Cumartesi, Nisan 20, 2024

ASRock DeskMini X300 Mini PC İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ufacık boyutu ancak güçlü özellikleri ile dikkat çeken ASRock DeskMini X300 mini PC incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Bildiğiniz gibi PC sistemleri teknolojinin gelişmesi ile iyice ele avuca gelir oldu. Farklı kullanım senaryolarına göre masaüstü, dizüstü ya da tablet gibi çözümler görmeye alıştık. Bununla birlikte mini PC dediğimiz sistemler var ki son dönemde bunlara da kullanıcı ilgisi artmaya başladı. Bugünkü sistem incelememizde bunlardan birine yer veriyoruz ve ASRock tarafından geliştirilen DeskMini X300 modeline yakından bakıyoruz.

Bir İçimlik PC

ASRock DeskMini X300, ciddi oranda minik bir sistem. Esasen bu sistem temelde barebone olarak geliştirilmiş. Barebone’un tanımını yapacak olursak, içerisinde anakartın bulunduğu mini kasalara bu isim veriliyor. Sistem, özelleştirmelere açık bir yapıda geliyor. Dolayısı ile kullanıcı kullanım türüne göre donanımlarını kendi belirleyebiliyor. Elbette biz, sistemin içerisini kendi parçalarımızla doldurduk ve yazımızda tüm detayları aktaracağız.

asrock x300 001

asrock x300 002

ASRock DeskMini X300, neredeyse bir su şişesi kadar ufak boyutlara sahip. 15.5 cm yükseklik, 8 cm genişlik ve yine 15.5 cm derinliğe sahip olan bu minik bilgisayar, sadece 2 kilogramdan biraz ağır. Siyah metal tasarımı ile dikkat çeken kasa, ön bölümünde fırçalı bir panel taşıyor. Giriş çıkış tarafında ön panel; 3.5mm mikrofon, 3.5mm kulaklık, Type-C ve USB 3.0 bağlantı yuvalarını taşıyor. Arka kısımda ise anakarta bağlı olan güç girişi; HDMI, DisplayPort, VGA, iki adet USB yuvası ve LAN girişi bulunuyor. Bir PC için gerekli tüm bağlantı birimlerine sahip olan kasanın güç kaynağı, kutu içerisinden gelen adaptörü.

asrock x300 004

Sistem Parçaları

ASRock DeskMini X300, donanım tarafında özelleştirme imkanı taşıyan bir anakarta sahip. Anakart, ASRock imzalı ve AMD’nin X300 yonga setini taşıyor. Dolayısı ile bu kasa, sadece AMD tabanlı APU işlemcilere uyumluluk sağlıyor. Burada APU diyoruz çünkü mini sistemlerde ekran kartı için ayrılmış özel bir soket ya da alan bırakılmıyor. Dolayısı ile kullanım amacı doğrultusunda bu sistemlerde grafik gücü, APU dediğimiz işlemci ile birlikte gelen grafik çekirdeğinden karşılanıyor.

asrock x300 006

Sistemin destek sunduğu AMD APU modelleri ise Ryzen Serisine ait 2. 3. ve 4. nesil işlemcilerden oluşuyor. Biz, kendi kurulumumuzda AMD Ryzen 3400G modelini tercih ettik. Dileyen kullanıcı bu seçeneği Ryzen 2200G ile Ryzen 4750G işlemciler aralığında biri ile değiştirebilir.

asrock x300 005

Tercih ettiğimiz AMD Ryzen 3400G işlemcimizin teknik özelliklerinden bahsedecek olursak, dört çekirdek ve sekiz iş parçacıklı bir yapı görüyoruz. Temel frekans hızı 3.7GHz olan işlemcimiz, boost modu ile bu hızı 4.2GHz saat hızına yükseltebiliyor. Grafik tarafında Vega 11 grafik işlemcisi barındıran bu işlemci, dahili stok fan ile geliyor.

asrock x300 010

Diğer tarafta sistemde kullandığımız RAM’lerde de farklılık var. Standart PC RAM’lerinin aksine bu mini PC, dizüstü bilgisayarlarda gördüğümüz SODIMM bellekler ile çalışıyor. Dolayısı ile RAM tercihi, notebook modellerinde kullandığımız birimlerden olacak. Bizim kullandığımız RAM’ler, ADATA marka iki adet 8GB çubuktan oluşuyor ve 2666MHz frekans hızı sunuyor.

asrock x300 009

ASRock MiniDesk X300, depolama tarafında hem SSD hem HDD desteği sunuyor. Bu noktada üzerinde iki adet M.2 yuva barındıran anakart, HDD tarafında sadece 2.5″ inç boyutundaki disklere izin veriyor. Biz, sistem içerisinde SanDisk Ultra 3D 512GB M.2 modeli tercih ettik. SSD modeli  2400 mb/s okuma ve 1700 mb/s yazma hızlarına erişebiliyor. Yine söylediğimiz gibi sistem parçaları üzerinde değişiklik yapabilme hakkı son kullanıcının.

asrock x300 012

asrock x300 013

asrock x300 017

asrock x300 018

Hocanın Yorumu

ASRock DeskMini X300, ele avuca sığar yapısı ile son derece kullanışlı ve portatif bir PC olarak dikkat çekiyor. Elbette sunduğu grafiksel performans, harici ekran kartı olmadığından yüksek güç gerektiren işlemler için yeterli değil. Ancak günlük uygulama işleri, ofis düzenlemeleri, film video müzik gibi medya çalma işlerinde bu cihaz, işini sonuna kadar en iyi şekilde yapıyor. Esasen oyun tarafında bile belli başlı rekabetçi oyunları biraz görsel kalite feragati sunarak oynayabilmek mümkün.

asrock x300 019

Netice olarak ASRock DeskMini X300, evinde sistemi olmayan ve yeni bir sistem için yüksek fiyatlar ödemek istemeyen kullanıcılar için son derece ekonomik ve güçlü bir çözüm. Nihayetinde TV ile bağlayarak hem medya oynatıcı görevi, hem gerekli durumlarda ofis ya da eğitim aracı olarak kullanılabilmesi hatta çerez niyetine çeşitli oyunlar oyanatabilmesi de günlük ev kullanıcısı için son derece yeterli olacaktır.

ASRock DeskMini X300 mini PC inlemesini burada bitirirken, ürün hakkında detaylara erişebileceğiniz video incelemesine yazının başında bulanan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler