Cuma, Nisan 26, 2024

22 Bin TL’lik Vertical Holder Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli hocalar. Yepyeni bir sistem toplama rehberi ile yeniden birlikteyiz. Bu yazımızda birçoğumuzun hayalini süsleyen, olsa uzaya bile çıkarım dedirten tam 22 Bin Türk lirası değerinde dopdolu bir sistemi toplayacağız. Yüksek fiyatının hakkını yapacağı çizim, grafik ve render gibi profesyonel işler ile verecek olan sistemimizin içerisinde Vertical Holder bulunduğunu da belirtelim ve dilerseniz rehberimize geçiş yapalım.

İşlemci

Toplayacağımız sistemin amacı iş olunca sistemin kalbinin de bu işlere uygun olması gerekiyor. Bizde işlemci tercihimizi en ağır işleri bile hakkıyla yapabilen, piyasanın en iyilerinden olan Intel Core i7 8700K‘dan yana belirledik.

8. Nesil yani Coffee Lake mimarisi ile üretilen, üzerinde 6 çekirdek ve 12 thread bulunan işlemcimizin frekans hızı 3.7 Ghz. Modelin içerisinde bulunan K harfinden de anlaşılacağı üzere çarpan kilidi açık olan işlemciye overclock yapılabiliyor. Böylece zaten uçak gibi çalışan işlemcimiz overclock ile roket gibi çalışmaya başlıyor. OC ile çıkılabilen en yüksek frekans hızı ise 4.7 Ghz. 

Intel i7 8700K islemci

Intel i7 8700K islemci 002

İşlemci ile ilgili diğer detaylara değinecek olursak 12 MB ön bellek alanına sahip işlemciye uygun soket tipinin LGA1151 olduğunu görüyoruz. 14nm üretim süreci ile gelen işlemcinin gereksinim duyduğu güç miktarı 95W. Kutunun içinde bir stok fan olmadığını ve kullanacağınız soğutma yöntemine göre harici bir fan almanız gerektiğini belirtelim.

Anakart

Bir işlemci, ekran kartı ya da RAM kadar hürmet görmese de yokluğunun tüm bu parçaları hiçe çevirebilen parçamızda anakarttayız. GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming modelini tercih ettiğimiz anakartımız deyim yerindeyse tam bir şaheser. Tasarım açısından baktığımızda kaslı yapısının RGB ile desteklendiği kartımız adı gibi ultra yakışıklı bir görünüm sunuyor. Kartın kaput altında da üstün özellikler barındırdığını söylemeliyiz. 

Gigabyte Z370 Aorus Anakart

Intel Z370 Chipset sahibi kartın taşıdığı soket tipi LGA1151. Anakart, 4 RAM slotuna sahip. Her bir slot 4000 Mhz frekans ile çalışıyor ve maksimum 64 GB‘a kadar bellek desteği sunuyor. 2 adet M.2,  6 adet SATA6 depolama desteği sunan anakartın birer adet HDMI ve DVI çıkışı da bulunuyor. 

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 003

Gigabyte Z370 Aorus Anakart 002

Diğer özelliklere bakacak olursak kartımızda; 9 adet USB 3.1, 6 adet USB 2.0 bağlantısı, 3 adet PCI-E 3.0 ve bir adet PCI-E x1 genişleme slotu bulunuyor. 7.1 kanal Realtek ALC1220 ses çipi ile desteklenmiş kartın uyumlu olduğu kasa tipi ise ATX.

Ekran Kartı

Ve sıra geldi en önemli parçamız olan, işlem gücünün büyük kısmını omuzlayacak yiğidimize. Grafik kanadında tercihimiz GIGABYTE GTX 1080Ti AORUS oldu. Performansı ile zaten gönülleri fetheden kartın bir de tasarımı var ki oldukça güzel. Kart kaslı bir yapı ile tasarlanmış ve üzerinde üç adet fan taşıyor. Ancak ortada bulunan fan diğer iki fanın tam tersi yönünde dönecek şekilde tasarlanmış. Mühendisliği adeta konuşturan GIGABYTE, bu tasarım ile çok sağlam bir soğutma performansı sunuyor.

Gigabyte GTX 1080Ti AORUS Ekran Karti

Kartın teknik detaylarına bakacak olursak kartımız; 11 GB GDDR5 bellek, 11010 Mhz bellek hızı, 352 Bit bellek arayüzüne sahip. 3584 CUDA çekirdeğine sahip kartın çekirdek hızı ise 1708 Mhz. Diğer özelliklere bakacak olursak kartımızın sunabildiği en yüksek çözünürlük 7680 x 4320 px iken OpenGL 4.5, DX 12 ve VR-Ready desteklerine de sahip. 

Gigabyte GTX 1080Ti AORUS Ekran Karti 002

RGB desteği, HDCP desteği ile birlikte kartın üzerinde 1 adet DVI, 3 adet HDMI 2.0b ve 3 adet DisplayPort 1.4 çıkışı bulunuyor. Geniş yapısı ile kasada 2 slotluk yer kaplayan kartın 2x 8pin güç girişi bulunuyor.

RAM

Geldik sistemimizin kanatlarına. RAM’lerimize baktığımızda karşımıza RGB ile tasarımını konuşturan GSKILL TRIDENT Z modeli çıkıyor. RAM’ler 2x8GB Dual Channel olarak geliyor ancak bizim sistemimizde çok daha fazla bellek ihtiyacı olduğu için bizler kapasiteyi 32GB‘a yükselttik. 3200 MHz hızında çalışacak olan DDR4 belleklerimiz CL16 gecikmeye sahip. 

GSkill TridentZ RGB RAM

GSkill TridentZ RGB RAM 003

Depolama

Sistemimizin hafızası olacak bir diğer önemli ürün olan depolama birimimize geldi sıra. Hız ve performansın konuşacağı sistemimize adeta güçlü bir dil olacak olan SSD tercihimizi Samsung 960 EVO 1TB modelinden yana kullandık.

Boyutu eski DDR2 bellekleri kadar olan M.2 SSD’miz tabir yerindeyse atom karınca gibi işler başarıyor. Özellikle standart harddiskleri ile kıyasladığımızda hem boyut hem performans açısından teknolojinin nerelere geldiğine şahit oluyoruz. 3200 mb/s okuma 1800 mb/s yazma hızına sahip SSD, “minareden at beni in aşağı tut beni” kadar kısa bir sürede dosya işlemi görüyor.

Samsung 960 EVO SSD 1TB

Samsung 960 EVO SSD 1TB 002

Soğutma

Böyle bir sisteme en çok sıvı soğutma yakışır dedik ve tercihimizi bilgisayarlarımızı buzdolabına çeviren Corsair HYDRO H110i GTX‘ten yana kullandık. Soğutucumuz sahip olduğu 280mm radyatörün üzerine 2 adet 140mm fan konumlandırmış. Fanlarımız 2000RPM hızında dönüyor ve 100-109 CFM hava üflüyor. 40-44 dBA arası gürültü çıkaran soğutucumuzun ağırlığı ise 600 gramdan biraz fazla. Soğutucuda RGB desteği bulunduğunu da ekleyelim.

Corsair H110i Sivi Sogutma

Corsair H110i Sivi Sogutma 002

Güç Kaynağı

Gelelim gölgelerin gücüne. Sistemimizin donanımı oldukça güçlü parçalardan oluştuğu için gereksinim duyulacak güç de bir o kadar fazla olmak zorunda. Bu yüzden PSU tercihimiz CORSAIR RM-850x oldu. Taşıdığı 850Watt güç ile adeta şehir şebekesi olan kutumuzun 80+ Gold sertifikası olduğunu belirtelim. Her PSU tavsiyemizde kutunuzun mutlaka bir sertifikaya sahip olmasını belirtiyoruz, zira sertifikasız kutularda karşılaşılan problemler hem maddi hem manevi zararlar doğurabiliyor.

Corsair RM850X Guc Kaynagi

Corsair RM850X Guc Kaynagi 003

Vertical Holder

Geldik sistemimizin isim babasına yani Türkçe karşılığı ile dikey tutucuya.’Vertical Holder nedir?’ diyecek olursanız şöyle özetleyelim: normal sistemlerde ekran kartlarımızı anakarta dik kasaya yatay olarak konumlandırırız. Bu durumda ekran kartınız eğer üst segment ağır bir kartsa durduğu şekil itibari ile anakart yuvasında esnemeler yapabiliyor ve uzun vadede problemler doğurabiliyor.

İşte Vertical Holder hem bu dezavantajı ortadan kaldırmak hem de kasanın daha şık görünmesini sağlamak için ekran kartını kendisi dışardan düz görülecek şekilde kucaklıyor. Böylelikle hem şık hem sağlam bir sonuç elde ediyorsunuz. Yapılan testlere göre de performans kaybının %1 kadar olduğu belirtiliyor ki bu kayıp devede kulak bile değil (göz). 

Cooler Master Vertical Holder

Holder’ımıza gelecek olursak Cooler Master VGA Vertical Holder Riser Kart modelini tercih ettik. Kendi kasalarının belli modellerine uyum sağlayan tutucumuzun diğer kasalarla uyumlu olması için 7 adet genişleme slotuna sahip olunması gerekiyor.

Kasa

Geldik parçalarımızın evine. Corsair Carbide 570x modelini tercih ettiğimiz kasamız oldukça büyük ve geniş iç hacme sahip. Her tarafını temperli cam ile kapatmış olan kasamızın ön panelinde 3 adet 120mm RGB fan bulunuyor. Mid-Tower ATX yapıya sahip kasamızın 2 adet 3.5″, 2 adet 2.5″ HDD yuvası bulunurken ön panel çıkışlarında 2 adet USB3.1 ve bir adet mikrofonlu kulaklık çıkışı mevcut.

Corsair 570X Kasa

Corsair 570X Kasa 002

Monitör

Geldik sistemimizin bir diğer önemli parçası olan monitöre. Monitör tercihimizi ASUS‘tan yana kullanarak ROG Swift PG27VQ Gaming modelini seçtik. 27″ ile devasa bir görüntü boyutu sunan monitörümüzün 1 MS tepkime süresi ve 165Hz yenileme hızı bulunuyor. Arka panel ve alt çerçevede kendine ait RGB’ye sahip monitörün görünümünün de yakışıklı olduğunu belirtelim.

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 026

Diğer özelliklere bakacak olursak: 2560 x 1440p (2K) çözünürlük sunan ekranımızın 4oo cd/m2 parlaklık değeri, 1,000:1 kontrast oranı ve 16.7 milyon renk desteği bulunuyor. Ayrıca monitörümüz NVIDIA G-Sync, 3D Ready, HDCP teknolojilerini barındırıyor. 100×100 Vesa uyumluluğu bulunan ekranın 2 adet USB 3.0 ve birer adet HDMI ve DisplayPort girişleri mevcut. 

Klavye, Mouse ve Kulaklık

Sistemimizin son parçaları olan klavye ve mouse’a geldik sıra. Klavye olarak Corsair Gaming K70 LUX tercih ettik. Siyah bir tasarıma sahip klavyemiz mekanik yapılı ve RGB ışıklandırmasına sahip. Mouse tercihimiz ise Steelseries Rival 700 oldu. 7 tuşa sahip mouse’umuzun 6000 DPI aralığı bulunuyor.

Corsair K70 Lux Mekanik Klavye

Rival 700 HyperX Cloud 2

Son olarak kulaklık tarafında ise HyperX Cloud 2 bizimle birlikte olacak. Çoğunluğun tercih sebebi olan kulaklığımızın 7.1 kanal ses desteği sunduğunu belirtelim.

Montaj Sonrası

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 016

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 009

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 012

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 010

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 014

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 023

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 021

22 Bin TL Sistem Toplama Rehberi 020

Benchmark ve FPS Sonuçları

sistem ozellikleri

sistem ozellikleri 002

sistem ozellikleri cinebench test sonuclari

sistem ozellikleri cinebench test sonuclari 002

Samsung 960 EVO 1 TB Okuma – Yazma Hızı Testi

sistem ozellikleri cinebench m2 test sonuclari

sistem ozellikleri fire strike 2K test sonuclari 003

sistem ozellikleri fire strike 2K test sonuclari

 

sistem ozellikleri fire strike 2K test sonuclari 002

pubg

cs go

gta 5 2k

Bir sistem rehberinin daha sonuna geldik değerli hocalar. Sitemimizin detaylı incelemesi, montajı ve FPS testlerini aşağıda bulunan videodan izleyebilir, videonun altında bulunan satın alma bağlantılarını kullanarak ürünlere sahip olabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

22 Bin TL’lik Vertical HOLDER ULTIMATOM Sistem Toplama Rehberi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler