Perşembe, Nisan 25, 2024

ASUS İmzalı PC Hocası Test Sistemi PC Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız masamızda bugün, ofisimizde kullanmak üzere planladığımız, içerisinde AMD işlemci barındıran ASUS imzalı test sistemimizi hazırlıyoruz.

Bildiğiniz gibi şimdiye kadar sayısız sistem topladık ve bu sistemleri siz değerli takipçilerimizle detaylı ve ulaşılabilir şekilde paylaştık. Bu kez kendi ofisimiz ve işimiz için yeni bir sistem topluyoruz ve bu alanda benzer ihtiyaçları olan takipçilerimiz için sistemimizi referans olması için paylaşıyoruz. Yazıya başlarken test sistemimiz için bizlere verdikleri desteklerden ötürü ASUS Türkiye ekibine de teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İşlemci

Yeni test sistemimizin kalbiyle başlayacak olursak son dönemin en başarılı işlemcilerini bizlerle paylaşan AMD, bu bölümdeki ilk tercihimiz oluyor. İşlemcimiz, AMD’nin en yeni 3. nesil Ryzen işlemcilerinden Ryzen 3950X oldu. Yeni Ryzen 3950X’in teknik özelliklerine bakacak olursak ilk önemli detayın 16 çekirdek ve 32 iş parçacığı olduğunu görüyoruz.

asus ofis sistem 001

Bu kadar çok çekirdeğin elbette performans bazında da yüksek oranda bir karşılığı oluyor zira bu çekirdeklere eşlik eden 64 MB L3 ön bellek bulunuyor. Frekans bazında da temelde 3.50GHz, boost modunda ise 4.70GHz saat hızlarını görüyoruz. Tam anlamıyla güç canavarı olan bu işlemci için AMD, 105W değerinde bir TDP oluşturmuş.

asus ofis sistem 003

Diğer yandan işlemci, üç nesildir değişmeyen AM4 soket yapısını kullanıyor ve bununla birlikte PCI-e 4.0 desteğine de sahip. Son olarak işlemcinin kutu içerisinden dahili bir stok fan çıkmadığını belirtelim.

Anakart

Test sistemimizin ikinci parçası anakart tarafında yakışıklılığı ile dikkatleri üzerine çeken ASUS ROG Crosshair VIII Hero modeli bulunuyor. ATX formunda ve metalik siyah yapısı ile dikkat çeken anakartımız, AMD’nin en yeni X570 çipsetine ve AM4 soket tipine sahip.

asus ofis sistem 015

Yüksek voltaj ve güç gereksinimlerini karşılayabilecek yüksek dayanıklılık sunan VRM, mofset ve kapasitörlerle donatılan anakart, termal tasarım tarafında hem çipset hemde işlemci soğutmasına aktif destek sunuyor. Ayrıca dahili soğutma blokları ile yüksek ısı ve güç üreten Ryzen işlemciler için güçlü bir stabilite imkanı sunuluyor.

asus ofis sistem 016

Teknik özellik tarafında üzerinde 4 adet DDR4 RAM slotu bulunduran anakart, toplamda 128GB boyutuna kadar destek sunabiliyor. Bellek frekans hızlarına baktığımızda ise destek 4800MHz seviyesinde. Genişleme yuvalarında ise X570 çipsetin sunduğu PCI-e 4.0 desteğini görmekteyiz.

asus ofis sistem 017

Depolama tarafında ise iki adet M.2 SSD yuvası ve sekiz adet SATA6 yuvası konumlamdırılmış. M.2 yuvaları için dahili soğutma bloklarının eklendiğini belirtelim. Öte yandan anakartın giriş çıkış tarafında biri Type-C olmak üzere 12 adet USB 3.2 bağlantı yuvası, Intel destekli 2.5G hızına destek sunan LAN girişi ve SupremeFX imzalı altın kaplamalı ses çıkış noktaları bulunuyor.

asus ofis sistem 021

Ekran Kartı

Sistemimizin en önemli parçalarından bir diğeri ekran kartına geldik. Bu tarafta tercihimiz ASUS ROG Strix RTX 2080 Super modeli oldu. Üst segmentte neredeyse rakibi olmayan NVIDIA’nın bu kartı, ASUS’un mühendisliği ile geliştirilerek bizlere sunulmuş.

asus ofis sistem 010

Üç fanlı yapıya sahip ROG Strix RTX 2080 Super modeli, 8GB GDDR6 video belleğine sahip. 15500MHz bellek hızı ile gelen kartın çekirdek tarafındaki saat hızı 1890MHz’e ulaşabiliyor. Kartın adından da anlaşılacağı üzere gerçek zamanlı ışın izleme özelliği ve DLSS teknolojilerine sahip.

asus ofis sistem 013

Kartın giriş çıkışlarında ikişer adet DisplayPort ve HDMI yuvası görüyoruz. Kart güç tarafında ise 2×8 pin üzerinden 650W seviyesinde bir PSU’ya ihtiyaç duyuyor.

RAM

Test sistemimizin belleklerine geldiğimizde daha önceden hem incelemesini gerçekleştirdiğimiz hem de birçok sistemde yer verdiğimiz GSKILL Trident Z Royale bellekleri kullanıyoruz.

asus ofis sistem 031

Altın renkleri ve pırlanta kaplamaları ile RGB aydınlatmayı birleştiren ve dikkat çekici tasarımla gelen bu bellekler, 2x8GB kurulumuna sahip. Frekans tarafında ise bellekler 3200MHz hıza ve CL16 gecikme değerine sahip.

Sıvı Soğutma

Test sistemimizin işlemcisini tanıtırken aktarmıştık, kutudan herhangi bir soğutucu çıkmıyor diye. Elbette böyle güçlü bir işlemciyi stok fanla soğutmak zaten mümkün olmuyor. Dolayısı ile harici bir soğutma sistemine sahip olmak gerekiyor. Bizlerde soğutma tarafında ASUS ROG Strix LC 360 RGB model sıvı soğutma sistemini tercih ettik.

asus ofis sistem 014

120mm boyutunda RGB aydınlatmalı üç fana sahip sıvı soğutmamız, alüminyum ve bakır malzemelerle geliştirilmiş 360mm boyutunda radyatöre sahip. Dayanıklılığı arttırmak amacıyla sıvı borularında örgülü bir tasarımın tercih edildiğini görüyoruz. Ayrıca hem soğutucu blokta hem de fanlarda adreslenebilir RGB aydınlatma mevcut.

asus ofis sistem 034

Son olarak sıvı soğutma sistemi AMD tarafında AM4 ve TR4, Intel tarafında ise LGA 115x,1366, 2011, 2011-3, 2066 soket tipleri ile uyumlu çalışıyor.

Güç Kaynağı

Geldik sistemimizin ihtiyacı olan gücü sağlayacak olan parçasına. PSU tarafında da tercihimiz yine ASUS imzalı ROG THOR 850W Platinum modeli oldu. Adı gibi son derece dikkat çekici olan bu güç kaynağı 850W güce sahip. Bu gücü 80+ Platinum sertifikası ile güçlendiren PSU’muz üzerinde bulunan OLED ekranı sayesinde de anlık güç kullanımını kullanıcıya aktarabiliyor.

asus ofis sistem 008

Öte yandan bağlantı tarafında tam modüler yapı ile gelen güç kaynağı, kullanıcını ihtiyacına göre kablo kullanımına olanak tanıyor. Kabloların örgülü yapıda olduğunu ve ASUS’un bu PSU için 10 yıl garanti verdiğini ekleyelim. Ayrıca RGB aydınlatma desteği de tam olarak mevcut.

asus ofis sistem 009

Kasa

Test sistemimizin son parçası kasada yine ASUS imzalı bir model bulunuyor. Piyasaya çıktığından beri dikkatleri üzerinden düşürmeyen kasamız, ASUS ROG Strix Helios modeli oldu.

asus ofis sistem 022

Boş ağırlığı 18 kilogram kadar olan bu dev cüsseli kasa, sıkı oyuncular için gerekli tüm özelliklere sahip. Ön panel ve yan panelleri karartılmış temperli camdan oluşan kasamız, dahili olarak dört fan ile geliyor. Fanların üçü ön, biri ise arka egzoz çıkışında bulunuyor. Her ne kadar bu fanlarda RGB aydınlatma bulunmasa da, ön panelde ROG tasarımına sahip RGB aydınlatmalı bir arayüz mevcut.

asus ofis sistem 026

ASUS, ROG Strix Helios kasa için oldukça güçlü bir mühendislik çalışmış. Bu mühendislik sayesinde fan montajı, çıkarılabilir fan yuvaları sayesinde son derece kolaylık sağlıyor. Ayrıca iç bölümde hem SSD kapağı hem de ekran kartı desteği olarak kullanılabilen bir kapak mevcut. Yine ön, alt ve üst bölümler için ayrılabilir toz filtreleri kasaya dahil edilmiş.

asus ofis sistem 027

Ancak bizim en beğendiğimiz özellik, panellerin tek tuşla rahatlıkla çıkarılabilir olması oldu. Kasanın yan panelleri, arka bölümde bulunan iki düğme ile yuvalarından ayrılıyor ve bir miktar açı alarak yatık şekilde bekliyor. Düşecek hissi veren bu açılı duruş, diplerde bulunan menteşeler sayesinde son derece güvenli şekilde duruşunu muhafaza ediyor.

asus ofis sistem 028

ASUS ROG Strix Helios‘un diğer özelliklerinde üst bölümde konumlandırılmış cırtlara sahip bir taşıma sapı bulunuyor. Eğer kasanızı arkadaş ortamlarına sık taşıyanlardansanız bu tutacaklar sayesinde kasayı rahat bir şekilde taşıyabiliyorsunuz. Yine aynı bölümde dört adet USB 3.1 yuvası ve Type-C bağlantı yuvaları görüyoruz. ASUS bu paneli daha da işlevsel hale getirerek Reset düğmesi, LED aydınlatmayı ayarlayabileceğiniz bir düğme ve fan hızlarını değiştirebileceğiniz ikinci bir düğme eklemiş.

asus ofis sistem 025

Kasanın soğutma tarafındaki desteklerine bakacak olursak sıvı soğutma kanadına 420mm boyutuna kadar radayatör desteği, fan tarafında ise 140mm boyutuna kadar destek sunuluyor. Fanları 140mm olarak kullanmak isterseniz, ön bölümde üç, üst bölümde iki ve arkada bir olarak konumlandırabiliyorsunuz. 120mm fan kurulumunda ise ön bölümde üç, üst bölümde üç ve arka bölümde yine bir olarak kuruluma imkan tanınıyor.

Sistem Toplanıyor

asus ofis sistem 030

asus ofis sistem 041

asus ofis sistem 039

asus ofis sistem 043

asus ofis sistem 042

asus ofis sistem 044

asus ofis sistem 046

asus ofis sistem 047

asus ofis sistem 052

asus ofis sistem 061

asus ofis sistem 049

asus ofis sistem 050

asus ofis sistem 054

asus ofis sistem 053

asus ofis sistem 058

asus ofis sistem 051

Hocanın Yorumu

Evet değerli dostlar 2021 yılı içerisinde kullanmak için oluşturduğumuz test sistemimizi sizlerle paylaştık. Sistem her ne kadar son hale girmiş olsa da hem bellek tarafında hem de ekran kartı tarafında yeni yükseltmelere uğrayacak gibi duruyor. Özellikle RTX 3000 serisi ekran kartlarının piyasaya sunulması ile birlikte bu sisteme ASUS ROG imzalı bir 3000 serisi RTX ekran kartı eklemeyi düşünüyoruz.

asus ofis sistem 057

İlerleyen dönemde test sistemimizin son halini ve gerek render gerek oyun noktasında bizlere sunduğu performansı sizlerle detaylı olarak paylaşacağız. Şimdilik yazımızı burada bitiriyoruz. Sistemimizin video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Yeniden görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

  1. Acaba bu topladığınız sistemin güncel maliyeti nedir ?

    Ayrıca intel serisi olarak bir sistem oluşturulursa aralarındaki fiyat-performans durumu ne olur ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler