Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye, İlk Kez ‘Afet Erken Uyarı Sistemi’ Teknolojisini Kullandı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum, geride bıraktığımız günlerde Karadeniz bölgesini etkisi altına alan sel felaketleri ile ilgili bazı demeçler verdi. Bakan Kurum verdiği demeçte “afet erken uyarı sisteminin” ilk kez kullanıldığını ve bu sayede can kayıplarının engellediğini dile getirdi.

Ülke olarak oldukça zorlu bir kış dönemini geride bırakmayı başardık fakat yaz döneminde de çeşitli felaketler ile boğuşmaya devam ediyoruz. Biraz komik olsa Haziran ayını geride bırakmamıza rağmen ülkemizin dört bir yanında çok sert fırtınalar yaşanmaya devam ediyor.

Yalnızca bu da değil, Karadeniz Bölgesi tamamen sel felaketine mahkum olmuş durumda ki özellike Kastamonu ilimiz, yağışların en sert yaşandığı illerden bir tanesi olarak ülke kayıtlarına geçti.

apple emergency alert
Türkiye, İlk Kez 'Afet Erken Uyarı Sistemi' Teknolojisini Kullandı! 3

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise Kastamonu’yu ziyaret eden isimler arasında yer alıyordu. Yaşanılan durumlarla ilgili demeçler veren Bakan, vatandaşların yaşadığı bu durumu ucuz atlattığını dile getirirken; Afet erken uyarı sisteminin ilk kez ülkemizde yaşanılan bir felakette devreye girdiğini, bu sayede can kayıplarının önüne geçildiğini belirtti.

Meteorolojiden aldığımız bilgileri AFAD’a ulaştırarak vatandaşlarımızı selden etkilenecek alanlardan uzaklaştırdık. Böylece yaşanması muhtemel can kayıplarının önüne geçmiş olduk. Vatandaşlarımızın cep telefonlarına uyarılar anlık olarak düştü. Vatandaşlarımız da buna göre önlemlerini aldılar.” 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

Türkiye, ilk kez 7 ilinde aktif olarak “afet erken uyarı sistemi” kullandı!

kastamonu sel
Kastamonu’dan paylaşılan gerçek görüntü

“Aşırı yağışlardan etkilenebilecek 7 ildeki vatandaşlarımıza dikkatli olmaları, güvenli alanlara intikal etmeleri ve dere kenarlarından uzaklaşmaları konusunda turuncu tehlike bildirimi için SMS atıldı, kırmızı tehlike bildirimi için hücresel bilgi mesajlarımızı vatandaşlarımıza gönderdik. Meteo Uyarı Turuncu uyarıları kapsamında; 25 Haziran’da Bartın, Kastamonu ve Zonguldak illerine SMS bildirimi yapıldı.

Meteo Uyarı Kırmızı uyarıları kapsamında; 26 Haziran’da Kastamonu, Bartın, Karabük ve Zonguldak illeri ile Sinop-Merkez, Erfelek, Ayancık, Türkeli ve Boyabat, Düzce-Yığılca ve Çankırı-Ilgaz ilçelerine mesajlarımızı ilettik. 27 Haziran’da ise Kastamonu-İnebolu, Çatalzeytin, Abana, Küre ve Bozkurt, Bartın-Merkez, Sinop-Ayancık ilçelerine bildirimlerimizi yaptık.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler