Cuma, Mart 29, 2024

YouTube can sıkan reklam artışı ve Premium zımbırtısının önüne geçmeli

Paylaş

silkroad gaminggentr

Hani her zaman ne diyoruz? Spam yapan siteler, platformlar veya içeriklerden nefret ediyoruz değil mi? Peki ya YouTube şuanda ne yapıyor? reklamlarda son zamanlarda o kadar artış oldu ki, YouTube Premium almanız için resmen sizleri zorluyor. Hele ki uzun videolarda ara reklamlara denk geldiyseniz yandınız.

Premium almak istemeyenler zorlanıyor

YouTube Premium çıktığı ilk zamanlarda son kullanıcılar ne dedi? (yani bizler), “hee iyiymiş ya, YouTube Premium almama gerek kalmadı. Aynı reklamlar zaten geç geç deyip duruyoruz.” ile devam ederken, şimdi “bıktım bu reklamlardan, ne çok reklam çıkmaya başladı” parodilerine dönüştü dostlarım.

PC Hocası olarak biz içerik üretirken bile 10 dakikalık videoda tek reklam yerleştiriyoruz. Ancak görüyoruz ki bazı kanallar reklamın dibine dibine vuruyor. YouTube’un da bu durum işine geldiği için sizi “Premium’a geç kardeşim, kafan rahat etsin” mantığına zorluyor.

youtube premium

Önceden tek reklam çıkıyordu, şimdi o da yetmez oldu

Ne istiyorsun free kullanıcılardan YouTube dayı? Önümüzdeki hafta YouTube bizi etkinliğine davet etti. Bu soruyu gidip orada da soracağım. Tabii ki yine kurumsal bir ağız ile cevap verecekler ama bunun çözümü bu olmamalı.

Nasıl ki Instagram beğeni sayısını kaldırarak büyük tepkilere neden oldu ve ünlüler artık Instagram kullanmayacağını söyledi. Şimdi de YouTube bu şekilde reklam spamı yaparken insanları soğutmaya başladı. Eminim benim olduğu kadar, YouTube şuanda sizi de sinir ediyordur.

youtube reklam ornegi 002

(Örnek bir reklam – Yukarıda)

Bu reklamların geçiş yolu yok mu?

Adsense olarak yayınlanan reklamların geçiş yöntemi çok basit Adblock. Fakat o sürekli gördüğümüz Pop-up reklamlarının bir geçiş yöntemi yok mu? Hayır. Bir de 5 saniye izliyorsunuz, bu da yetmezmiş gibi, ikinci bir reklam daha geliyor.

Hayır, durun durun. O da yetmedi. Bir de artık geçilemeyen 10 saniyelik reklamlar da var değil mi? Gerçekten sıktı ama artık.

youtube premium 002

“Birilerinin arka plan videosunu oynatmak için 16.99 TL ödemem”

Açık konuşalım; YouTube Müzik veya YouTube Premium’un daha fazla kullanıcıya erişmesi için hazırlanmış bir büyüme kesiminin içindeyiz. YouTube Müzik’ten çok daha üstün olan Spotify Premium üyeliğim ilk 3 ay bedava ve sonrasında 17.99 TL ücret alıyor. Telefonumda daha az YouTube reklamı ve arka plan videosu oynatmak için 16.99 TL ödemem kimse kusura bakmasın.

Tamam Premium almak faydalı olabilir. İnternetsiz video da izleyebiliyorsunuz. Fakat bunun yöntemi insanları reklamlar ile boğup, “Premium’a geçin” baskısı yapmak olmamalı.

youtube reklam ornegi

(Farklı bir reklam örneği – Yukarıda)

Google’ın çabaları yeterli olur mu?

Bence kesinlikle hayır. Zorlama ile YouTube Premium satışı yapılması başarılı bir pazarlama stratejisi değildir. Büyük bir platform doğru. Şuanda hatta video platformları arasında tekel konumda. Google’da bunu bildiği için kullanmak istiyor.

Aynısını Chrome’da da yapmıştı

Hatırlayın, Google Chrome’u çıkarttığında da insanları kullandırtmak için benzer numaralar yapmıştı. Google tarayıcısını kullanmıyorsanız pat, yan tarafta bir bildirim; “Bugün Chrome’a geçin. Daha hızlı ve daha etkili. Wow” nasıl ama?

Chrome başarılı oldu mu? Evet oldu. Çünkü Chrome’da reklam yok. Fakat aynı şey reklamlar için geçerli değil. Güzel bir YouTube videosu izliyorsunuz, araya giren reklamlardan miğdeniz bulanıyor. Sizce bu ikisi aynı şey mi?

Google bence daha iyisini yapabilirsin. Reklamlar ile bizleri boğup, “YouTube Premium’a geç” mantığını biraz kenara bırakmalısın.

youtube premium 004

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

21 YORUMLAR

  1. Ben youtube reklamlarından kurtulmak için adblocker ultimate eklentisini firefoxa kurdum bu sayede tüm youtube reklamlarını da engelliyorum. Herkese adblocker ultimate eklentisini tavsiye ederim.

  2. İçerik üreticilerine destekten çekinmiyorum. Hatta gerçekten güzel içerik üreticisi olan insanların videolarında reklamları bazen atlamazdım bile. Ancak şu son zamanlarda o kadar boğdu ki chrome eklentisi Adblock for Youtube kullanıyorum. Hoş değil, özellikle içerik üreticileri için. Ancak gerçekten boğdu, sıktı. Maalesef tekel olmanın rahatlığı ile kullanıcılara terör estiriyorlar resmen

  3. Yıllardır opera tarayıcısı kullanıyorum sadece youtube değil çoğu reklam koyan yerlerde de sıfır sıkıntı tarayıcınızı değiştirin en mantıklısı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler