Çarşamba, Mayıs 8, 2024

4 Başlıkta GPT-4 Modelinin Artıları ve Farkları

Paylaş

silkroad gaminggentr

OpenAI geçtiğimiz saatlerde yeni yapay zeka modeli GPT-4 için beklenen duyuruyu gerçekleştirdi. Çok daha yetenekli bir dil modeli olmasının yanında görsel olarak da öne geçen yeni dil modeli, şimdiden çok ses getirmeyi de başardı.

Peki yeni dil modeliyle beraber OpenAI nasıl avantajlar sunuyor? 4 başlık altında yeni yapay zekanın artılarını inceliyoruz.

GPT-4 ile Gelen Yenilikler ve Artılar 

  1. GPT-4 Görüntüleri Görebiliyor ve Anlıyor

Yeni dil modeli ya da yapay zeka modelinin en önemli farklarından birisi, artık görüntüleri de algılayabiliyor olması. GPT-3.5 sürümünde sunulan sohbet botları, sadece metin temelli olarak çalışıyordu.

Şimdi ise durum biraz değişti ve artık görselleri de algılayan en önemlisi de anlayan bir modelle karşı karşıyayız. Kullanıcılar bu yeni modelle beraber görsellerde yer alan nesnelerin tanımlanmasını isteyebiliyor ya da görsel üzerinde değişiklik komutları verebiliyor. Mesela bir görsel içerisinde, bir nesnenin kaldırılmasını isteyebiliyorsunuz. Bir nevi yapay zekaya resim düzenlemelerinizi yaptırmış oluyorsunuz.

Bir fotoğrafta yer alan nesnelerin anlatılmasını, açıklanmasını ve çok daha fazlasını da yapabilen yeni bir yapay zeka modeliyle karşı karşıyayız.

ChatGPT

  1. Kandırılması Daha Zor Bir Yapay Zeka

Yeni yapay zeka modelini kandırmak artık daha da zor hale geldi. Mevcut olan ChatGPT ve GPT-3.5 dil modellerinde de kötüye kullanıma karşı önlemler var. Fakat mevcut modellerde belli kurgularla yapay zekayı kötü söylemlere ikna etmek mümkün. GPT-4 bu konuda yeni bir güncelleme alıyor. Artık kullanıcıların yapay zekayı kandırması biraz daha zor olacak. OpenAI kötü istemlerin önüne geçmek için yeni yapay zeka modelini de eğitmiş. Kötü istemlere karşı daha fazla önlem almış.

GPT-4

  1. Yeni Model Daha Uzun Bir Belleğe Sahip

Söz konusu dil modelleri, binlerce hatta milyonlarca veri ile eğitiliyor. Fakat sonuç olarak sohbet robotunu kullanırken, yani sohbet ederken yapay zekanın bellekte tutabilecekleri sınırlı. GPT-3.5 sürümünde bu sınır, 8.000 kelime civarlarındaydı. Sohbet ilerlediği zaman yapay zeka, geçmişi unutmaya başlıyordu.

GPT-4 sonrasında ise yapay zeka daha uzun bir belleğe sahip olacak. 8000 kelimelik olan sınır, 64.000 kelime seviyesine kadar çıkmış durumda.

Yani artık konuşma sırasında metin oluştururken yapay zeka 50 sayfaya kadar sohbeti bellekte tutabilecek. Senaryo yazma gibi ya da oyun yazma gibi isteklerde GPT-4, hikayenin başını hatırlayacağı için daha tutarlı ilerleyebilecek.

GPT-4

  1. Çok Daha Fazla Dil Desteği Var

Yapay zeka dil modellerinin en önemli noktalarından biri dil desteği. Kullanıcıların dil desteği olmadan yapay zekadan yararlanması da çok mümkün değil. Bu nedenle yapay zekanın dil desteği ne kadar fazla ise kullanıcıların gözünde de o kadar önemli bir hale geliyor. GPT-4 bu konuda en iddialı yapay zeka dil modellerinden biri olacak. Aralarında Korece ve İtalyanca gibi zor dillerinde bulunduğu 26 dile destek veriliyor.

Bu başlıklar GPT-4 için öne çıkan yenilikler. Bu başlıkların dışında da tabii ki farklı artılar da var. Muhtemelen OpenAI güncellemelerine devam edecek. Artık sadece bir dil modelinde kalınmaması ve bunun yanında görsel yöne de ağırlık verilmesi, OpenAI’nin çok daha fazla planı olduğunu kanıtlamakta. Bundan sonraki dönemde de güncellemelerin ne noktaya varacağını göreceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler