Cuma, Nisan 26, 2024

Askeri Standartlara Uygun Bilgisayar Türkiye’de Üretiliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Savunma sanayisindeki yerli ve milli üretimin payı günden güne artmaya devam ediyor. Sahadaki araçların milli imkanlarla üretilmeye başlaması bir yana, savunma birimleri tarafından kullanılan ve sahadaki araçların içerisinde yer alan, uluslararası dayanıklılık standartlarına uygun bilgisayarlar da tüm zorlu testleri geçerek Türkiye’de yerli ve milli imkanları kullanarak üretilmekte.

Technopc tarafından milli imkanlarla üretilen bilgisayarlar, milli savunma sanayisi için özel olarak güçlendirilmiş ürünler ve tüm askeri şartlara sonuna kadar dayanıklı ürünler. Ayrıca Technopc; askeri teknolojinin üretiminde, sahadaki uygulama alanlarında, mühendislik hizmetlerinde ve servis hizmetleri gibi önemli alanlarda da geliştirmelerde bulunuyor.

Peki milli imkanlarla üretilen bu ürünler ve bilgisayarlar hangi standartları karşılıyor? Nasıl bir farkı var?

Askeri Standartlara Uygun Ne Demek?

Savunma sanayisinde kullanılan ekipmanlar için dayanıklılık çok önemli. Saha şartları gereği üretilen ürünlerin, her koşula ve duruma uygun ürünler olması ve dayanıklı olması beklenir. İşte bu alanda kullanılan ekipmanlar, ürünler uluslararası belirlenmiş bazı testlere tabi tutulur.

Bu testlerle beraber ürünlerin, uluslararası dayanıklılık standartlarını karşılayıp karşılamadıkları belirlenir. Burada bilgisayarların ise çok daha önemli bir yeri var.

Bilgisayarlar savunma sanayisinde, haberleşme ve iletişim gibi çok kritik işlerde kullanıldığı için, bu standartları karşılaması da çok daha önemlidir. Peki hangi standartlardan söz ediyoruz?

MIL-STD: Bu alanda en önemli standartlardan biri olan ABD menşeili MIL-STD ( ABD Askeri Savunma Standartları ) Çevre Mühendisliği Hususları ve Laboratuvar Testleri, artık küresel bazda değerlendirilen standartlardır. Sektörde yaygın olarak kullanılan askeri standartlar, artık sadece ABD özelinde kalmamıştır ve küresel olarak önem taşır.

NATO AQAP (Müttefik Kalite Güvence Standarttı): NATO tarafından belirlenen kalite ve güvence standartlarıdır. NATO üyesi olan ülkeler için oldukça önemlidir ve askeri alanda verilen sözleşmelerin en kritik parçalarından biridir. Ülkemizde de NATO standartları için yapılan güncellemeler ISO 9000 dokümanlarına doğrudan yansıtılmaktadır.

IP(International Protection): Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) tarafından geliştirilmiş, küresel standartlardan birisidir. Eşdeğer olan Avrupa standarttı EN 60529 olarak bilinir.

İşte askeri standartlara uygun cihazlar üretilirken, tüm bu standartların şartlarını karşılayan, son derece dayanıklı cihazlar üretilmektedir. Savunma sanayisinde kullanılan askeri bilgisayarlara baktığımız zaman da yine bu standartlardan baz alınarak bazı şartların sağlanması beklenir.

Yüksek sıcaklıkta ya da düşük sıcaklıkta çalışma, toza ve kuma karşı dayanıklı olma, şok ve titreşim etkisine kadar dayanıklı olma, neme ve tuz sisine karşı dayanıklılık gösterme gibi.

Technopc

Askeri Şartlara Dayanıklı Bilgisayar Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aslında yukarıda kısa bir özet geçtik ama daha iyi anlatmak adına bu alanda seçim yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ayrıca değinmek lazım. Son derece dayanıklı cihazlar olan askeri standartları karşılayan bilgisayarları üreten Technopc’nin Kurucu Ortağı Murat Yücel bu konuda şöyle bir açıklama yapıyor:

“Kurumlar savunma sanayinde kullanacakları bilgisayarları seçerken cihazın çalışacağı ortam şartlarını iyi derece analiz etmelidir. Uluslararası standartların tamamını sağlayan bilgisayarlar olduğu gibi, sadece bir veya birkaç standardı sağlayan bilgisayarlarda üretilmektedir.

Denizaltında kullanılacak bir bilgisayar ile tankta kullanılacak bilgisayar arasında donanımsal farklılıklar vardır. Bu farklılıklar doğrultusunda üretim unsurları ve buna bağlı olarak uygulanan test ve analiz biçimleri değişebilmektedir. Bu sebeple savunma sanayinde kullanılacak bir bilgisayarı seçerken düşünülecek ilk unsur cihazın çalışma ortamıdır.

Savunma sanayinde hız ve karar aşaması oldukça önemli bir faktördür. Bu nedenle bilgisayar seçimi yapılırken bilgisayar performansını atlamamak gereklidir. Bilgisayar üzerinde maksimum düzeyde performans alınacak bir işlemci konumlandırılması gereklidir.

Aynı zamanda komponent seçimi yapılırken ram tipi ve kapasitesi, depolama teknolojisi gibi diğer performans belirleyici unsurlar da mevcuttur. Ek olarak anakart seçimi ile üzerindeki birimlerin kararlı çalışması, performansı belirleyen ana faktörlerden bir diğeridir. Bu doğrultuda bilgisayar seçimi yapılırken mutlaka üretici firma ile birlikte bir proje ekibi oluşturularak ilerlenmelidir.” 

Açıklamalardan da gördüğümüz gibi bu alanda seçim yaparken, her koşul düşünülmeli ve tüm şartlar değerlendirilerek üretim yapılmalıdır.

Technopc

Peki, Technopc Nasıl Bir Fark Yaratıyor?

Başta şu bilinmeli ki yerli ve milli üretici sertifikasına sahip olan Technopc, savunma sektörüne özel projeler üretmekte olan ve aynı zamanda Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olarak bilinen SAHA İstanbul’un üyelerinden birisi.

Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA); 65 bin sanayici firmanın gücünü arkasına alan, yüksek katma değerli teknolojik ürünler geliştirilmesi amacıyla, 27 kurucu üyenin girişimleriyle 2015 yılında kurulmuş bir dernektir.

Technopc de Avrupa Havacılık Kümeleri Birliği’nin en büyük kümelerinden biri haline gelen, Yönetim Kurulu Başkanlığını Sn. Haluk Bayraktar’ın yaptığı SAHA İstanbul’un değerli üyelerinden birisidir. Bu sorumluluk bilinciyle beraber en iyi şekilde teknolojik ürün çözümleri üretmeye devam etmektedir.

Technopc

Technopc Askeri Standartlara Uygun Bilgisayar Üretiyor

Tüm bu standartlara uygun ürünleri geliştirmek üzerine çalışan Technopc tarafından sunulan ürünler, yerli ve milli savunma sanayisi için özel olarak güçlendirilmiş ürünlerdir ve her koşula da dayanıklıdır.

Türkiye’nin yerli markası olma özelliğini taşıyan şirket ürün gamında, NATO, IP ve  MIL-STD başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun, test edilmiş ve uygunluk belgesi almış askeri bilgisayarlar ve tabletlere yer vermektedir. Tüm bu ürünler fiziksel olarak yüksek mukavemetli malzeme ile kaplanmıştır ve her açıdan düşmelere karşı maksimum seviyede korumalıdır.

Bunun yanında su yalıtımı da kusursuzdur ve tüm arayüzler hem su geçirmez hem de toz geçirmez malzeme ile kaplanmıştır. Aşırı sıcaklara, soğuklara ve askeri şartlara dayanıklı olan ürünler aynı zamanda kullanım kolaylığı da sunmaktadır.

Technopc tarafından üretilen ve savunma sanayinde kullanılan birçok ekipman, endüstriyel tesislerde de kullanılmaktadır. Ürün gamları içerisinde Rugged tabletler ve notebooklar, panel PC, Rugged telefonlar, el terminalleri ve barkod okuyucular bulunuyor.

Technopc tarafından üretilen cihazlarda; maksimum işlemci gücü, yüksek depolama hafızası, MIL-STD-810, IP gibi uluslararası standartlar, Windows ya da Android işletim sistemi seçimi, 6 inçten 19 inç boyutuna kadar dokunmatik ekran seçenekleri sunulmaktadır.  Technopc ürünlerinde; suya ve toza karşı dayanıklılık, darbelere karşı dayanıklılık, yüksek performanslı batarya, 4G/LTE ve A-GPRS bağlantılarıyla beraber kesintisiz iletişim imkanları da sunuyor.

Technopc

Askeri standartlara uygun olan TPN14TW Ruggeds Notebook serisinde ise istenen işletim sistemi yanında en hızlı işlemci, en hızlı ve güçlü bellekler ve gelişmiş depolama seçenekleri sunulmakta.

Bilgisayarları ıslak, kalem ya da eldiven ile kullanıma uygun 14 inç Full HD dokunmatik ekran ve harici GPU ile tercih etmek mümkündür.

Sim Kart, VGA, HDMI, SD Kart, USB 3.1, RS232, RJ45, AUX bağlantıları ile beraber gelen askeri bilgisayar aynı zamanda NFC ve 2 MP kamera artısına da sahiptir.

Maksimum güvenlik için parmak izi sensörü artılarını da barındıran askeri bilgisayar, Entegre 10/100/1000 Ethernet, Intel Dual Band Wirelles, Bluetooth 5.0, 4G/LTE, GPS ile her şartta maksimum düzeyde dünyayla erişim imkanı da sunuyor.

MIL-SDT-810G sertifikasına ve IP53 sertifikasına sahip olan bilgisayarlar -50 dereceden 70 derece kadar da depolama sıcaklık şartlarına göre üretilmektedir. Bu kadar teknolojiyi içerisinde barındıran askeri bilgisayar, tüm bu teknolojisine rağmen ise sadece 2400 gram ağırlığı ile gelmektedir.

Askeri standartlara uygun bilgisayar üretimi de yapan Technopc şirketi için merak edebileceğiniz detaylardan da söz edelim.

Technopc Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’de faaliyetlerine devam eden Technopc, bilişim sektöründe iddialı şirketlerden bir tanesi. Ticari hayatına 1998 yılında başlayan şirket, 2006 yılında da kendi adıyla üretim yapmaya başlamıştır.

Yerli üretim sertifikasına sahip olan ilk bilgisayar üreticisi konumunda olan Technopc, sektöründe lider olan şirketlerden de biri olmayı başarmış.

SAHA İstanbul üyesi olan firma sadece savunma sanayisi için ürettikleri ile bilinmiyor. Aynı zamanda son kullanıcılar ve kurumsal müşteriler için de Masaüstü Bilgisayar, Oyun Bilgisayarı, Endüstriyel PC, All in One, Sunucu, Storage, Workstation, Mini PC, Tablet gibi ürünler sunulmakta.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler