Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Xiaomi Kendi İşlemcilerini Üretecek, Bu Xiaomi’nin Sonunu Getirebilir

Paylaş

silkroad gaminggentr

Huawei ABD tarafından bozguna uğratıldıktan sonra mobil işlemci üreten şirketlerden en önemlilerinden birisi neredeyse piyasadan silindi. Küllerinden yeniden doğmak isteyen Huawei, şimdilik bunu başaracak gibi gözüküyor. Bununla birlikte günümüzde Qualcomm, Samsung ve MediaTek tarafından domine edilen yarı iletken piyasasına Xiaomi’de dahil olmak istiyor.

MediaTek CEO’su Rick Tsai, ARM’ın yarı iletken geliştirme konusunda Xiaomi ile iş birliği halinde olduğunu birinci ağızdan doğruladı. Daha önce bu konuda Oppo ile işbirliği halinde olan ARM, yaşanan bazı zorluklar sebebiyle bu projeden vaz geçti. Oppo’nun Avrupa pazarındaki gücünü yitirmesi bunun en büyük sebeplerinden birisiydi.

Sıfırdan İşlemci Üretmek Xiaomi’yi ZorlayabilirARM Processor jpg

Günümüzde pek çok telefon üreticisi hali hazırda işlemcilerini yarı iletken üreticilerine ürettiriyor. Buna Apple’ın A serisi işlemcilerini TSMC’ye ürettirmesi ve Google’ın Tensor işlemcilerini Samsung’a ürettirmesi örnek gösterilebilir.

Konuyla ilgili olarak uzmanlar sıfırdan yarı iletken üretmenin zorluğundan bahsederken, bunun bir süreç olacağını ve hemen sonuç vermeyeceğini belirtiyor.

Xiaomi yarı iletken üretmeyi başarabilirse eğer ürettiği bu yarı iletkenleri başlangıçta muhtemelen kendi giriş seviyesi cihazlarında kullanacaktır. Bu Xiaomi’nin dışa bağımlılığını da önemli ölçüde azaltacaktır. Zira firmanın en iddialı olduğu alan uygun fiyatlı telefon pazarı. Amiral gemisi olarak adlandırdığımız sınıfta kullanıcılar genellikle iPhone modellerini ya da Galaxy S serisinden telefonları tercih ediyor. Ve hali hazırda bu cihazların kullanıcıları yeni bir cihaz alacakları zaman, başka bir markaya yönelmeyerek aynı markadan ürün satın almaya devam ediyor.

Kısaca Xiaomi başarılı bir şekilde kendi işlemcilerini üretirse, uygun fiyatlı cihazlar arasında tamamen rakipsiz olabilir. Bu sayede akıllı telefon pazarında çok uygun fiyata performansı yüksek cihazlar görebiliriz.

Son olarak Xiaomi’nin başı bu konu yüzünden belaya girebilir. Nitekim geçmişte Huawei’nin başına gelenleri hepimiz oldukça iyi bir şekilde biliyoruz. Xiaomi en kritik teknolojilerini kendisi üretmeyi başarırsa eğer ABD’nin yaptırımlarına maruz kalarak çöküşe gidebilir.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler