Perşembe, Nisan 25, 2024

2022’nin İlk Çeyrek Verilerine Göre En Çok Satan PC Markası Açıklandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayar pazarı her yıl açıklanan satış verilerine bir yenisi daha eklendi. IDC ( International Data Corporation), 2022’nin ilk çeyreğine ilişkin bazı veriler açıkladı. Bu verilerle beraber en çok satan PC markası da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Aslında marka sıralamasında geçen seneye göre çok bir değişiklik yok. Ama genel olarak pazarda bir düşüş durumunun söz konusu olduğunu da eklememiz lazım. Araştırma sonuçlarına baktığımız zaman bu durumu daha iyi anlamış olacaksınız.

En Çok Satan PC Markası Hangisi Oldu?

2022 yılının ilk çeyrek verilerine göre bu yıl pazarda bir düşüş başladı. Aslında pandemi, evden çalışma falan derken 2021 yılının aynı çeyreğinde satışlarda ciddi bir yükseliş durumu söz konusu olmuştu.

Hatta stok sorunlarına rağmen bilgisayar pazarının genişlediğini görmüştük. Fakat bu yıl aynı dönemde 80.5 milyon bilgisayar sevkiyatının yapıldığı açıklandı ve böylece %5-6 oranlarında bir düşüş olduğu gözlemlendi.

çok satan PC markası

Satışların azalması demek, pandemi dönemiyle beraber bilgisayar pazarında yaşanan büyümenin durması demek oluyor. Şimdilik sevkiyatların %5-6 oranlarında azaldığı gözüküyor ama yıl sonunda bu oranlarda da değişiklikler olabilir.

IDC tarafından paylaşılan verilerde asıl dikkat çeken kısma gelelim. 2022’nin ilk çeyreğinde en çok satan PC markası hangisi?

çok satan PC markası

Verilere göre en çok satan marka Lenovo oldu. Aslında sürpriz değil çünkü bir önceki çeyrekte de aynı durum geçerli olmuştu. Burada Lenovo yerini korumuş gibi gözüküyor. Verilere göre sıralamanın nasıl olduğunu ise hemen aşağı ekliyorum.

  • 18,3 milyon satış – Pazar Payının %22,7’sine hakim – Lenovo
  • 15,8 milyon satış – Pazar payının %19,7’sine hakim – HP
  • 13.7 milyon satış – Pazar payının %17.1’ine hakim – Dell
  • 7.2 milyon satış – Pazar payının %8.9’una hakim – Apple
  • 5.5 milyon satış – Pazar payının %6.9’una hakim – Asus

Verilere baktığımız zaman en çok dikkat çekenin Apple olduğunu görüyoruz. Firma geçen sene %8.1 pazar payındayken, bir büyüme göstermiş durumda.

Genel olarak bilgisayar pazarında gerileme varken, Apple’ın yeni M1 serisi işlemcileriyle Mac modelleri tutuldu gibi gözüküyor. Ama dediğimiz gibi yılın sonunu beklememiz lazım. Tüm yılın verileri ne olacak göreceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler