Cuma, Nisan 19, 2024

Windows 11 Yerine Windows 10’u Tercih Etmek İçin Birkaç Neden

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknoloji dünyasında donanımlar gibi yazılımlar da sürekli gelişimlerini sürdürüyor. Her yeni gelişme, yeni birçok teknolojiyi bizlere sunarken çoğu zaman bazı yenilikler, beklenen etkiyi çok da fazla göstermeyebiliyor. Bu yazımızda çıkışı ile bekleneni veremeyen Windows 11 yerine neden Windows 10’u tercih etmeniz gerektiğine değiniyoruz.

Microsoft yeni yıla yepyeni bir işletim sistemi ile giriş yaptı. Windows 10, son Windows sürümü olacak ve sürekli güncellenecek fikrine son veren Microsoft, bugün bizlere yeni tasarımı ile dikkat çeken Windows 11 sürümünü sundu. Aslında evet, yeni Windows 11 çok çekici görünüyor ve elbette denemekten zarar gelmeyecek kadar davetkâr. Ancak Windows 10’a kıyasla Windows 11’e geçmek için çok ciddi bir nedenimiz var mı? Cevabınız ne olursa olsun bizim geçmemeniz için bazı nedenlerimiz var.

– Windows 11’e göre Windows 10 daha uyumlu bir sistemdir

Belki de Windows 11’e yükseltmeyi çok istediniz ancak yapamadınız. Elinizin yükle butonuna gitmesini engelleyen tek şey duygularınız değil belki de donanımlarınızdır. Evet, Windows 11 yükseltme konusunda şimdiye kadar gördüğümüz en çetin ceviz işletim sistemi.

En önemli zorluk, 8. nesil bir Intel işlemci ya da Zen 2 mimarili bir AMD işlemci zorunluluğu. Bunun yanında TPM 2.0 adı verilen bir modül de bu yüklemeyi zora sokan nedenlerden biri. PC sisteminiz yeni olabilir ya da güncel bir bilgisayar olabilir ancak unutmayın ki birçok insanın sisteminde hala daha eski nesil donanımlar mevcut. Dolayısıyla bu insanlar için tek seçenek yeni bir PC.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 1

Ancak bunda zorunlu değilsiniz çünkü Windows 10’un bu tarz zorunlulukları yok. Çok daha eski sistemlere rahatlıkla girebilen bir işletim sistemi olan Windows 10, bir zamanlar Microsoft tarafından yükseltin diye kapıya FBI bile yollanan bir işletim sistemiydi. Dolayısı ile uyumluluk Windows 10 için çok daha geniş.

– Daha fazla hata ve bug için Windows 11

Windows 11 henüz bir yılını doldurmadı. Büyük düzeltmeler içeren büyük güncelleme paketine kavuşmadı. Dolayısı ile bir çocuk gibi birçok şeyi hata yaparak öğreniyor. Özellikle donanım ve yazılım uyumluluğu tarafında birçok soruna sahip olan Windows 11, her yeni hatasını yeni güncellemeler ile düzeltmeye uğraşıyor.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 3

Windows 10 sürümü de ilk yayınlandığında bu şekildeydi ancak aradan geçen yıllar sonunda Microsoft, Windows 10’u neredeyse sorunsuz hale getirmeyi başardı. Öyle ki bazı yeni güncellemelerle güzel çalışan şeyleri bozdukları bile oldu. Dolayısı ile bizde hataya yer yok diyorsanız Windows 10 sürümü sizin için kurşun geçirmez bir PC deneyimi sunar.

– Android desteği hâlâ hazır değil

Windows 11 tanıtılırken Android tabanlı uygulama desteği ile dikkatleri üzerine çekmişti. Doğrudan mağazadan ya da harici olarak yüklenecek uygulamaları herhangi bir emülatör olmadan çalıştıracağı belirtilen Windows 11, ne yazık ki hala daha bu özelliğe kavuşamadı.Esasen bu özelliği kullanabilmek mümkün ancak bunu yapabilmek için geliştiricilere sunulan ön izleme yapılarından birini kurmak gerekiyor ki bu yapılar daha fazla hatayı bünyelerinde barındırıyor.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 4

Peki bu özellik Windows 11’e gelmeyecek mi? Elbette gelecek ancak bunun için bir süre daha beklemek gerekecek. Dolayısı ile Windows üzerinde Android uygulamalarını çalıştırmak için yine emülatör kullanmanız gerekecek ki Windows 10, bunu yapabiliyor.

– Windows 11 aslında Windows 10 gibi

Windows 11, esasen Windows 10 için gelecek olan ve Sun Valley adını taşıyan bir arayüz güncellemesiydi. Fakat Microsoft bu güncellemeyi farklı bir hale getirerek yeni bir işletim sistemi olarak sunmaya karar verdi ve işte karşımızda Windows 11.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 6

Farklı bir deyişle Windows 11, kılık değiştirmiş bir Windows 10 işletim sistemidir. Birkaç özellik dışında Windows 11 üzerinde gördüğümüz ne varsa farklı bir sürümünü Windows 10 üzerinde bulabilirsiniz. Sadece Android uygulama desteği Windows 10’nda mevcut değil ancak bu, yükseltme için tek başına bir neden olabilir mi?

– Windows 11 oyun özellikleri aslında Windows 10’da çalışıyor

Microsoft, gelişen ve büyüyen PC oyuncularını tam kalbinden vurarak yeni işletim sistemi Windows 11 içerisinde gelişmiş oyun özellikleri sunacağını açıklamıştı. Bunlardan en dikkat çekenleri AutoHDR, DirectStorage ve Xbox uygulama entegrasyonuydu.Esasen ilk duyurular ve yayınlanan sürümlerde bu özellikler sadece Windows 11 için sunuldu ancak Microsoft çok kısa sürede bu tutumundan vazgeçti ve bu özellikleri Windows 10 için de kullanıma sundu.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 2

Öte yandan FPS tarafında Microsoft, oyun odaklı çalışma mantığı ile oyunlarıın daha yüksek FPS sunabileceğine değinmişti. Pratikte ise durum ne yazık ki pek böyle değil. Neredeyse tüm oyunlarda FPS değerleri birebir aynı.

– Windows 10 2025 yılına kadar güncelleme almaya devam edecek

Windows 10, piyasaya sürülürken ömür boyu güncelleme garantisi ile çıkış yapmıştı. Elbette bugün durum böyle değil çünkü yeni bir işletim sistemimiz var. Fakat Microsoft, sözünü unutmuyor ve değiştirerek Windows 10’u 2025 yılına kadar güncel tutmaya söz veriyor.

Dolayısı ile güncel güvenlik sizin için problemse bunu birkaç yıl daha düşünmenize gerek yok. Windows 1o biraz daha güncel kalacak.

Windows 11 kötü değil ancak hâlâ zamana ihtiyacı var

Windows 95 döneminden beri her Windows sürümü, tüketiciler için büyük heyecanlar uyandırmıştır. Windows XP, Windows 7 gibi efsaneler bu heyecanlardan beslenmiş ve bugünlerde bile isimleri hala anılır durumdadır.

Elbette Vista, Windows 8 gibi bazı sürümler, tarihin tozlu raflarında en kötüleri olarak anılabilirler ancak Windows 11, temiz ve yeni bir işletim sistemi başlangıcı olarak bizlerle kalmaya devam edecek. Windows 11, kötü bir işletim sistemi değil aksine modern bir arayüz ile uzun zamandır beklenen ferah değişikliği bizlere güzel bir şekilde getiriyor.

windows 11 yerine windows 10 a gecmek icin nedenler 5

Burada önemli olan nokta, işletim sisteminin henüz tam olarak pişmemiş olması. Evet, şu an kullanıma uygun durumda ancak çok daha iyi hale gelebilmesi için önünde uzun bir zaman dilimi var. Dolayısı ile Windows 11 için aşırı heyecanınız varsa, bu heyecanı dizginleyip bir süre daha Windows 10 sürümünde kalmanızı tavsiye ederiz. İnanın pek bir şey kaybetmeyeceksiniz.

Peki mâlum soruları sorarak yazıyı noktalayalım: Windows 11’i beğendiniz mi ve sizler için unutulmaz işletim sistemi hangisiydi? Yorumlarda belirterek görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. zamanında xp efsanesiyle yıllar geçirdik sonra win 7 geldi onla da yıllarmız geçti sorakiler o kadar iz bırakmadı ama win 11in tipi güzel tabi bi windows 10 değil hala

  2. bence windows 11 daha güzel ama hala android desteği hazır değil yani windows 11 i windows 10 gibi düzeltirlerse windows 11 artık hazır olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler