Cuma, Nisan 26, 2024

Aşırı Isınan Laptop’larda Soğutma Yöntemleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Aşırı ısınan bilgisayarlar, yabancı olduğumuz şeyler değil. Ancak özellikle Laptop’larda bu durumu daha sık yaşıyoruz. Bugün sizlere aşırı ısınan Laptop’larda uygulayabileceğiniz soğutma yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Bir zamanlar performans noktasında kolay kolay yanaşmadığımız Laptop’lar, yani dizüstü bilgisayarlar; gelişen işlemcileri, grafik güçleri ve incelen şık yapıları ile tercih edilebilirlik noktasında ön plana çıkmaya başladılar. Ancak bu incelen ve hafifleyen kompakt cihazlar beraberinde önemli bir sorun getirdi: aşırı ısınma

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri

Birçok Laptop, üretim aşamasında geçirdiği mühendislikler ile ısınma sorunlarını en aza indirecek çeşitli düzenlemeler ile gelir. Isıyı daha güçlü ileten parçalar, daha büyük ya da çok kullanılan fanlar bu çözümlerden birkaçı. Ancak fabrikasyon aşamasında üretilen bu çözümler ne yazık ki çoğu zaman yeterli performans gösteremiyor ve bilgisayarları üzerinde yumurta pişirebileceğimiz ısı makinelerine dönüşüyorlar.

İşte bugün, aşırı ısınan ve ısı makinelerine dönüşen dizüstü bilgisayarları hangi yöntemlerle tedavi edebiliriz buna değiniyoruz. Haydi başlayalım.

Aşırı Isınma Nasıl Tespit Edilir?

Aslında her dizüstü bilgisayar ısınır. Ancak bu durum bilgisayarın aşırı ısındığı anlamına gelmez. Aşırı ısınmanın var olduğunu anlayabilmek için çeşitli ipuçları aramamız gerekir. 

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 2

Genellikle bir bilgisayar aşırı ısınıyorsa odaklanmamız gereken ilk yer fanlardır. Fanlar, sistem boşta olsa bile maksimum hızda aralıksız olarak çalışıyorsa bu durum, aşırı ısınmanın bir belirtisi olabilir. Diğer taraftan işlemci, normalden daha yavaş çalıştığında da bunu fark edebiliriz. Çünkü aşırı ısındığını fark eden işlemci, frekans hızını aşağıya çekerek oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmaya çalışır.

Bir diğer tespit noktası, bilgisayarın kendisini kapatmasıdır. Çoğu zaman aşırı ısınan bilgisayar, gücü keserek ısınmayı sonlandırmaya çalışır. Bu durum da bilgisayarın aşırı ısındığını gösteren bir uyarı olabilir. Ancak bunların haricinde sistem sıcaklığını ölçümleyebileceğiniz HWMonitor isimli uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulama, sistemin aşırı ısındığı bilgisini sizlere sunabilir.

Bilgisayarlar Neden Aşırı Isınır?

Bu sorunun basit ve tek bir cevabı mevcut. Yetersiz soğutma. Bilgisayarlar, içerisinde sayısız transistör ve elektronik devre barındırır. Dolayısı ile ısınmamaları düşünülemez. Ancak olay aşırı ısınmaya giderse buradaki sorunun temel kaynağını soğutma sistemlerinde ararız.

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 3

Havalandırma kanallarının, hava tahliyesini engelleyecek düzeyde tozlarla tıkanmış olması, arızalı fan ya da bozulmuş termal macun bu soğutma problemlerin başlarında gelir. Eğer işlemciyi sökebilecek yeterli teknik bilginiz yoksa endişelenmeyin, anlatacaklarımız termal macun değişimini kapsamıyor, onun için özel bir içerik paylaşılacak. Ancak bu yöntemler işinize yarayabilir.

Dahili Soğutma Düzenini Temizlemek

Aşırı ısınan bir Laptop için uygulanabilecek en etkili yol onu temizlemekten geçiyor. Laptop’u sökmeniz ve fanları görebilmeniz, yöntemin sağlıklı bir şekilde uygulanması ve etkili bir çözüm sunabilmesi açısından önemli. Bu yüzden bilgisayarınızın kullanım kılavuzunu ya da video rehberleri kullanarak bilgisayarınızı sökmeniz gerekiyor.

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 5

Başlamadan önce bilgisayarınızı kapatın, güç bağlantısını kesin ve pili ayırın. Daha sonra bilgisayarınızın arka kısmını çevirerek vidaları sökün ve havalandırma düzenine ulaşın. Fanları temizlemek için kulak çöpü kullanabilirsiniz. Alkol ya da kolonya ile ıslattığınız bu kulak çöplerini kullanarak fanların kanatlarını tek tek temizleyin. 

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 4

Havalandırma kanallarını temizlemek için süpürge kullanmanız daha etkili olacaktır. Çok aşırı çekiş gücü ile değil, orta seviyeli bir çekiş gücü ile havalandırma kanalında bulunan tozları çekebilir ve dilerseniz bu ızgaraları da alkol ya da kolonya ile ıslatılmış kulak çöpleri ile silebilirsiniz. Ancak sildiğiniz yerlerdeki alkolün iyice buharlaştığından emin olmadan bilgisayara güç vermeyin.

Isınmaları En Aza İndirgemek

Temizlik işlemini yaptıktan sonra aşırı ısınma noktasında önemli bir adım atmış olduk. Ancak her şey bitmiş değil. Isınmayı en aza indirgemek için bile yapabileceğimiz şeyler mevcut. Bunlardan en önemlisi, Laptop’u sert ve düz bir zemin üzerinde kullanmak.

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 7

Çoğu Laptop, havalandırma kanallarını ve fanlarını alt kısımda konumlandırıyor. Bu yüzden tüm hava giriş ve çıkışları Laptop’un alt kısmından sağlanıyor. Eğer battaniye, yastık ya da halı gibi düz olmayan zeminlerde bilgisayarınızı kullanırsanız, bu kanallar kapanır ve soğutma sistemi düzgün olarak çalışamaz. Bunun için tepsi, masa ya da daha farklı bir düz zemini bilgisayarın altında tutmak iyi bir sonuç verir.

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 6

Bir diğer çözüm, ekstra soğutucu kullanmak. Bunun için birçok donanım üreticisi, Laptop’lara özel soğutma ürünleri satıyor. Tek fanlı, iki fanlı ya da tercihinize göre sayılı fanlardan oluşan bu soğutucuları, bilgisayarın altına koyarak sistemin soğuk kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak tercih edeceğini soğutucu, iyi şekilde hava üfürebilmeli. Zira kendini bile soğutamayan bir soğutucunun bilgisayarınıza faydası dokunmaz.

Yazılımlar ile Soğutma Desteği

Aslında soğutma noktasında yazılımların rolü çok büyük sayılmaz. Ancak yine de yapabileceğiniz basit numaralar var. Ekran parlaklığını düşürmek; Turbo modlar açıksa bunları kapatmak ve aynı anda yüksek performans gerektiren uygulamaları çalıştırmamak ve yapabilirseniz işlemci frekans hızlarını azaltmak bu noktada yardımcı olabilir.

aşırı ısınan laptoplarda soğutma yöntemleri 8

İşlemci frekans ayarını düşürmek overclock işleminin tam tersi sayılır. Aynı zamanda işlemci voltajını da azaltmak bu noktada etkili olabilir. Tabii ki bunları BIOS arayüzü ile halletmeniz gerekir ki teknik bilgi sahibi değilseniz pek de önermiyoruz.

Özetle aşırı ısınan bilgisayarlardaki bu sorunu çözmenin yöntemleri bu şekilde. Eğer teknik bilgi ve alt yapınız varsa, işlemci ve grafik işlemcinizin termal macununu değiştirebilirsiniz. Ya da kökten çözüm için masaüstü sistemlere yönelebilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

42 YORUMLAR

  1. İyi günler hocam PC temizliği termal macun vs herşeyi yeni yaptım altında fan da altın ayrıyetten ama yinede aşırı ısınmadan PC kapanıyor basit FM oynarken bile ne yapmam lazım Casper marka

  2. merhaba,
    oyun oynamak için pc toplucam dahili ekran kartı mı olsa daha iyi olur yoksa harici ekran kartı tek basına yeter mi ? gtx 1660S yada 2060 almayı düşünüyorum ?

    • Yeni hp dk0014nt laptop aldım ve i5 9300h işlemcisi oyunlarda 98 dereceyi görüyordu. Maksimum o halde 8 saat kullandım. Sonra -0.120mv lik undervolt yapıp Turbo boost u kapattım ve sıcaklık yük altında 68-74 arasına düştü. Sizce o 8 saatte işlemciye bir zarar gelmiş midir ?

      • Hocam bende de aynı bilgisayar var. Alalı bir ay civarı oldu. Günün birinde Ets oynayayım dedim açtım bilgisayarı bilgisayar süpürge gibi uğultulu çalışmaya ve ısınmaya başladı. Çok geçmeden de bilgisayar kendini kapattı. Virüs taraması yaptım denetim masasından otomatik taramayı çalıştırdım hiçbir şey çıkmadı. Termal macun yenileyecek veya bilgisayarın içini açacak teknik bilgim yok ne yapacağım bilmiyorum.

  3. Bilgisayarın performansını düşürerek soğutma sağlamak mümkündür ama bilgisayar yazılımsal olarak yavaşlar;bilgisayarın aşırı ısınmasını ve yavaşlamasını önlemek için gereksiz dosyaları silmek, bilgisayarın ”masaüstünde” bulunan gereksiz kalabalığı önlemek, kısa yol kullanımını azaltmak, başlangıç uygulamalarını kapatmak, laptop hava kanallarını açıkta bulundurmak bilgisayarı hem hızlandırır hem aşırı ısınmayı önler ama az bir şey yazılımsal bilginiz yok ise Youtube’dan videolar izleyerek de bunu sağlayabilirsiniz.

  4. hocam ksura bakmayında benim laptop ilk windows 8 cıktıgında almıştımn o günden bu güne hic temizlenmdei sıcaklıgı yok ama arda bir fan yüksek seviye deymiş gibi dönüyor 3 dk sonr ausuyor ses kesiliyor

  5. arkadşlar benimki diz üstü lenovo Z380 gerçekten ne yalan söyleyeyim amerikadan aldım nerden baksan 10 yıllık bilgisayardan oyun falanda oynamıyorum en fazla youtube dan video falan izliyorum ama son 3 yıldır bilgisayar aşırı ısındı sağ ekranı parçalandı bu bilgisayarla birazcık daha idare edinci direk masaüstü bilgisayar alıcam leptoplara göre daha iyi ve daha ucuz yanında kulaklık monitör kasa klavye mause birlikte geliyo zaten oohh miss ortamı olan kendine ait bir yeri olan maddi durumu olana masaüstü öneririm zaten 3500 TL 4000 TL 6000TL arasında trendyoldan bakıyorum diz üstü bilgisayarlara monster çıkıyo 8000 TL YA DA 9000 TL OLDU ARTIK DİZ ÜSTÜLER masaüstü daha iyi hem daha ucuz ve daha iyi oyun falan oynanıyo CSGO PUBG LOL BENCE MASAÜSTÜ DAHA İYİ BU LEPTOPLAR HEP KASIYO MAALESEF BİLGİSAYARI ÇIKARTIP TEMİZLEMEK TE AYRI BİR DERT AYRI BİR UĞRAŞ

    • Isınıyor tabii ki değerleri yazayım hemen:
      g770 için
      Gaming Modunda(İşlemci Hızı 4.1 Ghz çalıştığı esnada)
      Assassin’s Creed Oddysey’de High ayarlarda 89-90 dereceyi görüyorsun.
      Valorant oynuyorsan High ayarlarda 85’leri görüyor. Orta’da 82-83. Düşükte ise 75’lerde.
      Batman Arkham City ve Asylum’da eski oyunlar olduğu için derecesi 63-75’dereceleri görüyordu.
      The Witcher 3’de Ultra ayarlarda yine 89-90 dereceyi görüyorsunuz.

      Ama şunu belirtmem gerek soğutucu cidden iyi çalıştırıyor. Turbo fan moduna aldığınız anda yukarıdaki derecelerden 5-6 derece fark ettiriyor oyunlarda. Bilgisayarın ısısını çok çabuk soğutabildiğini de gördüm. Oyun oynayıp kapattığınız anda 90 dereceler bir anda 80’lere sonra 60’lara kadar hızla düşüyor. İşlemci hızını normale aldığınızda bu dereceleri görmüyorsunuz bile ancak performans da %30-40 azalıyor.

      Ekleme yapayım: Fanlar bir tık gürültülü çalışıyor. Boşta dahi 2000 RPM çalışıyor. 5600’lere alınınca siz düşünün uçak kaldırıyor gibi ses çıkıyor. Ama masada hiçbir yükseltici kullanmadan çalıştırırsanız o ses rahatsız edici olmuyor. Yükseltici kullanıldığında alttan hava kanallarından gelen sesi rahatlıkla duyuyorsunuz.

  6. abi bilgisayarın altı felaket ısınıyordu en son kısımda ki gibi parlaklığıda düşürdüm pil güç moduna da aldım şimdiden biraz soğumaya başladı

  7. hp pavılıyon gamebook kullanıyorum
    bilgisayarımda gereksiz bi ısınma var diye sogutucu aldım.
    o kadar ısınıyor ki sogutucu da ısınıyor.
    bilgisayarın içini açıp fanlarını kontrol ettim tozları temizledim ama sorun hala aynıydı.
    eskiden cyberpunk 2077 saatlerce oynadıgım halde pc kapanmıyordu
    şimdi ise sogutucu olmadan 2 saat valorant oynadıgımda aşırı ısındıgı için pc kapanıyor
    nedenini anlamış degilim.

  8. biri yardım etsin hp laptobum var i3 7020u işlemci mx110 ekran kartı var çok kolay olan oyun robloxu bile bi açıyom laptop mangal gibi oluyor onu geçtim oyun açmadan laptopda yumuyrta pişirebilrisiniz nolur yardım edinnn!!!

  9. csgo oynarken dokundum bi yanıyo 70C arkadaki şeyleri ve görev yöneticisindeki boş şeyleri kapattım adaptörü çıkardım hayla yanıyo

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler