azlığı sıkıntısı da çekiliyor. Eğer araç kapasitesi 290 yolcuya çıkartılırsa, mevcut taşıma kapasitesi %40 civarında kolaylaşacağı konusunda açıklamalar yapıldı.

yerli-metrobus-akia-4
Dizel, Elektrikli ve Hibrit Modelleri Mevcut

Akia firmasının Genel Müdürü olan Remzi Baka ise metrobüsler hakkında şu açıklamayı yaptı: “Yıl sonunda yerli metrobüslerimiz İstanbul metrobüs hattında hizmete girecek. Araçlarımız şuanda hibrit, dizel ve elektrikli olarak üç farklı modelde geliştirildi. Aktif kullanılan şu andaki metrobüsümüz dizel Euro 6 kullanıyor. Avrupa standartlarına uygun olarak geliştirdiğimiz yerli metrobüsümüzün hibrit ve elektrikli modelleri de ilerleyen zamanlarda belediyelerin taleplerine göre üretilebilir. Bu araçlarımızı yurtdışına pazarlamak için uygun olarak geliştirdik.” açıklamalarını yaptı.

Yerli metrobüsümüz Akia‘nın yayınlanan videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz;

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler