Cumartesi, Nisan 27, 2024

AMD RX 5950 XT dahil (4 yeni ekran kartı) çıkartıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD dört yeni Radeon RX 5000 serisi SKU’sunun teyidi resmi olarak alındı. AIB ortağı olan AFOX’un Avrasya Ekonomi Komisyonun’daki toplantısında ortaya çıkan AMD RX 5950 XT ve diğer ekran kartı serisi yaklaşan etkinlikler öncesi bir işaret oldu. Peki AMD hangi ekran kartlarını çıkartmaya hazırlanıyor?

En babası RX 5950 XT!

Evet, serinin en güçlü ekran kartı modeli Radeon RX 5950 XT olacak. AMD’nin şuanda piyasada olan, RX 5700 XT ile 1440p çözünürlükte AAA oyunları gayet iyi FPS sonuçları ile oynayabiliyoruz. Zira fiyat/performans kanadında önemli adımlar atmaya devam ettikleri için, NVIDIA tarafında büyük kozlar oynuyorlar.  Şimdi ise yeni piyasaya sürülecek olan ekran kartları AAA oyunlarda daha üst FPS deneyimleri sunmayı vaat ediyor.

Çok yakında isimlerini oldukça fazla duyacağımız yeni ekran kartları şu şekilde:

  • AMD RX 5950 XT
  • AMD RX 5900 XT
  • AMD RX 5850 XT
  • AMD RX 5800 XT

Sonrasında kartlar nasıl devam edecek?

  • AMD RX 5750 XT
  • AMD RX 5700 XT
  • AMD RX 5650 XT
  • AMD RX 5600 XT
  • AMD RX 5600

Görünen o ki AMD bu sene ekran kartları ile NVIDIA kanadını epey sıkıştıracak. Hatırlarsanız Intel ile olan rekabette Ryzen işlemci ailesi tahta oturmuş, sonrasında işler epey değişmişti. Şimdi NVIDIA’da durumun farkında olduğu için, yeni çıkacak kartlar çok çok yakından takip ediyor.

amd rx5950 xt serisi

Rekabet RTX 2070 SUPER serisini hedef alıyor

AMD RX 5850 XT ve RX 5800 XT ekran kartları ile NVIDIA’nın RTX 2070 SUPER ekran kartlarını hedef alıyor. Şuan ki söylentilere de göre RX 5950 XT ekran kartları RTX 2080 ve 2080 SUPER serisi ile kapışacak. Ancak bu bilgi şuan için sadece söylenti. Biraz matematiksel olarak düşünecek olursanız, zaten RX 5850 XT RTX 2070 SUPER hedef alıyorsa, diğer üst serilerin eş değer olmamasını düşünmek doğru olmazdı.

Radeon RX 5950 serisini ise yeni görüyoruz. Bu modelin Navi mimarisi ile gelmesini bekliyoruz. AMD RX 5700 XT, RX 5700 ve RX 5600 XT aynı silikonda yer aldığı için, bu silikonu üç yeni SKU ile güçlendirebilir. AMD CEO’su Dr Lisa SU, şirketin RX 5000 serisi ekran kartlarını Navi ailesine yükseltmek için zaten çalıştığını doğrulamıştı.

Yakın zaman içerisinde daha fazla bilgi sahibi olacağımız RDNA2 mimarisi ve 7 nanometrede tasarlanmış kartlar eğer fiyat konusunda da avantajı sırtlarsa, NVIDIA için Intel rekabet durumu yaşanabilir.

Sapphire RX 5950XT

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

12 YORUMLAR

    • Dur bakalım, AMD’nin yolu var daha. Intel değil bu, NVIDIA… NVIDIA aptal ve hazırlıksız değil. 7nm’yi döşediler Intel’e anca yakaladılar, Intel aptallık etmeyip NVIDIA’nın yaptığı gibi teknolojisini hazır tutsaydı veya en azından ona adapte olacak şekilde mimarisini geliştirseydi bugün kimse Intel piyasadan silinmiş gibi konuşmazdı. NVIDIA bu sene 7nm ile gelecek, AMD hâlâ NVIDIA’nın bir önceki nesliyle uğraşırken daha en üst modeline rakip getiremiyor. AMD şu son yıllarda hep böyle oldu. Hep son neslin top modeli karşısına bir şey koyamayıp bi alt modeliyle kapışan modeller ortaya koyuyor. NVIDIA 4K’da mevcut her oyunda en az 60 FPS veren kartlar çıkaracak adamlar daha 4K’da 60 FPS’e çıkamayan kart çıkarıyor…

      • rothchild’in adamlarını İntel’den çekip AMD’ geçirmesinden oldu bu durum. İntel sözde yıllar önce mimarisini küçültcekti, neden planladıklarını yapamadılar. çünkü ilgili şirket kompartmanında çalışan yöneticiler İntel’i sattı. Neden sattı Rothscild satın aldı. Nvidia’nın durumunu bilmiyorum aileyle savaşıyor da olabilir, zaten aileden de olabilir

      • sevgili kardeşim yarı fiyatına nvidia tokatlayan kartlar çıkarıyor tam hersey bitti derken çıkarıp masaya vuruyor nvidiadan amdye geçmeye zorluyor tabi senn gibileri anlamz bu işlerden sen git nvidia kartınla 60fps oyna güncelleme gelince 50 oynarsın acele et

      • En üst modeline rakip getiremiyor mu, güldürme beni, GPU benchmark listesini açıp bi bak istersen zirvede hangi kart var. aynı özellikteki karta da nvidia olsun diye 2 katı para ödemek komik, o kadar param varsa çift kart takarım tek yerine.

  1. Amd, en üst seviye Cpu ve Gpu sunu tek bir Apu da birleştirip ortaya muhteşem bir ürün çıkartırsa piyasayı tepetaklak eder. Bence bir gün yapacak.

    • Onu destekleyen PCB olmadan nereye APU yapıyon hacı? Ha yapmasına yaparsın, ama boşa masraf olur. Kullanamadığın CPU&GPU sistemin olmuş olur. 😛

    • ddr 6 ramlerin gelmesi lazım öyle güölü bir apu için yada hbm2 bellek kullanarak işlemcinin içine gömmesi lazım buda soket değilşikliği gerektirir tr2 genişliğinde olur ve fiyat makul olmakdan çıkar

  2. Yeni gelecek olan ekran kartları AAA oyunlarda daha üst FPS sunmayı vaat etmiyor, o FPSleri 4Kda vermeyi vaat ediyor. 1440p bitti zaten, bir sürü kart var 1440p için, milletin gözü 4K’da. NVIDIA tarafında hiç koz falan oynanmıyor. O kanatta 7nm harici bir hareketlilik yok şimdilik. Ki geçtiklerinde tahtı f/p ile bile kıyaslanamayacak şekilde alacaklar geri.

    Peeh. 5700 XT zaten FineWinela 2070 Super’ı geçti, 2080’e yaklaştı. 5950 XT’nin o kadar model farkıyla 2080 Ti’ı haşat etmesi lazım bırak gerisinde kalmayı. Neyse o da FineWinela 2080 Ti’ı geçer 3 aya. NVIDIA’ya para kazandırmayın, biraz da AMD kaymağını yesin, Red Team’ini büyütsün. Bunun sonucu bize yansır. Valla bak. Ki zaten küçük takımla bile adamlar harikalar yaratıyor. NVIDIA kadar büyük takımı olsa Mars’a koloni bile kurar. O değil de Fury X tarzı seriden bağımsız çok daha güçlü daha çıktığı gibi 2080 Ti’yla kafa kafaya gidebilecek bi kart çıkarması lazım AMD’nin yoksa top-endde işi zor. 😛 Ha gerçi orda NVIDIA fanları var ama neyse, onların da gözü açılacak zamanla. Sonra kendi kendilerine Deify şarkısını söyleyecekler. :PPP

  3. RX 5700 XT Performans ve fiyatına göre çok iyi performans sergiliyor. Eşdeğeri rtx 2070. 4k Ultra rtx off 40-65 arası fps sağlıyor (2k performans üzerine yoğunlaştırılmış olmasına rağmen) Makaleyi çeviren biraz yanlış çevirmiş. Aynı haberi bende okudum rx 5950 xt 2080 super serisine değil direk 2080ti hedef alarak geliyor. Eğer verilen spesifik bilgiler doğruysa altüst edecek gibi… Üstelik rtx performansını da ele alarak geriştirildiği söylenen navi 21 teknolojisiyle geliyor. AMD’nin ürettiği ekran kartları, her zaman nvidia’nın en yeni piyasaya sürülen kartlarının bir alt seviyesinde olup, daha fazla performans göstermesiyle tanınır. Kesinlikle inanıyorum ki yeni rx serisi 2080ti altüst edecek.. Fakat Nvidia’nın Ampere ekran kartı serisiyle kapışabileceğini düşünmüyorum. AMD bana göre Nvidia’nın son çıkan kartlarını test edip,inceleyip, kendi içinde yoğurup, birdahaki sene aynı performansta veya daha hızlı ve düşük fiyatta kart çıkartan bir firma. Nvidia kesinlikle yine pahalı ve kaliteli ekran kartıyla geri gelecek ve piyasayı her zamanki gibi altüst edecektir. Üstelik nvidia’nın bu sefer 4k rtx üzerine hazırlandığını dahi düşünmüyorum. Direk olarak 8k fps performansı üzerine çalıştıklarını ve 4k 60 fps üstü rtx özelliğiyle birlikte zaten aştıklarını düşünüyorum. Deyim yerindeyse, tüm oyuncular için iki firma da bu sene çığır açıcı ürünlerle piyasaya gelecek ve kesinlikle her oyuncu kendi hayallerine kavuşacaktır.

  4. Rx 5850 ile rtx2070 superi hedef alıyor demişsiniz ama rx 5700 xt zaten rtx2070 ile aynı fpsleri alan bi kart. 5850nin hayli hayli yüksek olması lazım.

  5. Her şey iyi güzelde bu fiyatlr ne olacak dostlar arkadaşlar bu nedir yahu ekran kartları araba fiyatlarıyla yarışır duruma geldi buna birçare varmıdır bu fiyatlar ne zaman düşer biriniz bunu açıklayabilirim yoksa yeni bi ekran kartı almak bizim için hayal olacak..saygılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler