Salı, Nisan 23, 2024

Adil Kullanım Kotasının Tamamen Kalkmasına 3 Ay Kaldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bir süre ülke gündemini adeta evirip çeviren Adil Kullanım Kotası (AKK) 31 Aralık 2018 tarihinden itibaren tamamen kaldırılacak. Ancak kaldırılmadan önce bilmeniz gereken yeni ve önemli detaylar bulunuyor. Biz de AKK kaldırılmadan önce detayları ve merak ettiklerinizi bu rehberde bir araya getirmek istedik.

Aynı zamanda Adil Kullanım Kotası kaldırıldıktan sonra herkesin ağzında “fiyatlar kesin zamlanacak” cümleleri dökülüyor. Bu işin aslını da PCH olarak sizler için araştırdık ve netleştirdik. Sonradan neler değişir bilinmez ama, şu konuyu gelin bir ele alalım.

Adil Kullanım Kotası Kalkınca Fiyatlar Değişecek mi?

Bu konuda şuanda hala çalışmalar Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) tarafından yapılmaya devam edilirken, operatörler ile de görüşmeler devam ediyor. Fiyat konusunda AKK kaldırıldığı tarihte ufak tefek zamlar olacak. Fakat bu fiyatlandırmalar mevcut faturanıza 10 TL ve üzeri olarak yansımayacak. Şimdilik en azından tahmin edilen rakamlar bu şekilde.

Zaten AKK dediğimiz bu kısıtlayıcı kota üretilen bir şey değil. Tamamen operatörlerin dar boğazı engellemek ve sınırlandırma ile trafiği yönetmek amacı ile yapmış oldukları bir çalışma. AKK kaldırıldıktan sonra bu dar boğazdan nasıl kurtulacağız orası da soru işareti. Eğer aynı alt yapı, aynı şekliyle kalarak geçiş yaparsak “vay halimize” diye düşünüyorum.

Siz fiyatların yine bu şekilde kalacağını düşünüyor musunuz?

fiber calismasi

Yukarıdaki görselde bir fiber optik kazı çalışmasını görebilirsiniz.

Şuanda Adil Kullanım Kotası Nasıl İşliyor?

Bilen pek çok dostumuz var fakat yine de belirtmekte fayda var. Şuanda AKK yeni düzenleme ile birlikte gece saat 02:00 ile 08:00 arasında kota uygulaması yapılmıyor. Tüketiciler paketlerinden herhangi bir indirmeye karşı hiçbir şekilde kısıtlamaya gidilmeden rahatlıkla kullanabiliyor.

Bu durum en çok da oyun indirmelerinde ve yüksek kotası bulunan içeriklerde işimize yarıyor diyebilirim.

fiber calismasi 002

Operatörler Paket Genişletiyor

Şimdi konuşuyoruz ya, Adil Kullanım Kotası kalkacak diye. Aslında ortada kota var ama kalktığı zaman sınırsız olmayacak bu. Bandwith gibi düşünebilirsiniz. Bir web sitesi kurduğunuzda hosting sağlayıcınızdan gidip “sınırsız bandwith” alırsınız ama sınırsız değildir. Bu durum da tamamen aynı.

Yine dar boğaz konusu belirli zamanlarda yaşanacak ve herkes kota kalktığında downloadlara yükleneceği için, hızlarınızda ilk etaplarda epey düşüşler göreceksiniz. Bu konuda yukarıda belirttiğim gibi, operatörler paket genişletmeye devam ederken bunun da yeterli olacağını düşünmüyorum.

Size hız konusunda sıkıntı çekmeyeceğimiz inandırıcı geliyor mu?

fiber calismasi 003

Zira fiber internet alt yapıları daha ülkemizin pek çok şehrine getirilmediği gibi, metropol şehirlerden olan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kalabalık yerlerde ise durumlar daha kötü. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, Adil Kullanım Kotası‘nın kaldırılıyor olması bir yandan sevindirici ama bu alt yapılar ile sıkıntıların patlak vereceğini de düşünüyorum.

O yüzden inşallah ben yanılırım ve AKK kalktıktan sonra her şey yoluna girer ve sınırsız internet keyfini hep birlikte yaşamaya başlarız.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. şu anda yeni gelen tarifelere baktıkça keşke hiç dokunmasalardı diyorum, çünkü akk’li tarifeler gayet de makul bir seviyeye gelmişti esasen. yani istifçilik yapıp her bulduğunu indirmediğin sürece normal bir internet kullanıcısı için gayet makul mevcut akk’li tarifeler (ki bunu neredeyse tüm vaktini bilgisayar/internet başında geçiren biri olarak söylüyorum). umarım akk’den sonra gelen tarifeler akk’ye rahmet okutmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler