Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Araç Muayene Fiyatları 2023

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son yıllarda ülkemizde otomotiv sektörü altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Otomotiv fiyatlarının bu kadar yükselmesi ve araç firmalarının yıllık hedeflerini çok kısa sürede tutturduğu haberlerini sıkça görmekteyiz.  2005 yılından bu yana Tüvtürk tarafından yapılan periyodik muayene hizmeti son yıllarda artan fiyatları ile araç kullanıcılarını oldukça zorlamakta. Sizlere bu yazımızda  2023 araç muayene fiyatları ile ilgili bilgi vermekteyiz.  Ayrıca araçların egzoz sistemi ayrıca olarak fiyatlandırıldığından bununla ilgili de bilgi vermekteyiz.

2023 Araç Muayene Fiyatları

  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 585,60 TL
  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 1.149,60 TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 1.554,00 TL

2023 Egzoz Muayene Ücreti

10 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla KDV dahil 183,05 TL’dir.

Araç Muayene Ücreti Ödeme

Geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe girmesiyle araç Araç Muayene masrafını bir nebze olsa rahatlatan uygulama ile artık nakit ödemenin dışında tüvtürk istasyonlarında kredi kartı, banka kartı ile de ödeme yapılabiliyor.

Muayene Geçer İse Ne Olur ?

2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu”nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.

Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı?

Araç muayene konusunda çokça sorulan sorulardan birisi olan ruhsat sahibi mi olmalı sorusu ile ilgili tüvtürk’ün açıklaması araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.

Cam filmi muayeneden geçer mi?

Günümüzde bir çok araç sahibi araçlarına güneşten korumak ve klima performansını artırmak için cam filmi uygulaması yapmaktadır. Eski dönemlerde yasak olan bu uygulama muayene esnasında cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel teşkil etmemektedir.

Muayenede kontrol edilenler noktalar nelerdir?

Aracınızın tek seferde kusursuz olarak geçmesini istiyorsanız Tüvtürk’ün kontrol ettiği yerler ; araç tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şasi ve şasi bağlantı parçaları, gürültü kirliliği için gerekli kontroller ve aracın diğer donanımları kontrol edilmekte ve araç güvenliği için uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. Aracınızda bu kısımları muayeneye gelmeden kontrol etmenizde veya bir ustaya danışmanızda fayda olacaktır.

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler