Cuma, Nisan 26, 2024

AMD Artık Notebook’lar İçin Ryzen Mobil İşlemci Üretiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Selamlar PCH ahalisi nasılsınız ? Biz de yoğun bir temponun ardından çalışmalara devam ederken, bir de ne görelim ? AMD‘ciğimiz ayarlanabilir 15 watt’lık TDP değerine sahip olan yeni Ryzen Mobil işlemcilerini duyurmuş.

Teknik detaylara şöyle bir dalış yaptığımızda ise, karşımıza Vega mimarisinin birleştirildiği, ultra ince notebook modelleri çıkıyor. İlgi çekici değil mi ? Peki yeni Ryzen Mobil işlemciler notebooklarda nasıl performanslar verecek ? Gelin hep birlikte yakından bakalım.

Notebook’larda Ryzen Mobil İşlemciler Geliyor

Başlık açık ve net. Daha fazla irdelemenin zaten bir anlamı yok. AMD yeni işlemci serisi ile birlikte Ryzen 7 2700U ve Ryzen 5 2500U modellerini bizlerle buluşturacak. Fiyat konusunda ise zaten üç aşağı beş yukarı tahminler yapabilmek mümkün. Ryzen Mobil ile birlikte AMD SenseMI teknolojisi de devreye girecek. Bu sayede artık ‘düşünen bir işlemci’ devrine girmiş oluyoruz. Bir nevi işlemci seviyesinde zekâ satın almış olacaksınız.

SenseMI teknolojisi ile birlikte ‘Zen’ mimarisi altında x86 çekirdeği ile bilrikte Radeon Vega mimarisi tek çatı altında buluşuyor. Henüz hangi notebook üreticileri yeni Ryzen işlemcileri kullanacak bilinmiyor ama, ultra ince notebook modelleri betimlendiğine göre fiyat skalamızı minimum 4000 TL ve civarına çekmek istiyoruz.

AMD aynı zamanda Ryzen 7 2700U ile birlikte %44’e kadar daha fazla çoklu iş parçacıklı işlemci performansı vaat ediyor. Öte yandan %161’e varan grafik performansı konusunda da iddialar mevcut. AMD zaten yeni mobil işlemcileri ile ‘ultra ince notebook’lar için en hızlı işlemci’ tabirini kullanıyor. Her ne kadar AMD ürün konusunda bizleri arka planda bıraksa da, biz yine de yeni notebooklar piyasaya çıktığı zaman incelemelerimizi gerçekleştireceğiz.

amd ryzen mobil islemciler 002

Gelelim Performansa

Bir ürün alırken, ilk bakacağımız şey hiç şüphesiz cihazın bizlere sunduğu performans olmalıdır. AMD yeni mobil işlemcileri ile 4 çekirdek ve 8 iş parçacığına kadar performans sunacak. Ryzen 7 2700U işlemcisi 15W nominal TDP’si ile gerçekten büyük bir iş başarmış. Tüm bunlara ek olarak önceki AMD mobil işlemcilerine göre;

* 3 kat daha fazla işlemci performansı

* 2.28 kata kadar daha fazla GPU performansı

* %58’e kadar daha az güç tüketimi sunuyor.

Tüm bu içeriklere baktığımızda artık notebooklar ile daha fazla performans ile, render, grafik ve ses stüdyolarında üst düzey çalışmaları zorlayabileceğiz.

amd ryzen mobil islemciler 003

amd ryzen mobil islemciler 004

Ryzen Mobil İşlemcilerde Neler İlk ?

Yukarıda sizlere işlemcinin teknik detaylarına değindim. Ancak bitti mi ? Bitmedi tabii ki. Ryzen Mobil işlemciler aynı zamanda iş yüklerini bir veya birden fazla işlemci çekirdeğine yönlendirerek işlemci performansını hızlandıran yeni Precision Boost 2 teknolojisini duyurmuş oldu. Yukarıda hatırlarsanız ‘düşünen bir işlemci’ devrinin başladığını sizlere söylemiştim. İşte o teknoloji, bu teknoloji!

Soğutma unutulmuş mu ? Hayır tabii ki. Yıllardır laptop kullanıcılarının en çok sorun yaşadığı konu çok ısınmaydı. AMD bunu da değiştirerek Ultimate XFR Performansı için sertifikalandırılmış notebooklar piyasaya sürmüş olacak. Henüz net olmamakla birlikte bu teknolojiye sahip notebook modellerinin diğerlerine göre %35 daha soğuk çalıştığı belirtiliyor.

Yeni AMD Ryzen Mobil işlemcilerin detayları belli oldukça, sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz hocalar. İşlemciler hakkında sormak istediğiniz sorular varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

amd ryzen mobil islemciler 006

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Ortalama 8 dakikadır okuyorum, tek dikkatimi çeken yer AMD’nin size ürün desteği vermediği konusu oldu. Daha önceden çalışıyordunuz diye biliyorum ? Yanlışsam düzeltin lütfen. Neden böyle bir durum oldu ? Yazıda anladığım kadarı ile sizlik bir durum yok yada var. Açar mısınız biraz ?

    • Hocam lenovonun ryzen 7 3700u, redeon Vega 10 8b ddr 4, 512gb SSD li bir modeli mediamarkt’ta 3700 TL gibi bir fiyata satılıyor. Bu özelliklere bu fiyat sizce avantajlı mı? Üniversite öğrencisi oğluma almak istiyorum. Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler bölümünde okuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler