Cuma, Nisan 26, 2024

PCH Garaj 8 Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, PCH Garaj 8 sistem toplama rehberi ile karşısınızdayız.

Garajda bugün, Türkiye vücut geliştirme şampiyonu Erdem Özdil hocamıza yepyeni bir sistem topluyoruz. Hocamız, uzun yıllardan beri vücut geliştirme ile uğraşıyor ve bu alanda ülkemiz içerisinde de şampiyonluğu bulunuyor. Kendisi için yeni bir sistem ihtiyacı oldu ve bizlerle birlikte yeni sistemi toplamaya karar verdi. Şimdi dilerseniz gelin, hocamızın yeni sistemi nelerden oluşuyor birlikte görelim.

İşlemci

PCH Garaj 8 sistemimizin kalbi, AMD Ryzen 5600X işlemciden oluşuyor. AMD’nin en yeni dördüncü nesil masaüstü işlemcilerinden olan bu canavar, 6 çekirdek ve 12 iş parçacığından oluşuyor. Temel hızı 3.7 GHz olan Ryzen 5600X, bu saat hızını boost ile 4.6 GHz saat hızına aşırtabiliyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 001

32 MB ön bellek, 65W TDP ve 7nm üretim teknolojili işlemcinin kutusundan dahili stok fan da çıkıyor.

Anakart

Sistemimizin parçalarını bünyesinde barındıracak olan anakartımızın modeli, MSI B550 Gaming Carbon WiFi. Karbon detaylı siyah tasarımı ile dikkat çekici bir görüntüye sahip olan bu yakışıklı anakart, AMD’nin yeni nesil B550 yonga setini üzerinde taşıyor. Ryzen ailesinin Ryzen 9 modeli de dahil olmak üzere serinin hemen hemen tüm üyelerine tam destek sunan anakart, PCI 4.0 desteği ile de dikkat çekiyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 017

MSI B550 Gaming Carbon WiFi, dört adet DDR4 bellek yuvasına sahip. Bu yuvalar, toplamda 128 GB RAM kapasitesi ile çalışabiliyor. Ayrıca 4866 MHz frekans hızında RAM çalıştırma yeteneği ile şaşırtan anakart, çift kanal kipine de destek veriyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 020

Anakart, depolama tarafında iki adet M.2 disk yuvası ile geliyor. Bu iki yuva, dahili olarak soğutucuya da sahip. Diğer yandan altı adet SATA yuvası da anakartta mevcut. USB 3.2 ve Type-C yuvaları ile birlikte anakart, 7.1 ses üretebilen Realtek ALC1200 kodek ve 2.5G hızında bağlantı desteği sunan yine Realtek LAN kontrolcüsüne sahip. Anakartın ufak bir alanda RGB aydınlamaya sahip olduğunu da ekleyelim.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 034

Ekran Kartı

Ekran kartı tarafında sistemimizde yine MSI imzalı bir model bulunuyor. GeForce RTX 3070 Gaming X Trio modeli olan bu ekran kartı, yine MSI karizmasından aldığı gücü ve üç fanlı yapısı ile dikkat çekiyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 003

Ekran kartı, 8 GB GDDR6 video bellek ile geliyor. Bağlantı tarafında PCI-e 4.0 arabirimini kullanarak tam güç performans sunan kart, 256-bit bellek arayüzüne sahip. Kart, 5888 adet CUDA çekirdeğine ve 1.73 GHz saat hızına sahip. Ekran kartı, üç fana sahip olduğu için soğutma tarafında son derece güçlü kalıyor. Ancak uzun yapıda olması, kasa içine sığdırma konusunda özel dikkat gerektirebilir. Son olarak kart 650W gücünde bir PSU’ya ihtiyaç duyuyor. Bu güç için de bağlantı, 8+8 pinlik bir yuva ile gerçekleşiyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 004

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 006

RAM

Anakart tarafında RAM frekans hızlarının muazzam seviyelerde olduğu belirtmiştik. Dolayısı ile anakartın tüm gücünü kullanabilmek adına RAM tarafında uygun bir tercih yapıldı. Patriot Viper BLA modelinde oluşan RAM setimiz, 2 adet 8 GB boyutundaki dual kitten meydana geliyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 011

RAM’ler, 4133 MHz frekans hızında çalışıyor ve gecikme tarafında CL19 değerlerini bizlere sunuyor. Tasarımsal olarak son derece agresif bir yapıda olan bellekler, siyah renklerinin üzerine RGB aydınlatmalarla dinamik bir hava oluşturuyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 012

Depolama

Sistem rehberimizin bir diğer önemli parçaları olan depolama birimlerinde hem SATA hem de M.2 SSD’lerden güç alıyoruz. Anakart üzerindeki iki M.2 yuvasını dolduracak olan donanımlarımız yine Patriot markasıdan oluşuyor. SSD’lerden biri Patriot VPN100 512GB modeli, diğeri ise Patriot P300 1TB modeli. 512GB SSD modeli, 3300 mb/s okuma 2200 mb/s yazma hızına sahip. 1 TB modeli ise 2100 mb/s okuma 1600 mb/s yazma hızlarına erişebiliyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 023

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 025

Öte yandan SATA bağlantı arayüzünü kullanan diğer SSD modelimiz de yine Patriot Burst 960 GB modeli. Bu modelde de okuma hızı 560 mb/s yazma hızı ise 530 mb/s olarak kendini gösteriyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 024

İşlemci Soğutucu

Sistemimizin işlemcisi kutu içerisinde bizlere bir soğutucu sunsa da biz, soğutma yöntemini sıvı soğutucu olarak kullanmak istedik. Bu yüzden sıvı soğutmada tercihimiz NZXT Kraken X53 modeli oldu. Model, 240mm boyutunda çift fanla çalışan bakır radyatöre sahip. Fanlar üzerinde RGB aydınlatma bulunmazken, işlemci ile temas eden blokun RGB aydınlatmaya sahip olduğunu aktaralım.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 013

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 016

Güç Kaynağı

Sistem parçalarını birleştirdikten sonra gücü aktaracak olan parçaya geldik. PSU tarafında tercihimiz, Thermaltake Smart RGB 700 modeli oldu. İsminden de anlaşılacağı üzere 700W gücüne çalışan PSU, RGB aydınlatmaya sahip fanı ile dikkat çekiyor. Güç kaynağının sahip olduğu sertifika ise 80+.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 027

Kasa

Geldik tüm parçaların birleşeceği kasamıza. Bu tarafta da yine NZXT markamızı görüyoruz. Model olarak H510i seçilen kasamız, beyaz renkli yapısı ve keskin tasarım hatları ile kendini sevdiriyor. Kasanın tasarımı son derece sade, ön bölümde herhangi bir havalandırma ızgarası bulunmuyor. Üst bölümde dahil gelen bir fan, yan panelde temperli cam ve yine arka kısımda dahili gelen başka bir fan görüyoruz. Kasanın giriş çıkışlarında ise 3.5 mm jack, Type-C ve USB 3.0 bağlantı yuvası bulunurken tüm bunlara bir güç düğmesi eşlik ediyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 028

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 029

Sistem Toplanıyor

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 033

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 036

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 037

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 039

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 049

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 040

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 042

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 044

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 045

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 048

Hocanın Yorumu

PCH Garaj 8 sistemimizi topladık, kurulumunu yaptık ve birkaç testten sonra sahibine teslim ettik. Sistemde kullandığımız tüm parçalar son derece güncel ve güçlü modeller olduğu için özellikle oyun performansı tarafında harika bir deneyim elde ettik. Günümüz PC oyunculuğu kendini 4K seviyesine hazırlarken, 2K çözünürlüklerin daha fazla popüler olduğunu görmekteyiz. Yaptığımız oyun testlerini de bu çözünürlükte gerçekleştirdik ve güncellik tarafında ne denli bir performans alıyoruz onu gördük.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 042

CoD Modern Warfare, Rainbow 6 gibi rekabetçi birçok güncel oyunda sistemimiz, en yüksek ayarlarda 2K çözünürlükte 100 FPS’nin üstünü rahatlıkla gördü. Control, Red Dead Redemption vb. görselliğin daha fazla ön planda olduğu AAA kalite yapımlarda ise 70 FPS seviyesinin altına düşmedik. Üstelik bu değerlere RTX izleme açık olacak şekilde ulaştık. Dolayısı ile bu şekilde bile akıcı bir oyun performansı sunan sistem, uzun vadede birçok AAA oyunun altında kalkabilecektir.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 041

Sistemi kendisine topladığımız Erdem Özdil hocamız, her ne kadar oyun tutkunu olmasa da uzun vadede tüm işlerini bu sistem ile yürütebilecek. Kendisine yeni sisteminin hayırlı olmasını diliyoruz.

Sistem toplama rehberimizin video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler