Cuma, Nisan 26, 2024

Apple, Yeni Mac Pro’ları Amerika’daki Tesislerde Üretecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple, 2013 yılından bu yana önceki nesil Mac Pro’ları bir araya getiren aynı tesislerde bilgisayarları üretmeye devam ederek, yeni Mac Pro’larını Austin, Teksas’ta üretecek.

Apple, “ABD’de gerekli bazı bileşenler” üzerindeki tarife muafiyeti alındığı için bilgisayarı Amerika Birleşik Devletleri’nde yapmanın mümkün olduğunu söyleyerek üretimin yakın zaman içerisinde başlamasını bekliyor.

Bu aslında Apple’dan sürpriz bir duyuru oldu. Yeni nesil Mac Pro duyurulduğu zaman Apple, son neslin ABD’de nasıl üretileceği edileceği konusunda büyük bir anlaşma yapmasına rağmen, nerede monte edileceklerinden bahsetmemişdi. Açıklamadan kısa bir süre sonra, The Wall Street Journal, Apple’ın birkaç nedenden dolayı üretimi Çin’e geçirmeyi planladığını da bildirdi. Nedenleri arasında hız ve maliyetler vardı, her ikisi de ABD dışında azaltılmış olabilir.

apple icloud china

“Amerika’da üret, tarife ödeme.”

Ama yeni verilen “Federal Ürün Dışlama” ile, Apple Amerika’da montajı değerli hale getirmek için yeterli para tasarrufu yapabilir. Başkan Trump yıllardır şirketi ABD’de daha fazla ürün yapmaya çağırdığından, bu aynı zamanda Apple için de büyük bir siyasi kazanç.

Trump yönetimi, Çin ile tırmanan ticaret savaşı kapsamında bilgisayarlarda yüzde 25’e varan gümrük vergileriyle tehdit ediyor. Temmuz ayında Trump, Apple’ın Mac Pro parçaları için muafiyet almayacağını tweetledi ve “Bunları ABD’de yapın, tarife yok!” dedi.

 

Tesis Austin’de olacak

Apple, bu sonbaharda piyasaya sürülmesi planlanan yeni Mac Pro’nun Austin tesislerinde üretileceğini duyurdu. Daha önce Apple, Mac Pro’ların yurt dışında üretilen bileşenleri kullanmaları nedeni ile Austin’de tam olarak üretilmediğini belirtmek için “Amerika Birleşik Devletleri’nde Bir Araya Getirildi” ibareisini kullanmıştı.

Apple build new campus in Austin and jobs in us outside Austin campus 12132018.0

Apple, durumun bu sefer aynı olup olmayacağını maalesef netleştirmiyor ancak yeni makinelerde Amerikan yapımı bileşenlerin bulunmasının değerinin 2.5 kat arttırdığını söylüyor.

Amerika’da üretildi, sadece Amerika’da Satılacak?

Bunlara ek olarak Amerika Birleşik Devletleri yapımı makinelerin uluslararası dağıtıma çıkacağını yoksa Amerika’da mı dağıtlacağı henüz belli değil. Bir noktada Apple, Amerika’nın Amerikan yapımı bileşenlerinden bazılarının “Amerika Birleşik Devletli müşterilere dağıtım yapmak için” olduğunu belirtiyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler